Pjevajte svojoj bebi

Time pridonosite zdravom razvoju svoje bebe i oblikujete sretno djetinjstvo.

Poznato je da pjevanje pomaže djetetu. Ali, jeste li znali da istodobno pomaže i osobi koja se na takav nježan i prisan način obraća djetetu? 

Bebe umiruje poznati glas roditelja. Odgovor živčanog sustava na podražaj zvukom je kod novorođenčadi već dosta razvijen, stoga ga samo treba nastaviti njegovati. 

Danas se u svijetu uvodi praksa da se bebama pušta glazba. Također, pjevanje uspavanki priprema novorođenčad na svijet pokreta jer ih roditelji pritom njišu i ljuljuškaju. 

Pjevajući svojoj bebi, ostvarujete direktnu komunikaciju (kontakt očima, zapažanje i prepoznavanje djetetovih reakcija i osjećaja), koja postavlja temelje za kasnije, povezujuće roditeljstvo. 

Dok pjevate djetetu, ne trebate brinuti o tome imate li sluha i znate li pjevati. Djeca neće znati je li neka nota pogođena ili nije, ona će jednostavno uživati u bliskosti i poznatom zvuku

Pjesme pohranjene na CD-u i sl., ne mogu zamijeniti vaše pjevanje bebi, pa neka vam ti zvuci eventualno posluže tek kao pratnja. 

Pjevajte svojoj bebi


Koristite različite zvukove, ritmove i rime, kako bi dijete dobilo što više različitih podražaja. Ne morate pjevati samo dječje pjesmice, ali neka to bude melodična, umirujuća ili radosna glazba.

Pročitajte kako se razvija govor djeteta do druge godine života

Dijete će postati svjesno različitih zvukova i načina na koji se formiraju riječi (od raznih glasova). 
Pjevanje pomaže i u razvoju slušanja, jer i slušanje se uči.

Neka pjevanje ponekad prate pokreti vaših ruku i ostalih dijelova tijela kako bi to postala prava avantura senzorne stimulacije. 

Pjevanje koristi i majkama. Majke novorođene djece malo spavaju i često im je narušen imunitet.

Na Sveučilištu u Frankfurtu, znanstvenici su došli do saznanja da pjevanje povećava razinu imunoglobulina A (koji se ponaša kao prirodni antibiotik u tijelu) i hidrokortizona (hormona za smanjenje stresa). 

Pjevajte i družite se sa svojim djetetom. Time pridonosite zdravom razvoju svojeg djeteta, oblikujete sretno djetinjstvo, ali i sretno roditeljstvo.

Bebimil knjižicu s igrama i uspavankama za djecu od 1-3 godine, besplatno možete preuzeti ovdje

Bebimil JUNIOR 12+ mjeseci

Ispiši

Komentari