Zašto, kada i kako podrignuti bebu?

Beba koja je tijekom obroka progutala previše zraka, nemirna je i razdražljiva. Kako bi se izbjegla nelagoda u malom trbuščiću, beba treba podrignuti.

Za male bebe ne vrijede ista pravila za stolom kao za odrasle. Za bebe je podrigivanje važno, a taj smiješan zvuk često čini mame jako sretnima. 

Podrigivanju beba osobitu pažnju treba posvetiti u prvim mjesecima bebinog života, kad se dojenčad hrani isključivo mlijekom, bilo majčinim ili adaptiranim

Zašto treba podrignuti bebu?

Tijekom hranjenja beba uvijek proguta malo zraka.

Progutani zrak se zadržava u malom bebinom trbuščiću poput jednog malog balončića, a ako se ne izbaci ostaje u njemu te se širi i ometa probavu. Također, sprječava bebu da se najede koliko bi trebala jer zrak ispunjava prostor namijenjen mlijeku.

Bebu u trbuščiću smeta zrak koji se širi i sprječava je da se najede do kraja

Bebe koje su dojene progutaju manje zraka od onih hranjenih na bočicu zato što majčino mlijeko sporije dolazi do usta. 

Veće količine zraka progutaju i bebe koje su nervozne i plaču tijekom obroka. Ovisno o tome kakva je beba tijekom hranjenja i koliko zraka proguta, takva je i potreba za njenim podrigivanjem.  

Kako podrignuti bebu? 

Bebu treba podrignuti nakon obroka ili tijekom obroka.  Može se dogoditi da se dijete treba podrignuti za vrijeme obroka. Tada prestaje sa sisanjem, napreže se i uvija što je jasan znak da treba podrignuti. 

Tada maleno treba podići i nježno ga potapšati po leđima dok ne podrigne te nastaviti s dojenjem ili hranjenjem na bočicu. 

Svaki put kada beba snažno podrigne, ponovno joj ponudite dojku ili bočicu. Velika količina zraka koju beba proguta može napuniti mali želučić koji je nakon podrigivanja opet poluprazan.

Pročitajte o dohrani bebe žitaricama ?

Nekoliko načina da pomognete bebi da podrigne

1.Podrigivanje bebe uz zagrljaj i tapšanje po leđima

Klasičan položaj bebe za podrigivanje je držanje bebe naslonjene na rame osobe koja bebu nosi, uz tapšanje po leđima. 

Prije nego što bebu podignete i počnete je tapšati, postavite čisti ručnik ili pelenu na svoje rame. U ovom položaju nakon hranjenja beba često bljucne pa budite pripremljeni.

2.Tapšanje bebe u krilu

Kada hranite bebu i uočite kako treba podrignuti, najbolje je staviti je u krilo. Bebu držite u krilu i lagano je podignite u polusjedeći položaj pa je tako držite nekoliko trenutaka. Ako je beba mala, pridržavajte joj glavicu, vrat i leđa. 

3. Beba na trbuščiću

Kako bi višak zraka izašao iz trbuščića bebu možete položiti potrbuške na koljena te je masirati ili lagano tapšati po leđima. To je još jedan položaj koji možete primijeniti i tijekom hranjenja. 

Treba li se beba podrignuti nakon svakog obroka? 

Podrigivanje je važno, no ono nije obavezno nakon svakog hranjenja. Najbitnije je pratiti djetetove znakove, gledati je li mu nelagodno tijekom i nakon hranjenja.

Ne skakućite predugo s bebom nakon hranjenja, čekajući da se podrigne ako vidite da je zadovoljna. 

Kako podrignuti bebu koja spava?

Baš kao što smo spomenuli - podrigivanje je obavezno ako vam beba poručuje da joj je nelagodno

Bebu koja je zaspala tijekom hranjenja obavezno stavite u bočni položaj u krevetiću

Ako je beba zaspala tijekom hranjenja vrlo je vjerojatno da je ne muči višak zraka u trbuščiću.

Nošenjem i tapšanjem bebe u nadi da će se podrignuti možete je samo probuditi, a svi znamo koliko je važno da beba dovoljno spava.  Kako za mamu tako i za bebu. 

Bebu koja je zaspala tijekom hranjenja samo lagano spustite u krevetić, ali je obavezno stavite u bočni položaj jer bi tijekom spavanja mogla malo bljucnuti

Ako imate bilo kakva pitanja o prehrani djeteta uvijek se može javiti našem stručnom timu. Tu smo za vas 
 

Postavi pitanje

 

Bebimil 2 je prijelazna mliječna hrana za dojenčad.

Ispiši

Komentari