Prehrana dojilja - 1. dio

Prilikom odabira zdrave hrane vi i vaše dijete smanjujete rizik od bilokakvih bolesti.
Datum objave: 03.03.2016.

Hranjive tvari...

U trenutku kada počnete dojiti svoju bebu, sa svih će strana stizati mnoštvo savjeta što smijete, a što ne smijete jesti.
Prehrana tijekom dojenja ima važan utjecaj na kvalitetu i količinu Vašeg mlijeka, ali i na Vaše zdravlje.

Kvalitetan sastav mlijeka, tijelo majke će osigurati odgovarajućim unosom hrane i iskorištavanjem vlastitih rezervi.

U slučajevima neodgovarajuće prehrane i nedovoljnog unosa osnovnih hranjivih tvari, organizam dojilje će, nizom mehanizama prilagodbe, dati prednost stvaranju mlijeka (osiguranju neophodnih tvari za rast i razvoj djeteta), što može narušiti majčino zdravlje.

Vrlo je važno da Vaša prehrana tijekom dojenja bude redovita (5 obroka dnevno), raznovrsna (da ne izbjegavate niti jednu skupinu namirnica) i uravnotežena (odgovarajući unos energije i svih neophodnih hranjivih tvari).

Energetske potrebe dojilje povećane su u odnosu na uobičajen unos vezan uz dob, tjelesnu masu, visinu i aktivnost.

Prehrana dojilja


Tijekom prvih 6 mjeseci dojenja, ukupno povećanje energetskih potreba iznosi 500 kcal/dan, od čega 330 kcal treba pokriti hranom, a ostatak se podmiruje iz unutarnjih rezervi masti koje su se u tijelu nakupljale tijekom trudnoće.

Tijekom drugih 6 mjeseci dojenja, povećanje energetskih potreba iznosi 400 kcal/dan.

Ukoliko dojite više od jednog djeteta, te potrebe su povećane.U razdoblju dojenja, unosom dovoljne količine bjelančevina, osigurava se pravilan rast i razvoj dojenčeta, ali i zdravlje dojilje.

U svakodnevnu prehranu uključite dovoljne količine nemasnog mesa, ribe, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda, te mahunarki i žitarica (osobito ukoliko ne konzumirate namirnice životinjskog podrijetla).
Zbog povećanih energetskih potreba i pravilnog rada centralnog živčanog sustava, ugljikohidrati trebaju biti temelj prehrane tijekom dojenja. 
To ćete osigurati unosom neprerađenih žitarica (smeđa riža, integralna tjestenina, kruh od punog zrna žita i slično), voća i povrća.
Ugljikohidratne namirnice, uz energiju osiguravaju i vlakna koja sprječavaju zatvor.

Masti su hranjive tvari koje tijekom dojenja osiguravaju najveći energetski udio u prehrani dojilje.
Tijekom dojenja svakodnevno koristite biljna ulja (maslinovo, kukuruzno i repičino), zbog odgovarajućeg sadržaja omega 3 masnih kiselina.
Prehranu obogatite ribom (losos, skuša, srdela, haringa, tuna, pastrva...) jednom ili više puta tjedno.
Ne zaboravite na sjemenke lana, orahe i tamno zeleno lisnato povrće.

Izbjegavajte rafinirane biljne masnoće kao što je margarin i "skrivene" masnoće u namrinicama poput punomasnog mlijeka i sireva, lisnatog tijesta, kolača jer su povezane s pojavom bolesti srca, krvožilnog sustava, dijabetesom i različitim upalnim procesima.

Ne zaboravite popiti 1/2 litre mlijeka ili fermentiranih mliječnih proizvoda dnevno, koristeći proizvode koji sadrže 1,5-2,8 % mliječne masti.
Više od 1/2 litre mlijeka dnevno neće povećati količinu Vašeg mlijeka.


Prehrana dojilja 2. dio

Prehrana dojila 3. dio

Komentari