Nicanje zuba: kada ih očekivati i kako bebi ublažiti bol

Prva naznaka bijelog oštrog zubića za roditelje je veliko veselje, ali istovremeno može biti i velika muka.
Datum objave: 02.03.2017.

Izlazi li zubić vašoj bebi? Prva naznaka bijelog oštrog zubića za roditelje je veliko veselje, ali istovremeno može biti i velika muka. 

Izlazi li zubić vašoj bebi? Prva naznaka bijelog oštrog zubića za roditelje je veliko veselje, ali istovremeno može biti i velika muka.

Neke bebe zubiće odrade bez problema - ti sretni roditelji ga samo primijete. Druge bebe pak dobiju visoku temperaturu i ništa ne žele jesti. 

Kada bebi počinju izbijati zubi i po kojem rasporedu?

Ne postoje dvije bebe koje su identične i jednako se razvijaju. Različito se razvijaju i jednojajčani blizanci. I njima mogu zubići izbijati u različito vrijeme.  

Neke se bebe rode s jednim ili dva zuba (stvarno), a neke prohodaju bez ijednog zuba. 

Nekim bebama prvo izbiju dvojkice pa jedinice pa izgledaju kao mali vampiri. Sve je normalno kod izbijanja zubića. 

Ipak, velika većina djece, bar što se tiče zubića, uklapa se u prosjek. Pripremili smo vam raspored po kojem većina djece dobiva zubiće. A na vama je da ga pratite i zapisujete u radosnicu 

Redoslijed rasta zubića

Redoslijed izbijanja zubića kod većine djece je sljedeći:

Donje jedinice: pojavljuju se prve i to u paru. Djeci najčešće počinju izbijati između četvrtog i sedmog mjeseca.

Gornje jedinice sljedeće su na redu. Najčešće izbijaju između osmog i 12. mjeseca.

Gornje dvojke. Beba tako slatko izgleda s ta četiri zubića u nizu. Izbijaju između devetog i 13. mjeseca.

Donje dvojke. Bebini zubići gore i dolje postaju upareni i bebin osmijeh još je slađi. To se događa između 10 i 16 mjeseca.

Prvi gornji kutnjaci. Gornji kutnjaci pojavljuju se između 13. i 19. mjeseca i bebi ne služe za usitnjavanje hrane sve dok im se ne pojavi njihov donji par.

Prvi donji kutnjaci. Ovi se zubi pojavljuju između 14 i 18 mjeseci.

Gornji očnjaci. Očnjaci izbijaju nakon kutnjaka i to prvo gornji. To se događa između 16. i 22. mjeseca života. 

Donji očnjaci. Brzo nakon što izbiju gornji očnjaci javljaju se i donji - između 17. i 23. mjeseca.

Stražnji kutnjaci. Stražnji kutnjaci javljaju se prvo na donjoj čeljusti pa na gornjoj. Oni posljednji izbijaju između 23. i 33. mjeseca. Za njih nećete ni znati da su izbili. Djeca u ovoj dobi više nisu toliko osjetljiva na bol. Imaju druga posla :)

Pročitajte još i kako bebi skratiti noktiće 👶

Koji su simptomi nicanja bebinih zubi?

Postoji nekoliko simptoma karakterističnih baš za nicanje zubića:

1. Pojačano slinjenje
Često ćete čuti od mama:  “Jako slini, rastu joj zubići”. No slinjenje nemojte prerano pripisati zubićima. Do trećeg mjeseca bebe ne sline, a tada počinje vodopad kojemu je uzrok početak rada žlijezda slinovnica. Prvi zubići počinju izbijati od četvrtog do šestog mjeseca i istina - kreće pojačano slinjenje. Naime, slina djetetu pomaže pri ublažavanju upaljenih desni i pojačano se javlja prilikom izbijanja svakog novog zuba.

2. Osip od slinjenja 
Pojačano slinjenje može uzrokovati i osip na bradi i licu pa i na vratu bebe. U tom razdoblju dobro je imati pri ruci dva, tri podbradnjaka (slinčeka) za bebe. Nadraženo područje nije preporučljivo stalno brisati jer se može oštetiti. Dobro ga je mazati masnom kremom. 

3. Nervoza, plač i buđenje iz sna

Poneke bebe se rode s dva zubića

Izbijanje zuba nije najugodniji osjećaj na svijetu. Malene bebe ne znaju kako drugačije pokazati da im nešto smeta osim plačem. A kako izbijanje zubića traje - traje i nervoza i slinjenje.

4. Beba ne želi jesti 
Bebi koja inače puno jede zbog novog osjećaja u ustima i upaljenih desni smanjit će se apetit. Vjerojatno će se rasplakati nakon dva tri zalogaja kašice. Ni bebe koje su još uvijek samo na mlijeku, bilo da sišu ili se hrane na bočicu, neće baš htjeti previše jesti.

5. Beba sve gura u usta
Desni kroz koje izbijaju zubići malo i svrbe. Beba zato sve više gura ručice u usta, ali i igračke i mamine i tatine prste. 

6. Povišena temperatura
Nicanje zubića često prati povišena temperatura. Važno je za naglasiti da ta temperatura nikad ne prelazi 38 stupnjeva. Ako je bebina temperatura viša od 38 stupnjeva i ako beba pokazuje druge znakove bolesti sigurno se ne radi o izbijanju zuba već o bolesti. 

7. Proljev
Izbijanje zubića ne uzrokuje proljev, ali pojačano slinjenje, odbijanje hrane i guranje svega i svačega u usta mogu uzrokovati proljev. Ako se on javi ne preostaje vam ništa drugo nego se naoružati velikom količinom pelena i često ih mijenjati kako se ne bi, uz sve nedaće, još javio i pelenski osip. 
 

Kako pomoći bebi kojoj rastu zubi?

Kada je malom djetetu loše i kada ga nešto muči, učinili bi sve samo da bude dobro. Izbijanje zubića treba preživjeti, svi problemi mogu najdulje trajati dva tjedna po izbijanju.

1. Gumene grickalice i četkice za zube
 Primijetili ste da beba sve stavlja u usta i grize. Ponudite im da žvaču gumene grickalice i četkice koje su namijenjene baš masiranju desni. Neke bebe doista zagrizu, a druge ih ignoriraju.

Gumene grickalice pomoći će vašem djetetu da izdrži bol pri rastu novih zubića

2. Smrznuta banana li igračka
Bebe kojima rastu zubi u većini slučajeva već mogu papati banane ili peciva. Hladno ublažava upalu i može im kratkotrajno pomoći da ih ne boli. Postoje i posebne igračke koje se stave u zamrzivač pa ih bebe mogu gristi da bi ublažile bol. Također, možete i omiljenog plišanca staviti na smrzavanje. Beba će rado grickati medine smrznute uši.

3. Gelovi za desni
U ljekarnama možete naći i različite gelove koji ublažuju bol prilikom nicanja zubića. No, morate znati da je njihovo djelovanje kratkotrajno.

Nicanje zubića i sve te popratne neugodne pojave samo su dio bebinog razvoja i zbog njih se ne bi trebali posebno brinuti. Samo duboko udahnite, pripremite se na manje spavanja i više nošenja bebe u rukama. 

Kad prvi zubići izbiju, sve će kasnije postati lakše. 

Nekim bebama zubić nikne uz pokoju suzicu, a drugima izbija uz velik plač i temperaturu. Saznajte kako im pomoći.

 

Bebimil žitna kašica s mlijekom - čokolada

Komentari