Nicanje zuba: kada ih očekivati i kako bebi ublažiti bol

Izlazi li zubić vašoj bebi? Prva naznaka bijelog oštrog zubića za roditelje je veliko veselje, ali istovremeno može biti i velika muka. 

https://bebimil.hr/proizvodi/mlijeko/bebimil-1-95/Neke bebe zubiće odrade bez problema - ti sretni roditelji ih samo primijete, a neke čak mogu imati povišenu temperaturu i odbijati jesti. 

Kada bebi počinju izbijati zubi i po kojem rasporedu?

Ne postoje dvije bebe koje su identične i jednako se razvijaju. Različito se razvijaju i jednojajčani blizanci. I njima mogu zubići izbijati u različito vrijeme.  

Neke se bebe rode s jednim ili dva zuba (stvarno), a neke prohodaju bez ijednog zuba. 

Nekim bebama prvo izbiju dvojkice pa jedinice, rijetko ali je moguće. Sve je to prihvatljivo kod izbijanja zubića. 

Ipak, velika većina djece, bar što se tiče zubića, uklapa se u prosjek. Pripremili smo vam raspored po kojem većina djece dobiva zubiće

Redoslijed rasta zubića

Redoslijed izbijanja zubića kod većine djece je sljedeći:

Donje jedinice: pojavljuju se prve i to u paru. Djeci najčešće počinju izbijati između četvrtog i sedmog mjeseca.

Gornje jedinice sljedeće su na redu. Najčešće izbijaju između osmog i 12. mjeseca.

Gornje dvojke. Beba tako slatko izgleda s ta četiri zubića u nizu. Izbijaju između devetog i 13. mjeseca.

Donje dvojke. Bebini zubići gore i dolje postaju upareni i bebin osmijeh još je slađi. To se događa između 10 i 16 mjeseca.

Prvi gornji kutnjaci. Gornji kutnjaci pojavljuju se između 13. i 19. mjeseca i bebi ne služe za usitnjavanje hrane sve dok im se ne pojavi njihov donji par.

Prvi donji kutnjaci. Ovi se zubi pojavljuju između 14 i 18 mjeseci.

Gornji očnjaci. Očnjaci izbijaju nakon kutnjaka i to prvo gornji. To se događa između 16. i 22. mjeseca života. 

Donji očnjaci. Brzo nakon što izbiju gornji očnjaci javljaju se i donji - između 17. i 23. mjeseca.

Stražnji kutnjaci. Stražnji kutnjaci javljaju se prvo na donjoj čeljusti pa na gornjoj. Oni posljednji izbijaju između 23. i 33. mjeseca. Za njih nećete ni znati da su izbili. Djeca u ovoj dobi više nisu toliko osjetljiva na bol. Imaju drugog posla :)

Pročitajte još i kako bebi skratiti noktiće

Koji su simptomi nicanja bebinih zubi?

Postoji nekoliko simptoma karakterističnih baš za nicanje zubića:

1. Pojačano slinjenje
Često ćete čuti od mama:  “Jako slini, rastu joj zubići”. No slinjenje nemojte prerano pripisati zubićima. Do trećeg mjeseca bebe ne sline, a tada počinje vodopad kojemu je uzrok početak rada žlijezda slinovnica. Prvi zubići počinju izbijati od četvrtog do šestog mjeseca i istina - nastavlja se pojačano slinjenje. Naime, slina djetetu pomaže pri ublažavanju upaljenih desni i pojačano se javlja prilikom izbijanja svakog novog zuba.

2. Osip od slinjenja 
Pojačano slinjenje može uzrokovati i osip na bradi i licu pa i na vratu bebe. U tom razdoblju dobro je imati pri ruci dva, tri podbradnjaka (slinčeka) za bebe. Nadraženo područje nije preporučljivo stalno brisati jer se može ozlijediti. Dobro ga je mazati sa za to predviđenom kremom. 

3. Nervoza, plač i buđenje iz sna

Poneke bebe se rode s dva zubića

Izbijanje zuba je neugodno, a malene bebe ne znaju drugačije pokazati da im nešto smeta osim plačem. Koliko traje izbijanje zubića - toliko može trajati nervoza, slinjenje i nemiran san.

4. Beba ne želi jesti 
Bebi koja inače voli papati, zbog novog osjećaja u ustima i upaljenih desni smanjit će se apetit. Možda će se rasplakati nakon dva tri zalogaja kašice. Ni bebe koje su još uvijek samo na mlijeku, bilo da sišu ili se hrane na bočicu, neće baš htjeti previše jesti.

5. Beba sve gura u usta
Desni kroz koje izbijaju zubići malo i svrbe. Beba zato sve više gura ručice u usta, ali i igračke i mamine i tatine prste. 

6. Povišena temperatura
Nicanje zubića ponekad prati povišena temperatura. Važno je naglasiti da ta temperatura nikad ne prelazi 38 stupnjeva. U slučaju svake povišene temperature dojenčeta potrebno je posavjetovati se s pedijatrom.

7. Proljev
Izbijanje zubića ne uzrokuje proljev, ali pojačano slinjenje, odbijanje hrane i stavljanje svega u usta mogu uzrokovati proljev. Ako se proljev pojavi, posavjetujte se s pedijatrom. 
 

Kako pomoći bebi kojoj rastu zubi?

Kada vaše maleno nešto muči, učinili bi sve samo da bude dobro. Sjetite se da će i izbijanje zubića proći, a dotle bebici možete pomoći na sljedeće načine:

1. Gumene grickalice i četkice za zube
 Primijetili ste da beba sve stavlja u usta i grize. Ponudite im da žvaču gumene grickalice i četkice koje su namijenjene baš masiranju desni. Mogu se nabaviti u ljekarnama.

Gumene grickalice pomoći će vašem djetetu da izdrži bol pri rastu novih zubića

2. Ohlađena igračka
Hladno ublažava upalu i može kratkotrajno pomoći protiv boli. Postoje posebne igračke koje se stave u hladnjak pa ih bebe mogu grickati da si ublaže nelagodu desni. Na isti način možete i omiljenog plišanca staviti u hladnjak i uz vaš nadzor dozvoliti bebi da gricka medine uši.

3. Gelovi za desni
U ljekarnama možete naći i različite gelove koji ublažuju bol prilikom nicanja zubića. No, morate znati da je njihovo djelovanje kratkotrajno.

Nicanje zubića i sve te popratne neugodne pojave samo su dio bebinog razvoja i zbog njih se ne bi trebali posebno brinuti. Samo duboko udahnite, pripremite se na manje spavanja i više nošenja bebe u rukama. 

Kad prvi zubići izbiju, sve će kasnije postati lakše.

 

 

Ispiši

Komentari