Platnene ili jednokratne pelene: prednosti i nedostaci

Što odabrati za dijete? Pretresli smo prednosti i nedostatke platnenih i jednokratnih pelena. Na vama je red, birajte. 

Platnene ili jednokratne pelene? Koje izabrati za bebu? 

Ako ste prvi put mama ili tata začudit će vas angažiranost roditelja koji zagovaraju izbor bilo kojih od te dvije vrste dostupnih pelena.  

Otvorite bilo koji forum i naići ćete na prepirke roditelja koji hvale ovu ili onu opciju. Mi smo odlučili pretresti sve dobre i loše strane platnenih i jednokratnih pelena, staviti ih na jedno mjesto i prepustiti vam da sami odlučite koje ćete koristiti za svoje maleno. 

#1 Platnene ili jednokratne pelene: što je bolje za bebinu kožu

Platnene pelene su od prirodnih materijala i koža "diše", no češće znaju procuriti

Bebe su u pelenama stalno. Najčešće ih se rješavaju između druge i treće godine života, a roditelji im dopuštaju da goli puze, tapkaju ili jurcaju samo u posebnim prilikama tijekom ljetnih mjeseci.  

U tim godinama njihova guza je stalno opterećena pelenama. I zato je bitno da ste sigurni u izbor pelena za dijete. 
Jednokratne pelene bolje upijaju tekućinu i beba je u njima dulje suha. No, jednokratne pelene u sebi sadrže kemikalije i spojeve poput klor i dioksina, a neki proizvođači u njih stavljaju i raznorazne parfeme i losione na koje može reagirati osjetljiva bebina koža. 

Pročitajte kako prepoznati pelenski osip ?

Od mama koje koriste jednokratne pelene često možete čuti kako je dijete dobilo pelenski osip jer su promijenile marku pelena koju inače koriste baš zbog raznoraznih kemikalija koje proizvođači koriste. 

Platnene pelene su od prirodnih materijala (najčešće pamuka) i ne sadrže nikakve spojeve. Bebina koža eventualno može reagirati na neki jači deterdžent kojim su one oprane (treba paziti kako se peru). 

Slabije upijaju od jednokratnih pelena i lakše procure, no koža djeteta doista diše.  Preporuka kod mijenjanja pelena, i kod platnenih i kod jednokratnih je njihovo mijenjanje svaka tri sata i naravno -  nakon svake stolice

#2 Platnene ili jednokratne pelene: učenje na tutu

Djeca koja nose platnene pelene osjećaju kad su se popiškili - uložak/gaza upija tekućinu, ali ne odstranjuje osjećaj vlage. Djeca s platnenim pelenama već nakon godine dana počinju povezivati uzrok-posljedicu tj. popiškio sam se/mokar sam.

Djeca koja nose jednokratne pelene su suha nakon što se upiške. Tako se ta njihova prednost u ovom slučaju pretvara u nedostatak.

Ipak, postoje i mnogi drugi faktori koji utječu na odvikavanje od pelena - npr. dijete koje ima malo starijeg brata ili sestru puno će se ranije naviknuti na tutu.  

#3 Platnene ili jednokratne pelene: financijska isplativost

Na platnene pelene potrošiti ćete 3.000 kuna, a na jednokratne nešto više od 8.000 kuna

Platnene pelene kupite jednom i koristite ih kroz čitavo vrijeme. One dolaze u jednoj veličini od 4 do 15 kilograma pa se mogu podešavati kako beba raste. 

Kroz druženje s pelenama bit će vam potrebno oko 20 platnenih pelena plus isto toliko uložaka koje ćete mijenjati. 

Cijena jedne platnene pelene kreće se od 100 do 150 kuna, a cijena uloška od 50 do 80 kuna.  Dakle, ako krećete u priču s platnenim pelenama to će vas u startu stajati nekih 3.000 kuna.  

Uz pelene i gaze možete još kupiti i zaštitne gaćice (možda vam je mama rekla kako ste vi imali gumene gaće) od vune ili nepropusnog PUL-a (poliuretan-laminat) materijala čija se cijena također kreće oko 100 kuna po komadu. Njih ne trebate 20, ali nekoliko ih je potrebno. Vuna za hladne dane, PUL za tople. 
Ako smatrate da su vam i one potrebne, budžet za pelene diže se na 3.000 kuna. Dobra stvar je što su platnene pelene čvrste pa će poslužiti i za drugo dijete. 

Za jednokratne pelene u startu ne morate uložiti tolike novce. Kupujete jedan po jedan paket. 
Uzmimo neku srednju cijenu po peleni od 1,80 kunu (pelene manjih veličina su jeftinije, a ovisno o proizvođaču cijena može biti 1,30 kunu po komadu do 2,20 kune) i dnevnu potrošnju od pet pelena. 

To znači da ćete dnevno potrošiti 9 kuna na pelene. Dijete jednokratne pelene nosi u prosjeku 2,5 godine.  

9 kuna na dan x 910 dana = 8.190 kuna

Onih 3.000 kuna za platnene pelene sada vam se sigurno ne čini tako puno :)

#4 Platnene ili jednokratne pelene: koje je jednostavnije koristiti

Platnene pelene nisu komplicirane za korištenje. One su se modernizirale od vremena kada su bile jedini izbor (osamdesetih i ranih devedesetih). 

Na samim pelenama postoje drukeri ili čičak koji se steže ovisno o tome kako beba raste. U pelenu se stavlja i platneni uložak, no nije to neki komplicirani proces umetanja.  Naravno, nakon što se pelena iskoristi, morate je očistiti i oprati kako bi je ponovno koristili. 

Jednokratne pelene daleko su jednostavnije za korištenje jer ih ne perete. Kada beba ima stolicu kakica se baca u zahodsku školjku, a pelena u smeće.  

#5 Platnene ili jednokratne pelene: briga za okoliš

Jednokratne pelene može se uništiti jedino spaljivanjem

Platnene pelene koristite opet i iznova… ne moramo naglašavati da su one daleko bolji izbor za okoliš.Jedino što troše je više energije za perilicu rublja i sušilicu i više deterdženta za pranje. Sav deterdžent i energije koji se troši ipak ima daleko manji utjecaj na okoliš od jednokratnih pelena.  

Jednokratne pelene sadržavaju plastiku koja se razlaže desetljećima, a ako roditelj prije bacanja pelene ne baci fekalije u wc, pelene se smatraju opasnim otpadom.  

Problem kod iskorištenih jednokratnih pelena je njihova nemogućnost daljnjeg recikliranja, ali i njihova količina - one su treći po veličini samostalni sudionik otpada. Jedini način njihova uništavanja je paljenje prilikom kojeg se u zrak ispušta metan i ugljični dioksid.

Mali zaključak o platnenim i jednokratnim pelenama

Platnene pelene u konačnici su daleko jeftinije i ne zagađuju okoliš kao jednokratne pelene. Djeca u platnenim pelenama brže se rješavaju pelena, ali one češće procure. 
Jednokratne pelene ne iziskuju toliko truda i energije roditelja, jednostavnije su za korištenje i ne propuštaju toliko često kao platnene pelene.  
Svaki roditelj treba odlučiti što je bolje za njega i bebu. Nadamo se da smo vam pomogli u vašoj odluci. 

Ispiši

Komentari