Mame i druženja

Dolazak bebe je preokrenuo vaš svijet, i to ne samo zbog neprospavanih noći. Iznenadit će vas promjene u najvažnijim odnosima u vašem životu.

Uz bebu se prijateljstva mijenjaju...

Dolazak bebe je preokrenuo vaš svijet, a iznenadit će vas i promjene u najvažnijim odnosima u vašem životu. Vaš je partner postao tata, vaši roditelji djedovi i bake..., a vaše prijateljice? 

S jedne strane, više nego ikad vam je potrebna njihova potpora i društvo. Nakon svih obaveza koje imate, čini se da bi šalica kave i ohrabrujuće čavrljanje mogli učiniti čudo. S druge pak strane, umorni ste, osjetljivi i živite posve drugačiji život nego prije. 

Prijateljicama bez djece može biti teško razumjeti vašu novu životnu dinamiku. Kako zadržati stara, i čak steći nova prijateljstva?

Pročitajte o prvim prijateljstvima vaših mališana

Nova prijateljstva

Majčinstvo može otvoriti put prema iskrenim, novim prijateljstvima. Mnoge nove mame sklope doživotna prijateljstva sa ženama koje upoznaju na tečajevima, u rodilištu, u grupama za mame i djecu, u parkovima...

Trebate samo biti dovoljno otvoreni za nove susrete. S obzirom da smo genetski predodređeni da se za djecu brinemo u skupinama, većina majki se lako povezuje s drugim mamama, bez obzira na to jesu li u drugim područjima života slične ili posve različite. 

Djeca iste dobi su sjajan temelj za nova poznanstva. Dok djeca stvaraju svoja prijateljstva, prirodno je da se povezuju i obitelji. Neka od tih druženja će trajati neko vrijeme, a druga se mogu pretvoriti u pravo prijateljstvo. 

Žene na koje prije niste računali: 

Mame - s tečajeva i grupa 
Mame - kolegice s posla 
Mame - nečije prijateljice / rođakinje / sestre... 
Mame - susjede 
Mame - iz parka, jaslica, vrtića

Druženje sa starim i novim prijateljicama

Stara prijateljstva

A što je s vašim starim prijateljicama, koje još uvijek izlaze dok ste vi kod kuće s bebom?

Može se dogoditi da odjednom shvatite da mjesecima niste razgovarali s onima s kojima ste prije bili u svakodnevnom kontaktu. Mame malih beba teško razmišljaju o vlastitim potrebama, a kamoli o onim svojih prijateljica. 

Ono što je iznimno važno jest da ne izgubite doticaj s osobom kakva ste bili prije majčinstva. Pokušajte najbolje iskoristiti malo svojeg slobodnog vremena.

Spontane kave možda više ne dolaze u obzir, ali imat ćete vremena za večernji telefonski razgovor, slanje poruke, e-maila ili čestitke, koji će prijateljici dati do znanja da mislite na nju. 

Sjetite se da koliko god divna vaša beba bila, postoji svijet i izvan vašeg doma. Kad uhvatite vremena za razgovor s prijateljicom, pokažite zanimanje za njezin život kako bi osjetila da vam je i dalje važna.

Za prijateljice bez djece

Potpuna zaokupljenost u ranom majčinstvu je prolazno razdoblje. Ako volite i cijenite svoju prijateljicu, ostanite uz nju u "ludim" danima pospanosti i osjetljivosti. Dani vašeg druženja nisu prošlost.

I ne zaboravite!

Čvrsta prijateljstva će, uz volju s obje strane, sigurno preživjeti promjene koje donosi majčinstvo.

Ispiši

Komentari