Najbolje igračke za male bebe do šest mjeseci

S mjesec dana zadivljuju ih predmeti jakih boja koji se polako kreću. S tri mjeseca bebači pokušavaju posegnuti za igračkama, a s pet već sve stavljaju u usta. 

Malo biće koje je došlo na svijet sasvim je nesamostalno. Samo jede, spava, treba mu mijenjati pelene i kupati ga

Može li se igrati? Treba proći još neko vrijeme kada će biti sposobno za igru. No to ne znači da bebi ne bi trebali ponuditi igračke.

Svijet je za bebu sasvim novo mjesto koje treba otkriti. Svi predmeti jako su zanimljivi i vidi ih prvi put u životu. Znači li to da bi već u prvim šetnjama kolica trebali natrpati svim onim igračkama koje su vam poklonili? I da bi se trebali zabrinuti jer ih bebica baš ne doživljava? Odgovor i na jedno i drugo pitanje je ne :)

Znamo, igračke za bebe su neodoljivo slatke i želite ih koristiti. Zato trebate znati kako se beba razvija i kada može registrirati te šarene predmete.

Kada beba počinje “doživljavati” igračke i kako one potiču razvoj osjetila?

Čovjek se nikada toliko brzo ne razvija koliko u svojih prvih šest mjeseci života. Prave igračke ponuđene u pravo vrijeme sigurno mogu pomoći djetetu u upoznavanju sebe i istraživanju novog svijeta koji ga okružuje.  

Prvih mjesec dana vid novorođenčeta je zamućen, ono može vidjeti samo predmete koji su 20 do 30 centimetara udaljeni od očiju. Sluh je pak puno bolje razvijen. Kada pričate, dijete će se sigurno okretati u smjeru vašeg glasa. 

Igračke je potrebno na pravi način predstaviti bebi. BIt će zanimljivije jedino ako se mama igra s njima

 

Igračke koje u to doba birate trebaju biti jarkih boja, a poželjno je i da proizvode zvukove  

Bebe se rađaju s jakim instinktom za posezanje no primati stvari u ruke bit će sposobne tek s tri mjeseca. Igračke koje mogu zgrabiti zato su idealan izbor za najmanje. 

pet mjeseci bebe otkrivaju otkrivanje svijeta kroz usta (što zna potrajati do godinu dana) pa sve što vide stavljaju u usta. Ta mala opsjednutost stavljanjem svega u usta povezana je i s tim da su u ovoj dobi puno spretniji s ustima i jezikom nego s prstićima.

Kako odabrati igračku za malu bebu?

Igračka mora proći bebin test žvakanja. Radi tog važnog testiranja uvjerite se da su sve igračke koje dajete bebi napravljene od sigurnih materijala, bez opasnih boja. 

Birajte igračke jarkih boja s velikim kontrastima. Ako se miču, ako se mogu objesiti, ako po sebi imaju različite teksture koje beba može pipati i ako proizvode zvukove - nećete pogriješiti :) 

Inspirirajte se za najbolji poklon za prvi rođendan ?

1. Šareni plišani predmeti 

Šarene plišane igračke (kocke, leptiri, gusjenice) jarkih boja i različitih tekstura divni su za početak. No u prvim predstavljanjima predmeta bitni ste vi kao roditelj.

Beba će pratiti predmet ako ćete ga vi pokazati. Tek kad počinje za njima posezati i bacati ih na pod vaša uloga će se malo smanjiti,

2. Igračke koje vise iznad glave

Bebe obožavaju posezati za igračkama

Bebe nemaju baš neki ludi život. Ili leže na leđima ili su u poluležećem položaju u ljuljačkama ili ih netko nosi. Zato su mobili za krevetić u koje bebe gledaju ležeći na leđima dobar izbor. Okreću se polako kako bi ih beba mogla pratiti, a često ih prati i nježna glazba. 

Postoje i samostojeći okviri s igračkama koji se mogu staviti iznad bebine glave kada leži. Možete ih postaviti i ispred bebe kada sjedi u ljuljački. Naravno, ne možete pogriješiti ni s baby gymom koji uz visilice uključuje i podlogu. 

Kada beba malo naraste i kad je vrijeme za podizanje na trbuščiću takve igračke mogu biti dodatni poticaj. To je dobra vježba za razvoj mišića ramena, leđa i vrata. 

3. Zvečke i igračke koje proizvode zvukove

Bebe obožavaju zvečke. Kad ih jednom počinju grabiti, počinju i svirati

Zvečka za bebu je najklasičnija igračka koja postoji i bez obzira na sve super nove stvarčice koje se izmišljaju ona je još uvijek najzanimljivija bebi (a roditelji sa zvečkom mogu glumiti da su u mariači bendu). 

U prvim mjesecima zvečka će, kao i ostale igračke koje proizvode zvuk, koristiti za upoznavanje bebe sa zvukom. A kad jednom beba otkrije kako sama može proizvoditi zvuk - puno će svirati :)

Sva sreća pa zvečke proizvode ugodan zvuk. 

4. Igračke koje se mogu potezati 

Bebe s pet mjeseci već prilično dobro rukama mogu primati određene predmete. A tek kad ih mogu nategnuti… Veselju nema kraja!

Te igračkice često i vibriraju što bebu upoznaje s jednim sasvim novim osjećajem.

5. Zabava s ogledalima

Bebe obožavaju svoj odraz u ogledalu. I ne, nisu zaljubljene u sebe jer tek s 18 mjeseci počinju shvaćati da je onaj prijatelj tj. prijateljica u ogledalu on tj. ona. 

Prava ogledala uvijek su najzabavnija, ali pokušajte naći igračke s ogledalima ili nabaviti neko dječje ogledalo (ona su često plastična).

Dijete će i ogledalo pokušati strpati u usta. 

Mnoge bebe ne pokazuju interes za igračke i to je sasvim normalno. Igračke im se stalno nude za igranje, a njih baš zanima komad papira na stolu i ona krpa koja visi na kuhinjskom elementu.

Sve što ih okružuje je zanimljivo. Ako je sigurno, bebi možete pokazati i ogrlicu i četkicu za zube kao i dopustiti joj da se pod nadzorom igra s komadom papira. 

Jednom kad beba navrši šest mjeseci i počinje samostalno sjediti i njen interes za igračke će postati veći.

 

Bebimil 1 je početna mliječna hrana za dojenčad.

Komentari