O mliječnim pripravcima za dojenčad

Mliječni pripravak za dojenčad podrazumijeva preradu kravljeg mlijeka prema preporukama i standardima koje daje Udruženje Europskih dječjih gastroenterologa i nutricionista. Takvo je mlijeko svojim sastavom prilagođeno sastavu majčinog mlijeka, kao i energetskim i prehrambenim potrebama dječjeg organizma.
 

Na koji se način kravlje mlijeko prerađuje i postaje slično sastavu majčinog mlijeka? 

Kravlje se mlijeko razrjeđuje, čime se smanjuje količina bjelančevina. Dio mliječnih masti zamjenjuje se biljnim uljima, bogatim esencijalnim nezasićenim masnim kiselinama, a demineralizacijom se smanjuje koncentracija soli i na taj način smanjuje i osmotsko opterećenje bubrega.

U takav pripravak dodaje se demineralizirana sirutka (laktalbumin) i na taj način se prilagođava aminokiselinski sastav i probavljivost mlijeka.

Mliječni pripravak za dojenčad obogaćen je vitaminima i željezom. Kako bi se postigla koncentracija ugljikohidrata kao u majčinom mlijeku, dodaje se laktoza.

Ovisno o stupnju prerade kravljeg mlijeka, razlikujemo početna mlijeka za dojenčad i prijelazne mliječne pripravke

Što znače brojevi 1, 2 i 3 u naslovu dojenačkih mliječnih pripravaka? 

Brojevi u naslovu dojenačkih mliječnih pripravaka ukazuju na prilagođenost mliječnog pripravka dobi djeteta. Broj 1 u naslovu mlijeka (Bebimil 1), predstavlja potpun mliječni obrok koji je zbog smanjenog sadržaja bjelančevina prilagođen nezrelom dječjem organizmu i preporučuje se u prvim mjesecima života. Bebimil 1 sadrži samo laktozu, baš kao i majčino mlijeko.

Brojevi u naslovu dojenačkih mliječnih pripravaka ukazuju na prilagođenost mliječnog pripravka dobi djeteta.

Mliječni pripravci s brojem 2 (Bebimil 2) u naslovu, koriste se za prehranu starijeg djeteta, obično nakon šestog mjeseca starosti pa sve do navršene prve godine života. Takvi su pripravci obogaćeni i željezom.

Bjelančevine u prijelaznim mliječnim formulama s brojem 3 (Bebimil 3), prilagođene su tako da smanjuju mogućnost pojave alergija, zato je dobro koristiti Bebimil 3 do treće godine života. Uz prilagođene bjelančevine, sadrži i željezo u količini koja sprječava pojavu anemije uslijed izbrljivosti djeteta prema konzumiranju namirnica iz drugih skupina.

Pročitajte zašto je majčino mlijeko najbolja hrana za dojenčad ?

Koja je razlika između početnog mliječnog pripravka za dojenčad i prijelaznog mliječnog pripravka za dojenčad? 


Početni mliječni pripravak za dojenčad (eng. infant milk formula) Bebimil 1, svojim je sastavom maksimalno približen sastavu majčinog mlijeka (smanjena ukupna koncentracija bjelančevina, dodatkom demineralizirane sirutke smanjen omjer kazeina i sirutke čime se prilagođava aminokiselinski sastav, poboljšava probavljivost te smanjenjuje koncentracija minerala).

Bebimil 1 svojim je sastavom maksimalno približen sastavu majčinog mlijeka.

Dio mliječne masti zamijenjen je biljnim uljima i na taj je način povećana koncentracija nezasićenih masnih kiselina. Laktoza je jedini ugljikohidrat. Prijelaznim mliječnim pripravcima za dojenčad (eng. folow up milk formula) Bebimil 2 i Bebimil 3, uz laktozu, dodani su i maltodekstrini kao izvor ugljikohidrata

Na što treba obratiti pažnju pri odabiru dojenačkog mliječnog pripravka? 

Dojenački mliječni pripravak mora biti proizveden iz prirodnih sirovina strogo kontroliranog porijekla i zajamčene mikrobiološke čistoće.

Najvažnije je proučiti sastav mlijeka i odabrati potpuno prilagođeno mlijeko (infant formula), a ne djelomično prilagođeno mlijeko (follow up), jer je sastavom bliže majčinom mlijeku. Također valja provjeriti je li odabrano mlijeko primjereno dobi djeteta i je li proizvod obogaćen željezom. 

Kako pripremiti dojenački mliječni pripravak? 

Na ambalaži mliječnih pripravaka za dojenčad vrlo su pregledno navedene upute za pripremu obroka kojih se valja strogo pridržavati, posebno onih o omjeru praha mliječnog pripravka i vode.

Mliječni prah dodaje se mjericom koja je priložena u ambalaži. Voda koju koristimo za pripremu dojenačkog mliječnog pripravka mora biti prokuhana i ohlađena na odgovarajuću temperaturu (37 ˚C).

Pročitajte više: Koja količina mlijeka i koliko obroka je bebi potrebno tijekom dana? ??

Bočice, dude i pribor za pripremu također moraju biti prokuhani odnosno sterilizirani. Najbolje je uvijek pripremiti svjež obrok, no u posebnim slučajevima može se prirediti i količina mlijeka za cijeli dan, ali se tada bočice s pripremljenim obrokom moraju čuvati u hladnjaku (i to najduže 24 h) i prije upotrebe ugrijati.

Ako imate bilo kakvo pitanje vezano uz prehranu djeteta, Bebimil je ovdje za vas. Naši stručni suradnici uvijek će vam rado pomoći svojim savjetima. Sve što vas zanima možete pitati na telefon: 01/65 93 790 ili svoje pitanje poslati na mail: [email protected].

Ispiši

Komentari