Njega pupka

Prva dva tjedna nakon porođaja, posebnu pažnju treba posvetiti njezi pupka...

Prva dva tjedna nakon porođaja, posebnu pažnju treba posvetiti njezi pupka. Pupak treba njegovati dok ne otpadne pupčani batrljak i dok pupčana ranica potpuno ne zaraste (prestane vlažiti). 
Njegu treba provoditi 2 x dnevno, najbolje ujutro i navečer, a najmanje jednom dnevno te dodatno, ukoliko je gaza prljava ili se navlažila od urina. 

Osnovni cilj je što brže sušenje pupčanog batrljka i prevencija infekcije. Pupčani batrljak se brzo suši (3-4 dana), a za otprilike 7-10 dana otpadne. Pupčana ranica zaraste obično do kraja drugog tjedna života. 

Njega pupka bebu ne boli, jer se radi o odumrlom tkivu. Beba je uglavnom nemirna zbog hladnoće. Umirite je osmijehom, nježnim dodirom i pjevušenjem. 

Za njegu pupka vam je potrebno:

  • sterilne komprese
  • medicinski alkohol 
  • antiseptičko sredstvo

novorođenče


Prvo pripremimo sve stvari, da nam budu nadohvat ruke. Staru gazu odstranimo, a zatim sterilnim kompresama, čiji kraj lagano natopimo u alkohol, pažljivo očistimo okolinu ranice, tj. kožu oko pupka i područje dna pupka.  Zatim laganim tapkanjem navlaženom gazom očistimo sam batrljak, što će pospješiti sušenje. Na kraju pospemo antiseptičkim sredstvom te prekrijemo novom, čistom i suhom sterilnom gazom

Pročitajte i kako pomoći maloj bebi koja pati od kolika

Iako danas postoje flasteri za njegu pupka, bolje je gazu pričvrstiti samo rubom benkice. Rub pelene je dobro spustiti (presavinuti) ispod područja pupka, kako bi se spriječilo vlaženje pupka urinom. Jednokratne pelene možete u sredini ovalno izrezati. 
Takva njega provodi se dok pupčani batrljak ne otpadne te dalje dok pupčana ranica potpuno ne zaraste. U tom razdoblju se beba ne kupa u kadici, kako se ranica ne bi navlažila. Njegu pupka pokazat će vam patronažna sestra prilikom svoje posjete, a prvi put će okupati bebu nakon što ranica zaraste.

Ukoliko Vam se čini da ranica počinje vlažiti i sumnjate na infekciju (crvenilo, čudan miris, oticanje), obratite se svojoj patronažnoj sestri ili pedijatru koji će ranicu pregledati i očistiti.

Komentari