Njega prvih zubića

Iako će mliječne zubiće zamijeniti trajni, mlječni zubi zaslužuju jednaku brigu.

Nicanje zubića

Između 6. i 10. mjeseca starosti djeteta, pojavljuju se prvi zubići (obično donji, središnji sjekutići). Ovdje su moguća odstupanja od 2 do 3 mjeseca, stoga roditelje ne treba zabrinjavati ukoliko se zubići pojave ranije ili nešto kasnije. 

Kad zubići započnu s nicanjem, sluznica usne šupljine postaje vrlo osjetljiva. Probijanje zubića na površinu izaziva osjećaj boli ili svrbeža, zbog čega su mališani često razdražljivi, smanjen im je apetit i pojačano sline. Instinktivno stavljaju u usta prstiće, igračke i sve što im je nadohvat. 

Da bi se spriječile povrede i onečišćenje usne šupljine te ujedno djetetu olakšao ovaj period, preporučuje se povremeno nježno masirati desni čistom, vlažnom gazom ili za tu svrhu posebno napravljenim gumenim igračkama. Većina tih igračaka oblikovana je tako da ih dijete može samostalno grickati.

Njega prvih zubića

Stomatolozi su mišljenja da s higijenom usne šupljine treba započeti i prije pojave prvih zubića jer ostaci hrane i bakterije koje naslage razvijaju, mogu oštetiti zubiće već u samom procesu nicanja. Stoga je preporuka da se povremeno djetetu desni nježno obrišu čistom, vlažnom gazom. 

Čim se pojave prvi zubići, treba ih početi četkati mekanom četkicom koja je svojom veličinom prilagođena dobi djeteta i vodom, bez upotrebe zubne paste. Tek u dobi iznad dvije godine može se početi primjenjivati manja količina dječje zubne paste koja sadrži fluoride (na četkicu je dovoljno staviti vrlo malu količinu paste). 

Pročitajte kako olakšati djetetu izbijanje zubića

Prilikom pranja prvih zubića samo s navlaženom četkicom, glava djeteta treba biti tako položena da roditelj u svakom trenutku može jednostavno pratiti kretnje četkice u unutrašnjosti usne šupljine. 

Tehnika četkanja ista je kao i za odrasle. Kružnim pokretima ili pokretima iščetkavanja nastoji se što temeljitije očistiti zubiće. Horizontalno četkanje se ne preporučuje jer je neučinkovito i može oštetiti okolno tkivo. 

Po završetku pranja, neovisno je li ono obavljeno sa zubnom pastom ili bez nje, usta treba isprati vodom.

Prvi zubići

Prve četkice

Iznimno je važno da zubna četkica bude prilagođena dobi djeteta. Za prve zubiće preporučuju se četkice posebno razvijene za dojenčad i malu djecu. Zahvaljujući maloj i gumiranoj glavi, takve četkice čiste zubiće bez opasnosti od ozljeda, a najčešće dolaze s praktičnim držačima koji omogućuju i higijensko čuvanje. 

Glava četkice treba biti dovoljno mala da se njome može nesmetano manevrirati u dječjoj usnoj šupljini. 
Dječju zubnu četkicu je potrebno zamijeniti svaka tri do četiri mjeseca, jer se na njoj nakupljaju bakterije. Osim toga, s vremenom vlakna četkice mogu promijeniti prvobitan oblik.

Prevencija

Iako će mliječne zubiće zamijeniti trajni, mliječni zubi zaslužuju jednaku brigu. Naime, mliječni zubi imaju višestruko važnu funkciju: oni čuvaju mjesto za trajne zube, potiču normalan rast i razvoj čeljusti, omogućuju žvakanje te sudjeluju u stvaranju glasova i razvoju jasnog i razumljivog govora. 

Za očuvanje mliječnih zubića potrebno je redovito provoditi oralnu higijenu, birati odgovarajuću prehranu te izbjegavati stvaranje navika koje mogu naštetiti razvoju čeljusti i postavi zubića, poput dugotrajnog korištenja dude varalice. 

Učestalo izlaganje mliječnih zuba tekućinama koje sadrže šećere, u što osim sokova i zašećerenih čajeva spadaju i majčino i druga mlijeka, može dovesti do nastanka karijesa već u najranijoj dobi. 

Stoga nije dobro djecu uspavljivati ili umirivati zaslađenim tekućinama neposredno pred odlazak na spavanje. Svaki je obrok dobro završiti s malo vode kako bi se isprali ostaci hrane. 

Ispiši

Komentari