Najbolje igračke za male bebe do šest mjeseci

S mjesec dana zadivljuju ih predmeti jakih boja koji se polako kreću. S tri mjeseca bebe pokušavaju posegnuti za igračkama, a s pet mjeseci već sve stavljaju u usta. 

Malo biće koje je došlo na svijet sasvim je nesamostalno. Ono traži hranu, spava, treba mu mijenjati pelene i kupati ga

Može li se igrati?

Svijet je za bebu sasvim novo mjesto koje tek treba otkriti. Svi predmeti jako su zanimljivi - beba ih vidi prvi put u životu. To, naravno, ne znači da već u prvim šetnjama kolica treba pretrpati igračkama ili se zabrinuti jer ih bebica baš ne doživljava.

Igračke za bebe su neodoljivo slatke i želite ih koristiti. Zato trebate znati kako se beba razvija i kad može registrirati te šarene predmete.

Kada beba počinje “doživljavati” igračke i kako one potiču razvoj osjetila?

Čovjek se najbrže razvija u svojih prvih šest mjeseci života. Prave igračke ponuđene u pravo vrijeme sigurno mogu pomoći djetetu u upoznavanju sebe i istraživanju svijeta koji ga okružuje.  

Prvih mjesec dana vid novorođenčeta je zamućen, ono može vidjeti samo predmete koji su 20 do 30 centimetara udaljeni od očiju. Sluh je pak puno bolje razvijen. Kada pričate, dijete će početi okretati glavicu u smjeru vašeg glasa. 

Igračke je potrebno na pravi način predstaviti bebi. BIt će zanimljivije jedino ako se mama igra s njima

 

Igračke koje u to doba birate trebaju biti jarkih boja, a poželjno je i da proizvode zvukove  

Bebe se rađaju s jakim instinktom za posezanje, no primati stvari u ruke bit će sposobne tek s tri mjeseca. Tada su igračke koje mogu zgrabiti idealan izbor. Treba pripaziti da su kvalitetne, meke i prilagođene dobi.

pet mjeseci bebe otkrivaju otkrivanje svijeta kroz usta (što zna potrajati do godinu dana) pa sve što vide stavljaju u usta. Ta mala opsjednutost stavljanjem svega u usta povezana je i s tim da su u ovoj dobi puno spretniji s ustima i jezikom nego s prstićima.

Kako odabrati igračku za malu bebu?

Igračka kao da mora proći bebin test žvakanja  Radi tog važnog testiranja uvjerite se da su sve igračke koje dajete bebi napravljene od sigurnih materijala, bez opasnih boja. 

Birajte igračke jarkih boja s velikim kontrastima. Ako se miču, ako se mogu objesiti, ako po sebi imaju različite teksture koje beba može pipati i ako proizvode zvukove - nećete pogriješiti!

Inspirirajte se za najbolji poklon za prvi rođendan ?

1. Šareni plišani predmeti 

Šarene plišane igračke (kocke, leptiri, gusjenice) jarkih boja i različitih tekstura divni su za početak. No u prvim predstavljanjima predmeta važni ste vi kao roditelj.

Beba će pratiti predmet ako ćete ga vi pokazati. Tek kad počne za njima posezati, vaša će se uloga malo smanjiti.

2. Igračke koje vise iznad glave

Bebe obožavaju posezati za igračkama

Bebe uglavnom leže na leđima ili su u poluležećem položaju u ljuljačkama. Zato su mobili za krevetić u koje bebe mogu gledati dobar izbor. Okreću se polako kako bi ih beba mogla pratiti, a često ih prati i nježna glazba. 

Postoje i samostojeći okviri s igračkama koji se mogu staviti iznad bebine glave kada leži. Možete ih postaviti i ispred bebe kada sjedi u ljuljački. Naravno, ne možete pogriješiti ni s baby gymom koji uz visilice uključuje i podlogu. 

Kad beba malo naraste i kad je vrijeme za podizanje na laktove dok je na trbuščiću takve igračke mogu biti dodatni poticaj. To je dobra vježba za razvoj mišića ramena, leđa i vrata. 

3. Zvečke i igračke koje proizvode zvukove

Bebe obožavaju zvečke. Kad ih jednom počinju grabiti, počinju i svirati

Zvečka za bebu je najklasičnija igračka koja postoji i bez obzira na sve nove igračke, ona je još uvijek najzanimljivija bebi.

U prvim mjesecima zvečka će, kao i ostale igračke koje proizvode zvuk, koristiti za upoznavanje bebe sa zvukom. A kad jednom beba otkrije kako sama može proizvoditi zvuk - puno će i sama zveckati

4. Igračke koje se mogu potezati 

Bebe su s pet mjeseci već prilično spretne s ručicama, pa dobro mogu primati određene predmete. A tek kad ih mogu nategnuti… Veselju nema kraja!

Te igračkice često i vibriraju što bebu upoznaje s jednim sasvim novim osjećajem.

5. Zabava s ogledalima

Bebe obožavaju svoj odraz u ogledalu, iako tek s 18 mjeseci počinju shvaćati da je onaj "prijatelj tj. prijateljica" u ogledalu on tj. ona. 

Prava ogledala uvijek su najzabavnija, ali pokušajte naći igračke s ogledalima ili nabaviti neko dječje ogledalo (ona su često plastična).

Pripazite na veličinu predmeta jer će dijete i ogledalce htjeti okusiti.

Mnoge bebe ne pokazuju interes za igračke i to je sasvim normalno. Igračke im se stalno nude za igranje, a njih baš zanima komad papira na stolu ili krpa koja visi na kuhinjskom elementu.

Sve što ih okružuje je zanimljivo. Bebi možete pokazati mnoge stvari koje se nalaze u domu, i dopustiti joj da se pod nadzorom igra.

A nakon bebinih šest mjeseci, odnosno kad beba počinje samostalno sjediti i njen interes za igračke će postati veći.

 

Bebimil 1 je početna mliječna hrana za dojenčad.

Ispiši

Komentari