Oprema za bebu: Za spavanje, kupanje, presvlačenje i izlaske

Opremu za bebe možemo podijeliti u nekoliko kategorija:

  • Sigurnosna oprema: To uključuje proizvode koji osiguravaju bebinu sigurnost kada se koriste u kući ili u automobilu, kao što su krevetić, sigurnosni pojasevi, mrežice za zaštitu, itd.
  • Kompaktna oprema: To uključuje proizvode koji su lako prenosivi i koji se koriste kada ste u pokretu, poput nosiljki, kolica, automobilskih sjedalica.
  • Oprema za hranjenje: To uključuje proizvode koji se koriste za hranjenje bebe, kao što su stolice za hranjenje, lončići, čaše za hranjenje itd.
  • Oprema za higijenu: To uključuje proizvode koji se koriste za brigu o bebinom zdravlju i higijeni, kao pelene, ručnici, šamponi itd.

Sadržaj bloga

Savjeti i oprema za spavanje bebe

  • krevetić
  • nepromočiva pamučna plahta
  • 2 -3 kompleta pamučne posteljine za krevetić
  • 2 dekice


Prilikom kupovine krevetića, vodite računa da nema nepotrebnih oštrih ukrasa na koje se dijete može ozlijediti, da ima ogradicu te da razmak između prečki na ogradi nije prevelik (preporučuje se ne više od 6 cm).

Madrac treba biti dovoljno čvrst, a dojenčetu se ne preporučuje podstavljanje jastuka. Možete birati između krevetića koji imaju dvije visine položaja madraca; višu dok je beba manja da se ne morate previše saginjati, i nižu kad je beba veća te već može sjediti.

Birajte krevetić kod kojega se može podesiti i visina ogradice. U krevetiću beba treba biti sigurna i imati zdrav san, a sve ostale funkcionalnosti ovise isključivo o Vašem ukusu, potrebama i mogućnostima.

Da bi se madrac zaštitio od bebinog "bljuckanja" i mokraće, na njega je, ispod posteljine, dobro staviti nepromočivo platno. Za tu svrhu birajte nepromočive plahte od pamuka. 

Posteljina za krevetić treba biti pamučna. Optimalno je da imate 2-3 kompleta posteljine. Potrebna Vam je još i dekica za krevetić ili poplun.

Savjeti i oprema za kupanje bebe

Prvo vrijeme ćete bebu najvjerojatnije kupati u sobi. Obratite pozornost pri kupnji kadice za kupanje.

Danas postoje različite kade; s anatomskim dnom, dodaci za kupanje novorođenčadi koji se stavljaju u veće kade, kade koje imaju mogućnost postavljanja na prečke tako da se mogu nasloniti na normalnu kupaonsku kadu. 

Kadu ćete, kao i krevetić, koristiti dosta dugo. Ako kupujete malu kadicu, s anatomski oblikovanim dnom, budite spremni da ćete za nekoliko mjeseci trebati kupiti nešto veću kadu.

Savjeti i oprema za presvlačenje bebe

Bebu će trebati često previjati i presvlačiti pa je dobro da u tu svrhu imate praktično i sigurno mjesto. Dovoljna Vam je i prostirka za presvlačenje koju možete staviti na krevet, ali puno je lakše ako je mjesto za presvlačenje povišeno kako ne biste morali biti u sagnutom položaju prilikom presvlačenja. 

Osim same prostirke, postoje i one koje imaju čvrsto dno te se mogu poprečno staviti na krevetić. 

Pročitajte što vam još treba, a nije na ovom popisu ?

Najbolje je ako imate mogućnost nabaviti "ormarić za bebu" s ladicama, koji služi za presvlačenje, a ujedno su sve bebine stvari pri ruci.

Neki ormarići imaju i kadicu za kupanje. Iako će dosta roditelja reći da im je ta kadica vrlo brzo postala premala i nepraktična, nekima je upravo takva kombinacija najbolje rješenje.

Za držanje bebinih stvari nije nužno kupovati novi ormarić, već samo za njih osigurati prikladno i čisto mjesto.

 

Trudna mama pegla body za bebu.

Savjeti i oprema za izlaske s bebom

Autosjedalica 
Autosjedalica je iznimno važan dio opreme za dijete. Iako, u svakodnevnom životu, roditeljsko naručje predstavlja jedno od najsigurnijih mjesta, prilikom vožnje u automobilu to nije slučaj. Tada je Vaše naručje opasno mjesto.

Prilikom sudara, Vaše tijelo može prignječiti dijete uz prednje staklo ili sjedalo, a ako ste vezani, što bi svakako trebali biti, od udarca može biti izbačeno iz Vašeg naručja.

Najbolji način da zaštitite svoje dijete u vožnji, je ispravna upotreba autosjedalice za djecu. To je jedna od najvažnijih sigurnosnih mjera o kojoj treba voditi računa. Dobro se informirajte o autosjedalici koju kupujete te o načinu postavljanja iste.

Kolica
Kolica s košarom su za sasvim male bebe i koriste se do otprilike 3-6 mjeseci. Iako bebe tada već mogu sjediti, vrlo često zaspu u kolicima te je preporučljivo da kolica imaju mogućnost podešavanja visine naslona iz ležećeg u sjedeći položaj.

Takva kolica se mogu koristiti do 3. godine ili dok su praktična. Važno je da kolica budu što lakša te lako sklopiva.

S obzirom na to da se kolica s košarom koriste kratko, pitanje je isplati li ih se kupovati. Za to prvo vrijeme postoji velik izbor kolica sa sjedalicom, čiji se naslon može spustiti u potpuno ravni položaj i imaju prekrivače koji sjedalicu zatvaraju u "košaru".

Za kasnije vrijeme, najviše se koriste tzv. kišobran kolica. Neki proizvođači nude DUO komplete, koji se sastoje od kišobran kolica (s 4-5 položaja naslona) i košarom koja se remenima učvršćuje na kolica.

Takva kolica su dovoljna za čitav period korištenja. Također postoje i TRIO kompleti koji, osim navedenog, imaju i nosiljku koja je ujedno i autosjedalica za prve mjesece djetetova života.

Nosiljka (klokanica ili marama za bebu)

Ostalo

Sjedalica za hranjenje 
Kad počnete s dohranom djeteta, možete ga hraniti i u nosiljci ukoliko je imate, ili u krilu. Međutim, kad dijete počne samo jesti, praktičnije je da ima svoju stolicu za hranjenje.


Bebimil 1 je početna mliječna hrana za dojenčad.
 

Ogradica za igru
Ogradica je sigurno mjesto za Vaše dijete kad morate obaviti neke kućne poslove, ali nije nužna. Kad beba počne sjediti, možete je smjestiti na dekicu, na pod. Tako će beba imati priliku vježbati puzanje. Naravno, i u jednom i u drugom slučaju, Vaša beba cijelo vrijeme treba biti pod Vašim nadzorom.

Ispiši

Komentari