Položaj na trbuhu, prva važna vježba za bebu

Položaj na trbuščiću prva je važna vježba za bebu, a ona tako može vježbati već koji tjedan nakon rođenja. 

Stavljate li bebu na trbuh? Sigurni smo da svojoj bebici mijenjate položaj kako biste izbjegli zaležanu glavicu. Možda ste je pokušali staviti i na trbuh, ali ste je brzo podigli jer joj taj položaj nikako nije odgovarao…

Vrijeme koje beba provede na trbuhu vrlo je važno i priprema je za vrijeme koje će uskoro doći - vrijeme kotrljanja i puzanja.

Zašto bebe trebaju biti na trbuhu?

Bebe se nose i pridržava im se glavica, drži ih se u naručju i leže. I baš zato je jako važno stavljati ih na trbuščić. Taj položaj potiče dijete da podigne glavu što učvršćuje mišiće glave, vrata i ramena, i potiče razvoj motorike. 

Iako neke bebe na početku baš nisu oduševljene biti na trbuhu, stavljanje u ovaj položaj početak je fizičkog razvoja:

  • Stavljanjem na trbuščić beba vježba za aktivnosti poput okretanja, sjedenja i puzanja
  • Potiče se gruba motorika.
  • Potiče se rad slabije korištenih mišića glave, vrata i ramena.
  • Više položaja na trbuhu, manja vjerojatnost od formiranja ravne glavice. 
  • Pomaže kod problema s grčevima.

Kada početi bebu stavljati na trbuh?

Ne postoji neko točno vrijeme kada bi bebu trebali početi stavljati na trbuh. Pedijatri preporučuju stavljanje beba na trbuh vrlo rano. Ako je sve u redu s novorođenom bebom i ako je rođena u terminu, na trbuh je možete staviti već koji tjedan po rođenju. 

Pod uvjetom da ste blizu nje i da je gledate cijelo vrijeme 

Najbolji trenutci za položaj na trbuhu su odmah nakon spavanja, prematanja ili kupanja. Važno je da beba nije umorna, gladna, ali ni prepunog trbuščića.

I nemojte biti u čudu što beba baš ne uživa u svojem “vježbanju”. Taj položaj za njih je nepoznanica i daleko je od onog udobnog položaja u maminom i tatinom naručju. 

Bebu malo po malo stavljajte na trbuh kako bi se polako navikla na taj položaj. 

Koliko dugo beba treba biti na trbuhu?

Položaj na trbuhu ne bi trebali forsirati. Kao i kod svega drugog, početi treba s malim koracima; nekoliko puta na dan, na kraće vrijeme, od 15-ak sekundi do minutu.

A kako beba raste produljujte vrijeme na tri do pet minuta. No, ne pretjerujte. Ako vidite kako bebi baš u tom trenutku ne odgovara položaj na trbuščiću odgodite ga za drugi put. 

Kako će beba rasti i jačati tako će više vremena moći provoditi na trbuhu i biti sve jača. Oko četvrtog mjeseca, ovisno o bebi, ona bi trebala na trbuščiću provoditi oko 20 do 30 minuta dnevno. 

Te vježbe dovest će do preokretanja, a većina beba tu vještinu svlada s nekih šest ili sedam mjeseci. 

 Provjerite kako napreduje vaša beba

Kako bebu stavljati na trbuh?

Ova vježba vrlo je jednostavna. Samo morate imati na umu nekoliko stvari:

  • Osigurajte mjesto na kojem beba može čvrsto staviti ručice na tlo i odgurnuti se bez da se ozlijedi. Idealno mjesto za to je podloga za prematanje ili pod, a bebu možete i staviti na svoja prsa ili u krilo. 
  • Ako beba baš i ne uživa u vježbama na trbuhu, morate je malo potaknuti. Male bebe najviše vole majčino lice, a ako legnete tako da vas beba gleda upravo to može biti poticaj. 

Kasnije, s nekih tri do četiri mjeseca, bebu će potaknuti i šarene igračke jarkih boja. Svirajte s njima pred bebom, zveckajte zvečkom i pjevajte djetetu. 

Važno je da se zabavljate i da vaša bebica uvijek bude pod nadzorom dok je na trbuščiću. 

? Dobro se provedite sa svojom bebom ?

 

Bebimil 1 je početna mliječna hrana za dojenčad.

 

Ispiši

Komentari