Nicanje zubi

Napokon ste se riješili kolika, nema više toliko bljuckanja, u prehranu ste već uveli puno novih namirnica, a sada vas muče zubići! Dijete je nervozno, slini, ponekad ima i povišenu temperaturu ili odbija jesti...

Napokon ste se riješili kolika, nema više toliko ni bljuckanja, u prehranu ste već uveli puno novih namirnica, a sad vas muče zubići

Dijete je nervozno, slini, ponekad ima i povišenu temperaturu ili proljev, odbija jesti. Brinete da ne počne gubiti na tjelesnoj masi i ne znate kako ga nahraniti...

Rast zubiju je normalna faza odrastanja vašeg djeteta. Mnogima je ovaj period neugodan, ali dobra vijest je da nije dugotrajan i opasan. 

Često se događa da upravo u onih par dana kad zubići izbijaju, dijete odbija jesti. Nemojte se brinuti.

Ukoliko dijete dobro napreduje, odnosno ne gubi na tjelesnoj masi, nemojte ga prisiljavati kod hranjenja jer ćete time izazvati još veće frustracije i djetetu i sebi.

Kako djetetu olakšati izbijanje zubića?

Pokazalo se da prilikom upala u usnoj šupljini, izbijanja zubića ili bilo kakvih nadraženja u ustima - godi nešto hladno. 

Naravno, kod dojenčadi i male djece se ne smije raditi o ledenom i ekstremno hladnom, već lagano rashlađenom!

Kako njegovati prve zubiće ?

Dojenčetu će odgovarati lagano rashlađeni obroci, osobito voćne i mliječne kašice. Kad je intezitet izbijanja zubića najsnažniji, djetetu hranjenje olakšajte miksanim kašicama s nešto manje teksture te laganim hlađenjem usne šupljine vodom ili nezaslađenim čajem, najbolje kamilicom. 

Djeci starijoj od godine dana, nelagodu u usnoj šupljini možete dodatno ublažiti davanjem malih količina sladoleda ili voćnih deserata, ali umjereno!

Pretjerivanjem s ovakvim proizvodima povećava se udio šećera u prehrani djeteta! Najbolje je da sladoled pripremite sami, od voća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda, kao što je jogurt. 

Čim se dijete počne osjećati bolje i zubići konačno izbiju, obavezno se vratite na uobičajenu prehranu.

Mališani su mudri i često počnu odbijati kašice koje imaju teksturu ili krutu hranu!

Nemojte upasti u zamku i vrlo brzo djetetu ponudite njegove uobičajene obroke. Zubići su izbili da bi se njima žvakalo!

Komentari