Mliječne formule: koja je razlika i kako prijeći na novi broj

Kako bebe rastu, tako se mijenja i sastav majčinog mlijeka. A ako mama ne može dojiti, mijenja se broj na kutiji. Saznajte što znači koji broj. 

Prvi put ste roditelj ili ste prvi put roditelj u potrazi za mliječnom formulom. I znamo, imate mnogo pitanja. 

Dojenje bi uvijek trebalo biti prvi izbor u prehrani novorođenčeta, no ako se ono prekida iz nekog opravdanog razloga, jedina odgovarajuća zamjena za majčino mlijeko je mliječna formula. 

U tom slučaju treba se snaći u onoj gužvi na policama raznih mliječnih formula, a pogotovo je teško napraviti izbor ako je beba jako malena. 

Pri odabiru adaptiranog mlijeka zato bi, kao prvo, trebalo saslušati savjet pedijatra. 

A nakon odabira robne marke mliječnih pripravaka držite se zlatnog pravila: Ne mijenjajte mliječnu formulu ako za to ne postoji opravdani razlog. 

Jednom kada ste ušli u svijet mliječnih pripravaka, trebate znati i razlike između svih tih brojeva koji se nalaze na kutijama. Pojasnit ćemo vam što one znače kod naših Bebimil pripravaka.

Bebimil 1: mliječna formula za početak

Bebimil 1 je početno mlijeko za bebe od rođenja do šest mjeseci, a svojim sastavom maksimalno je približeno sastavu majčina mlijeka.

Ova mliječna formula u potpunosti zamjenjuje majčino mlijeko ako mama ne može dojiti.

Sadržaj i količina bjelančevina potpuno je prilagođena specifičnim potrebama dojenčeta u najranijoj dobi. 

 

Kada prijeći s početnog na prijelazno adaptirano mlijeko?

 


Bebimil 1 mliječna je formula namijenjena bebama do šest mjeseci no to ne znači da bi na Bebimil 2 trebali prijeći isti dan kada beba navrši šest mjeseci. 

Ako beba lijepo napreduje, ne treba žuriti s prelaskom na prijelazni mliječni pripravak. 

Kako znati da bebi ne odgovara adaptirano mlijeko?

Kako bi bili sigurni da je vrijeme za prelazak na Bebimil 2 pratite znakove gladi: 

  • nemir
  • okretanje glavice prema hrani
  • sisanje ručice
  • plač.

Uz znakove gladi pratite i vrijeme između obroka: Bilježite dnevni raspored hranjenja te količinu popijenog mlijeka po obroku. Također, pratite i kako dijete napreduje u dobivanju tjelesne mase. Ukoliko dijete skrati vrijeme između obroka (preporučujemo da vrijeme između obroka bude približno svaka tri sata) ili ne napreduje na tjelesnoj masi pravo je vrijeme za prelazak na Bebimil 2. 

Jednom kada stavite kvačicu kraj svih ovih uvjeta, te se savjetujete s pedijatrom, možete prijeći na Bebimil 2. 

Prelazak na mliječnu formulu neka bude postepen. Prvi dan zamijenite samo jedan obrok Bebimila 1 s Bebimilom 2, drugi dan dva obroka, treći tri, itd. dok ne zamijenite sve obroke u danu.

Mliječne formule nikako ne bi smjeli miješati jer tako se poremeti nutritivna vrijednost obroka. 

Dakle, ne miješajte Bebimil 1 s Bebimilom 2 

Bebimil 2: prijelazno mlijeko koje prati razvoj djeteta

Bebimil 2 mliječni je pripravak koji svojim sastavom pokušava biti što sličniji majčinom mlijeku, ali istovremeno prati potrebe djeteta koje raste. 
Namijenjen je djeci u drugoj polovici dojenačke dobi, u doba kada se već počinje s dohranom

Razlika između Bebimila 1 i Bebimila 2 je u sastavu i strukturi, posebno u sastavu ugljikohidrata.

Naime, uz mliječni šećer tj. laktozu Bebimil 2 sadrži i škrob koji se sporo razgrađuje. Mnoge bebe zato uspijevaju spavati cijelu noć jer škrob u dječjem trbuščiću stvara osjećaj sitosti.  

Ova je mliječna formula obogaćena jodom, željezom te vitaminima C i B. Jod je važan za pravilan rad štitnjače, dovoljne količine željeza nakon šestog mjeseca spriječavaju razvoj anemije, vitamin C doprinosi razvoju imuniteta, a vitamini B skupine važni su u izgradnji mišića, kože, kostiju, crijevnih funkcija te štite od infekcija i razvoja alergija.  

Bebimil 3 i Bebimil 4: koja je razlika i kada ih uvesti

Kada uvesti i koja je razlika između bebimila3 i bebimila4

Bebimil 3 Aktiv mliječni pripravak namijenjen je bebama starijim od 10 mjeseci. Ovu mliječnu formulu mogu početi koristiti bebe nakon Bebimila 2 ili pak dojenčad čije su mame ostale bez mlijeka. 

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dojenje do druge godine djetetova života, a ako u bilo koje vrijeme mama ostane bez mlijeka ili prekida dojenje, pravilan je izbor za djetetovu prehranu adaptirano mlijeko. 

Naime, izvorno kravlje mlijeko sadrži visok udio bjelančevina i minerala te opterećuje bebine bubrege. 

Bebimil 3 Aktiv svojim sastavom blizak je majčinom mlijeku, a njegov je okus neutralan. Može se koristiti i kao zamjena za majčino mlijeko, a nakon godine dana i kao zamjena za kravlje mlijeko za pripremu raznoraznih kašica. 

Kako se bebe vrlo brzo razvijaju, od 10. mjeseca do prvog rođendana organizam se dosta promijeni, pa je vrijeme i za novi mliječni pripravak. 

 

Bebimil junior (4) dobra je zamjena za kravlje mlijeko u periodu od prve do treće godine.

Sadrži hranjive sastojke neophodne za zdrav rast i razvoj vašeg mališana: bjelančevine prilagođene dobi djeteta, željezo za prevenciju anemije i omega 3 masne kiseline koje su važne za razvoj mozga i živčanog sustava.

Zbog svojeg sastava, primjereniji je i zdraviji od kravljeg mlijeka za djecu od 1. do 3. godine života.

Nadamo se da smo vam pomogli i da vam je sada sve jasnije.

Ako pak imate pitanja vezana uz prehranu svojeg djeteta, Bebimil je tu za vas. Naši stručni suradnici uvijek će vam rado pomoći svojim savjetima. Sve što vas zanima možete pitati na telefon: 01/65 93 790 ili svoje pitanje poslati na mail: [email protected].

Ispiši

Komentari