Povezivanje s bebom

Povezivanje s novorođenom bebom, nastavak je odnosa koji je započeo tijekom trudnoće. Rođenje sada vašu vezu čini "stvarnom" i učvršćuje je. Svoje dijete sada možete vidjeti, njegovati i komunicirati s njime.

Povezivanje s djetetom je iznimno važan dio roditeljstva.

Povezivanje s novorođenom bebom, nastavak je odnosa koji je započeo tijekom trudnoće. Rođenje sada vašu vezu čini "stvarnom" i učvršćuje je. Svoje dijete sada možete vidjeti, njegovati i komunicirati s njime...
 

  • Minute nakon poroda

Provjerite je li nakon poroda moguće odgoditi medicinsku proceduru kako biste ostvarili početno povezivanje sa svojom bebom.

Zamolite da Vam odmah po porodu stave bebu na trbuh i grudi, ako zdravstvena komplikacija ne zahtijeva privremenu odvojenost.
 

  • Započnite s dojenjem

Neke su bebe zadovoljne i samom blizinom dojke, dok neke imaju snažnu želju za sisanjem odmah nakon poroda.

Stimulacijom bradavica, u tijelu majke se otpuštaju hormoni oksitocin i prolaktin koji pridonose bržem oporavku majke i njezinom povezivanju s novorođenčetom.
 

  • Rooming in

Nakon kontakta po porodu, možda se nećete željeti odvajati od svoje bebe. Doznajte postoji li mogućnost da vrijeme boravka u bolnici provedete zajedno. Tko će se brinuti za Vašu bebu nakon poroda, ovisi o Vašem zdravlju, bebinom zdravlju i Vašim osjećajima.

Neke bebe naprave stabilan prijelaz iz maternice u vanjski svijet, a nekima je potrebno par sati u dječjoj sobi kako bi dobile dodatnu toplinu, kisik i ostalu posebnu pažnju dok se vitalni sustavi ne stabiliziraju.

Osjećaji nakon poroda su individualni. Mnoge majke odmah osjete "sjaj majčinstva" i uzbuđenost nakon poroda. To je ljubav na prvi pogled i one ne mogu dočekati da uzmu svoje bebe i počnu se brinuti o njima. 

Druge pak majke osjećaju olakšanje, jer je iza njih velik zadatak poroda i jer je sve u redu. Imaju veću potrebu za spavanjem i oporavkom nego za povezivanjem i majčinstvom.

Pročitajte više o tome kako izmamiti dječji osmijeh ?

Ako su to i Vaši osjećaji, uživajte u odmoru - zaslužili ste ga. Nema potrebe podleći pritisku hitnog povezivanja, ako ni Vaše tijelo ni Vaš um to ne mogu.

U ovom slučaju, dok majka odmara, otac se može povezivati s djetetom. Dobro je da je netko u kontaktu s bebom tijekom ovog osjetljivog perioda.
 

  • Dodirujte svoju bebu

Beba uživa u stimulaciji koju prima kroz kontakt "kožom na kožu". Majke i očevi često dodiruju bebe na drugačiji način. Majka obično dodiruje čitavo bebino tijelo, mazeći je nježno vrhovima prstiju. Očevi nježno polažu ruku na bebinu glavu, kao da time simboliziraju predanost svojem djetetu.

Osim što novorođenčad uživa u dodirivanju, istraživanja pokazuju prednosti i s medicinske strane. Koža je, kao najveći organ ljudskog tijela, bogata živčanim završecima.

U periodu bebinog prijelaza na udisanje zraka, dodirivanje stimulira novorođenčad na ritmičnije disanje.

Dodiri nježnosti

  • Upoznajte se pogledom

Novorođenče Vas najbolje može vidjeti s udaljenosti od nekih 20-25 cm. Zanimljivo je da se radi o udaljenosti približno jednakoj onoj prilikom dojenja.

Položite bebu tako da budete okrenuti licem prema licu, kako bi vam se pogledi susreli. Uživajte u vizualnom povezivanju tijekom kratkih perioda bebine budnosti.
 

  • Pričajte i pjevušite svojem novorođenčetu

Tijekom prvih sati i dana nakon poroda, razvija se prirodan dijalog između majke i novorođenčeta. Istraživanja su potvrdila stvaranje jedinstvenog, utješnog ritma u majčinom glasu. 

Povezivanje s djetetom je proces koji započinje trenutkom začeća i koji će Vas pratiti kroz čitavo Vaše roditeljstvo. Stoga nemojte biti razočarani ako uvijek sve neće teći glatko. Stres novog, velikog događaja u Vašem životu, smanjivati će svakodnevna rutina i nemjerljiva uzajamna ljubav.

 

Bebimil 1 je početna mliječna hrana za dojenčad.

Ispiši

Komentari