Neregulirana stolica

Potpuno je normalno da dojenče u ranoj dobi nema ustaljeni ritam stolice. Probavni sustav djeteta se zazvija i daje različite "rezultate" u peleni. 

Potpuno je normalno da dojenče u ranoj dobi nema ustaljeni ritam stolice. Probavni sustav djeteta se razvija i daje različite “rezultate” u peleni.

Dojena djeca

Majčino mlijeko, kao dio svog bogatog sastava, sadrži i enzime koji olakšavaju probavljivost mlijeka pa dojeno dijete može imati stolicu nakon svakog podoja, koja je najčešće žute boje.

Kod dojene djece, vrlo je česta i pojava izostanka stolice, a normalnim se smatra izostanak stolice čak i do 10 dana. S druge strane, u toj dobi tekuće stolice nisu proljevi, to su normalne stolice za dijete koje jede samo tekuću hranu.

Uvođenjem dohrane u djetetovu prehranu, stolica postaje sve gušća i mijenja boju, u skladu s hranom koju je dijete pojelo i popilo.

Djeca hranjena dojenačkim mliječnim pripravkom

Uobičajeno je da novorođenče hranjeno mliječnim pripravkom ima barem jednu stolicu tijekom 24 sata, no ne treba se zabrinuti ako je to i rjeđe, npr. jednom u tri dana.

Beba može imati više stolica na dan ili samo dva do tri puta na tjedan. Važno je da su boja i konzistencija stolice uredni.

Kod dojenčadi hranjene mliječnim pripravkom, stolica je obično tamnije žute do smeđe boje, kremaste do malo tvrđe strukture i intenzivnijeg mirisa nego kod dojenih beba.

Pročitajte što učiniti kada beba ima proljev!

Boja se obično mijenja s prelaskom na prijelazno mlijeko koje sadrži veću količinu željeza (tamnija stolica).

Kako olakšati djetetu

Dijete ima nerazvijen i nježan probavni sustav koji nikada nije probavljao hranu, pa mu treba vremena da sazrije i u potpunosti preuzme svoju funkciju.

Ako je dijete hranjeno dojenačkim mliječnim pripravkom, u ranoj dojenačkoj dobi nije preporučljivo mijenjati mliječne pripravke. O svakoj se promjeni posavjetujte s pedijatrom.

Nekim bebama kod zatvora (i kolika), pomaže lagana masaža trbuščića (kružni pokreti od pupka, u smjeru kazaljke na satu, opuštaju crijeva) i lagano gibanje nožica kao da voze bicikl (olakšava izlazak plinova iz crijeva).

Pokušajte dijete poleći i masirati mu stopala ili ga staviti na svoja koljena i lagano mu masirati leđa. Tjelesni pokreti pospješuju dotok krvi u probavni sustav djeteta i tako potiču probavu.

Djeci nakon 6. mjeseca starosti, a koja su krenula s dohranom, možete ponuditi kašicu od šljiva koja omekšava stolicu i olakšava pražnjenje crijeva, odnosno što više voća, kompota od suhih šljiva, te hranu bogatu vlaknima. Dok traje opstipacija, djetetu nudite što manje banana, mrkve i riže.

Važno je i da dijete pije dovoljno tekućine. Ako dijete ne unosi dovoljno tekućine, tijelo reagira tako da apsorbira više tekućine iz hrane i iz crijevnog sadržaja, što može rezultirati tvrdim i suhim stolicama.

Ukoliko vas zabrinjava konzistencija ili boja stolice vašeg djeteta, pražnjenje crijeva je otežano i bolno ili su stolice "eksplozivne", svakako se posavjetujte sa svojim pedijatrom.

Ispiši

Komentari