Pjevajte svojoj bebi

Pjevanje pomaže djetetu da zaspi, te da se emocijalno zbliži s roditeljima.
Datum objave: 10.03.2016.

Time pridonosite njezinom zdravom razvoju i svojem sretnom roditeljstvu.

Poznato je da pjevanje pomaže djetetu. Ali, jeste li znali da istodobno pomaže i osobi koja se na takav nježan i prisan način obraća djetetu? 

Bebe umiruje poznati glas roditelja. Odgovor živčanog sustava na podražaj zvukom je kod novorođenčadi već dosta razvijen, stoga ga samo treba nastaviti njegovati. 

Danas se u svijetu uvodi praksa da se bebama pušta glazba. Također, pjevanje uspavanki priprema novorođenčad na svijet pokreta jer ih roditelji pritom njišu i ljuljuškaju. 

Pjevajući svojoj bebi, ostvarujete direktnu komunikaciju (kontakt očima, zapažanje i prepoznavanje djetetovih reakcija i osjećaja), koja postavlja temelje za kasnije, povezujuće roditeljstvo. 

Dok pjevate djetetu, ne trebate brinuti o tome imate li sluha i znate li pjevati. Djeca neće znati je li neka nota pogođena ili promašena, ona će naprosto uživati u bliskosti i poznatom zvuku

Pjesme pohranjene na CD-u i sl., ne mogu zamijeniti aktivnost pjevanja Vašoj bebi i neka Vam eventualno posluže tek kao pratnja. 

Pjevajte svojoj bebi


Koristite različite zvukove, ritmove i rime, kako bi dijete dobilo što više različitih podražaja. Ne morate pjevati samo dječje pjesmice, ali neka to bude melodična, umirujuća ili radosna glazba.

Dijete će postati svjesno različitih zvukova i načina na koji se formiraju riječi (od raznih glasova). 
Pjevanje pomaže i u razvoju slušanja, jer i slušanje se uči.

Neka pjevanje prate pokreti Vaših ruku i ostalih dijelova tijela kako bi to postala prava avantura senzorne stimulacije. 

Pjevanje koristi i majkama. Majke novorođene djece malo spavaju i često im je narušen imunitet.

Na Sveučilištu u Frankfurtu, znanstvenici su došli do saznanja da pjevanje povećava razinu imunoglobulina A (koji se ponaša kao prirodni antibiotik u tijelu) i hidrokortizona (hormona za smanjenje stresa). 

Pjevajte i družite se sa svojim djetetom. Time uvelike pridonosite zdravom razvoju svojeg mališana i Vašem sretnom roditeljstvu.

Bebimil knjižicu s igrama i uspavankama za djecu od 1-3 godine, besplatno možete preuzeti ovdje.

 

Komentari