Sve što trebate znati o njezi pupka kod bebe

Prva dva tjedna nakon porođaja, posebnu pažnju treba posvetiti njezi bebinog pupka...

Prva dva tjedna nakon porođaja, posebnu pažnju treba posvetiti njezi bebinog pupka. Pupak kod bebe treba njegovati dok ne otpadne pupčani batrljak i dok pupčana ranica potpuno ne zaraste (prestane vlažiti). 

Njegu i čišćenje pupka kod novorođene bebe treba provoditi 2 x dnevno, najbolje ujutro i navečer, a najmanje jednom dnevno te dodatno, ukoliko je gaza prljava ili se navlažila od urina. 

Osnovni cilj je što brže sušenje pupčanog batrljka i prevencija infekcije. Pupčani batrljak se brzo suši, a za otprilike 7-14 dana otpadne. Potom zarasta i pupčana ranica. Zacjeljivanje pupčane ranice treba pratiti, a okolnu kožu održavati čistom i suhom.

Njega pupka bebu ne boli, jer se radi o odumrlom tkivu. Beba je uglavnom nemirna zbog hladnoće. Umirite je osmijehom, nježnim dodirom i pjevušenjem. 

Za njegu pupka kod bebe potrebno vam je:

  • sterilne komprese
  • antiseptičko sredstvo (Octenisept otopina za sluznicu i kožu)

novorođenče

Postupak čišćenja pupka kod bebe

  1. Prvo pripremimo sve stvari, da nam budu nadohvat.
  2. Iznimno je važno dobro oprati ruke prije nego pristupimo njezi bebinog pupka.
  3. Staru gazu odstranimo, a potom sterilnom kompresom blago navlaženom Octeniseptom pažljivo očistimo kožu oko pupka i područje dna pupka.
  4. Zatim uzimamo novu sterilnu gazu, navlažimo je Octeniseptom pa laganim tapkanjem očistimo sam pupčani batrljak. Kratko pričekamo da se antiseptik osuši.
  5. Na kraju, pupčani batrljak prekrijemo novom, čistom i suhom sterilnom gazom

Pročitajte i kako pomoći maloj bebi koja pati od kolika

Iako danas postoje flasteri za njegu pupka novorođenčeta, sterilnu gazu je bolje pričvrstiti samo rubom benkice, odnosno omotati je oko pupčanog batrljka ukoliko se na njemu nalazi kvačica. Rub pelene je dobro presavinuti ispod područja pupka, kako bi se spriječilo vlaženje pupka urinom. Jednokratne pelene možete u sredini i ovalno izrezati, a na tržištu već postoje i jednokratne pelene takvog oblika.

Takva njega provodi se dok pupčani batrljak ne otpadne te dalje dok pupčana ranica potpuno ne zaraste.

Pupčanu ranicu je poželjno čim više izložiti zraku i ne stavljati preko nje gazu, mrežicu, zavoj ili flaster. I u ovoj fazi potrebno je pelenu saviti ispod bebinog pupka dok god ne prestane sekrecija i ranica ne zacijeli. Prema potrebi, pupčanu ranicu i okolnu kožu možete povremeno nježno očistiti gazicom koju ste navlažili Octeniseptom.

U razdoblju sušenja i zacjeljivanja pupka kod bebe se ne preporučuje kupanje bebe u kadici, kako se ranica ne bi navlažila. Njegu bebinog pupka pokazat će vam patronažna sestra prilikom svoje posjete, a prvi put će okupati bebu nakon što ranica zaraste.

Ukoliko vam se čini da ranica počinje vlažiti i sumnjate na infekciju (crvenilo, čudan i neugodan miris, oticanje), čim prije se obratite pedijatru koji će ranicu pregledati.

Ispiši

Komentari