Položaj na trbuhu, prva važna vježba za bebu

Položaj na trbuščiću prva je važna vježba za bebu, a ona tako može vježbati prvog tjedna nakon rođenja. 

Stavljate li bebu na trbuh? Sigurni smo da svoje maleno okrećete na jednu pa na drugu stranu kako bi izbjegli ravnu glavicu. I sigurni smo da ste pokušali bebicu staviti na trbuh i da ste je brzo podigli jer ste se zabrinuli jer se bacala i migoljila i plakala…

Vrijeme koje beba provede na trbuhu vrlo je važno i priprema je za vrijeme koje će uskoro doći - vrijeme kotrljanja i puzanja.

Zašto bebe trebaju biti na trbuhu?

Bebe se nose i pridržava im se glavica, drži ih se u naručju i leže. I baš zato je jako važno stavljati ih na trbuščić. Taj položaj potiče dijete da podigne glavu što učvršćuje mišiće glave, vrata i ramena i potiče razvoj motorike. 

Iako na početku beba nije baš oduševljena time što mora dizati glavu, stavljanje u ovaj položaj početak je fizičkog razvoja:

  • Stavljanjem na trbuščić beba vježba za aktivnosti poput okretanja, sjedenja i puzanja
  • Potiče se gruba motorika.
  • Potiče se rad slabije korištenih mišića glave, vrata i ramena.
  • Više položaja na trbuhu, manja vjerojatnost od formiranja ravne glavice. 
  • Pomaže kod problema s grčevima.

Kada početi bebu stavljati na trbuh?

Ne postoji neko točno vrijeme kada bi bebu trebali početi stavljati na trbuh. Pedijatri preporučuju stavljanje beba na trbuh vrlo rano. Ako je sve u redu s novorođenom bebom i ako je rođena u terminu, na trbuh je već možete staviti prvi tjedan nakon rođenja. 

Pod uvjetom da ste blizu nje i da je gledate cijelo vrijeme 

I nemojte biti u čudu što beba baš ne uživa u svojem “vježbanju”. Taj položaj za njih je nepoznanica i daleko je od onog udobnog položaja u maminom i tatinom naručju. 

Bebu malo po malo stavljajte na trbuh kako bi se polako navikla na taj položaj. 

Koliko dugo beba treba biti na trbuhu?

Položaj na trbuhu ne bi trebali forsirati. Kao i kod svega drugog treba početi s malim koracima. Tek malu bebu stavljajte radije nekoliko puta na dan na trbuh na kraće vrijeme, na minutu.

A kako raste produljujte vrijeme na tri do pet minuta. No, ne pretjerujte. Ako vidite kako bebi baš u tom trenutku ne odgovara položaj na trbuščiću odgodite ga za kasnije. 

Kako će beba rasti i jačati tako će više vremena moći provoditi na trbuhu i biti sve jača. Oko četvrtog mjeseca, ovisno o bebi, ona bi trebala na trbuščiću provoditi oko 20 do 30 minuta dnevno. 

Te vježbe dovest će do preokretanja, a većina beba tu vještinu svlada s nekih šest ili sedam mjeseci. 

 Provjerite kako napreduje vaša beba

Kako bebu stavljati na trbuh?

Ova vježba vrlo je jednostavna. Samo morate imati na umu nekoliko stvari:

  • Osigurajte mjesto na kojem beba može čvrsto staviti ručice na tlo i odgurnuti se bez da se ozlijedi. Idealno mjesto za to je podloga za prematanje ili pod, a bebu možete i staviti na svoja prsa ili u krilo. 
  • Ako beba baš i ne uživa u vježbama na trbuhu, morate je malo potaknuti. Male bebe najviše vole majčino lice, a ako legnete tako da vas beba gleda upravo to može biti poticaj. 

Kasnije, s nekih tri do četiri mjeseca, bebu će potaknuti i šarene igračke jarkih boja. Svirajte s njima pred bebom, zveckajte zvečkom i pjevajte djetetu. 

Važno je da se zabavljate i ne brinite ako beba baš ne voli biti na trbuščiću. Vježbat ćete poslije. Jednom kada počinje puzati nećete se ni moći sjetiti kako ste vježbali na trbuščiću. 

? Dobro se provedite sa svojom bebom ?

 

Bebimil 1 je početna mliječna hrana za dojenčad.

 

Komentari