O mliječnim pripravcima za dojenčad

Mliječni pripravak za dojenčad podrazumijeva preradu kravljeg mlijeka prema preporukama i standardima koje daje Udruženje Europskih dječjih gastroenterologa i nutricionista.
Datum objave: 10.02.2017.

Mliječni pripravak za dojenčad podrazumijeva preradu kravljeg mlijeka prema preporukama i standardima koje daje Udruženje Europskih dječjih gastroenterologa i nutricionista. Takvo je mlijeko svojim sastavom prilagođeno sastavu majčinog mlijeka, kao i energetskim i prehrambenim potrebama dječjeg organizma.
 

Na koji se način kravlje mlijeko prerađuje i postaje slično sastavu majčinog mlijeka? 

Kravlje se mlijeko razrjeđuje, čime se smanjuje količina bjelančevina. Dio mliječnih masti zamjenjuje se biljnim uljima, bogatim esencijalnim nezasićenim masnim kiselinama, a demineralizacijom se smanjuje koncentracija soli i na taj način smanjuje i osmotsko opterećenje bubrega.

U takav pripravak dodaje se demineralizirana sirutka (laktalbumin) i na taj način se prilagođava aminokiselinski sastav i probavljivost mlijeka.

Mliječni pripravak za dojenčad obogaćen je vitaminima i željezom. Kako bi se postigla koncentracija ugljikohidrata kao u majčinom mlijeku, dodaje se laktoza.

Ovisno o stupnju prerade kravljeg mlijeka, razlikujemo početna mlijeka za dojenčad i prijelazne mliječne pripravke. 

Što znače brojevi 1, 2 i 3 u naslovu dojenačkih mliječnih pripravaka? 

Brojevi u naslovu dojenačkih mliječnih pripravaka ukazuju na prilagođenost mliječnog pripravka dobi djeteta. Broj 1 u naslovu mlijeka (Bebimil 1), predstavlja potpun mliječni obrok koji je zbog smanjenog sadržaja bjelančevina prilagođen nezrelom dječjem organizmu i preporučuje se u prvim mjesecima života.

Mliječni pripravci s brojem 2 (Bebimil 2) u naslovu, koriste se za prehranu starijeg djeteta, obično nakon šestog mjeseca starosti pa sve do navršene prve godine života. Takvi su pripravci obogaćeni i željezom.

Bjelančevine u prijelaznim mliječnim formulama s brojem 3 (Bebimil 3), prilagođene su tako da smanjuju mogućnost pojave alergija, zato je dobro koristiti Bebimil 3 do treće godine života. Uz prilagođene bjelančevine, sadrži i željezo u količini koja sprječava pojavu anemije uslijed izbrljivosti djeteta prema konzumiranju namirnica iz drugih skupina. 

 

Koja je razlika između početnog mliječnog pripravka za dojenčad i prijelaznog mliječnog pripravka za dojenčad? 


Početni mliječni pripravak za dojenčad (eng.infant milk formula) Bebimil 1, svojim je sastavom maksimalno približen sastavu majčinog mlijeka (smanjena ukupna koncentracija bjelančevina, dodatkom demineralizirane sirutke smanjen omjer kazeina i sirutke čime se prilagođava aminokiselinski sastav, poboljšava probavljivost te smanjenjuje koncentracija minerala).

Dio mliječne masti zamijenjen je biljnim uljima i na taj je način povećana koncentracija nezasićenih masnih kiselina. Laktoza je jedini ugljikohidrat. Prijelaznim mliječnim pripravcima za dojenčad (eng.folow up milk formula) Bebimil 2 i Bebimil 3, uz laktozu, dodani su i maltodekstrini kao izvor ugljikohidrata. 

Na što treba obratiti pažnju pri odabiru dojenačkog mliječnog pripravka? 

Dojenački mliječni pripravak mora biti proizveden iz prirodnih sirovina strogo kontroliranog porijekla i zajamčene mikrobiološke čistoće.

Najvažnije je proučiti sastav mlijeka i odabrati potpuno prilagođeno mlijeko (infant formula), a ne djelomično prilagođeno mlijeko (follow up), jer je sastavom bliže majčinom mlijeku. Također valja provjeriti je li odabrano mlijeko primjereno dobi djeteta i je li proizvod obogaćen željezom. 

Kako pripremiti dojenački mliječni pripravak? 

Na ambalaži mliječnih pripravaka za dojenčad vrlo su pregledno navedene upute za pripremu obroka kojih se valja strogo pridržavati, posebno onih o omjeru praha i vode.

Mliječni prah dodaje se mjericom koja je priložena u ambalaži. Voda koju koristimo za pripremu dojenačkog mliječnog pripravka mora biti prokuhana i ohlađena na odgovarajuću temperaturu (37 ˚C).

Bočice, dude i pribor za pripremu također moraju biti prokuhani odnosno sterilizirani. Najbolje je uvijek pripremiti svjež obrok, no u posebnim slučajevima može se prirediti i količina mlijeka za cijeli dan, ali se tada bočice s pripremljenim obrokom moraju čuvati u hladnjaku (i to najduže 24 h) i prije upotrebe ugrijati.

Komentari