Razvoj probavnog sustava kod beba

Iako ih nije uvijek zabavno mijenjati, pune pelene su jedan od pokazatelja da bebin probavni sustav radi svoj posao i da su se svi napori da nahranite vaše zlato isplatili.

Kroz probavu ljudski organizam dobiva energiju koja se oslobađa razgradnjom hranjivih tvari. Hranjive tvari, odnosno energija iz hrane su potrebni za izgradnju i normalno funkcioniranje organizma. A cijeli taj proces započinje mnogo prije rođenja.

Kada se fetus formira u majčinoj utrobi, tri sloja stanica postupno se razvijaju u tri glavne komponente njegovog tijela. Prvi sloj čini živčani sustav i osjetilne organe, dok drugi sloj čini njegov mišićni, krvožilni i koštani sustav. Treći sloj stanica čini probavni sustav. Crijeva vaše bebe počinju se razvijati već u petom tjednu trudnoće.

Fetus u desetom tjednu počinje ličiti na novorođenče iako je dugačak svega tri centimetra.

Tijekom trećeg mjeseca razvoja fetusa, želučane stanice fetusa počinju lučiti tekućinu. “Otpad” koji nastaje iz ploda prolazi kroz posteljicu i ulazi u majčinu krv. To znači da je probavni sustav počeo funkcionirati još u fazi fetusa.

Želudac i crijeva novorođenčeta

Želudac vaše bebe vrlo je mali (otprilike veličine špekule, 5-7 ml) i njegov probavni sustav nije navikao uzimati ništa drugo nego ono što mu je isporučeno kroz posteljicu. Zbog toga bebe mogu izgubiti između 7-10% porođajne mase nakon rođenja.

Mala veličina želuca vaše bebe ujedno je i razlog zašto će joj trebati česta hranjenja nakon rođenja.

Nakon nekog vremena želudac će se proširiti na veličinu loptice za stolni tenis, te će moći zadržati do 60 ml odjednom. Osigurajte se s dovoljno platnenih pelena, jer će vam one postati omiljen modni dodatak, zahvaljujući pojavi zvanoj bljuckanje. Donji ezofagealni sfinkter koji odvaja želudac od jednjaka slab je i nezreli, što uzrokuje nevoljno vraćanje progutanog sadržaja u ždrijelo ili usta, te iz usta prema van (regurgitacija).

Bebe bljuckaju jer gutaju previše zraka tijekom hranjenja.

Pri rođenju, crijeva vaše bebe su sterilna. Probavni sustav vaše bebe se razvija i sazrijeva. U ovom trenutku on nije spreman prihvatiti druge vrste hrane osim mlijeka.

Čim počnete dojiti, crijeva novorođenčeta upoznaju bakterije koje se unose mlijekom. Majčino mlijeko osigurava nekoliko korisnih bakterija, npr. bifidobakterije i laktobacile, koje su presudne za zdravlje vašeg djeteta. Broj bakterija, i dobrih i loših, brzo se povećava u prvih nekoliko dana života djeteta.

Kako vaše dijete raste, mikroflora crijeva uspostavljena u njegove prve dvije godine se stabilizira i obično održava ravnotežu dok ne dostigne odraslu dob.

Zdrav ekosustav mikroflore crijeva ključan je za cjelokupno zdravlje vašeg djeteta. Bebe koje nemaju pravilan balans crijevnih bakterija vjerojatno će biti sklonije kolikama (plinovima i bolovima u trbuhu), a vjeruje se da imaju veći rizik od razvoja alergije (npr. ekcema) i astme u odrasloj dobi.

4 načina kako pomoći bebi koja pati od kolika

Što kada mama ne može dojiti?

Dojenje pomaže vašem djetetu da postigne optimalan rast, razvoj i zdravlje. Bebe koje se hrane majčinim mlijekom imaju značajno manje gastrointestinalnih, ušnih, mokraćnih i respiratornih infekcija. Majčino mlijeko je bogato antitijelima, a također će potaknuti kolonizaciju dobrih bakterija u gastrointestinalnom traktu novorođenčeta.

Dojenje smanjuje rizik od proljeva i drugih crijevnih bolesti.

Bifidogeni čimbenici koji se nalaze u majčinom mlijeku pomažu da se potakne rast korisnih bakterija u crijevima, što smanjuje rizik od proljeva i drugih crijevnih bolesti. Drugim riječima, majčino mlijeko održava probavni sustav u dobrom stanju.

Stoga se preporučuje dojiti bebu, posebno tijekom prvih nekoliko dana života. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da majke doje svoju djecu najmanje prvih šest mjeseci i nastave dojiti svoje dijete sve do dobi od dvije godine.

No, ako majka iz određenog razloga ne može dojiti ili nema dovoljno mlijeka, uz preporuku stručne osobe (pedijatra, nutricionista) u prehranu dojenčeta se može uvesti početna ili prijelazna mliječna hrana za dojenčad.

Početna mliječna hrana za dojenčad, koja u potpunosti zamjenjuje majčino mlijeko.

S obzirom na to da je poznata hranjiva vrijednost mliječnog pripravka, sa svakom pripremljenom bočicom znate koliko je vaša beba dobila energije, bjelančevina, masti, ugljikohidrata, minerala i vitamina. Tako možete pratiti njezin napredak i rast (porast tjelesne mase i dužine, razvoj motoričkih funkcija, miran san).

Sadržaj bjelančevina potpuno je prilagođen specifičnim potrebama dojenčeta u najranijoj dobi (optimalan omjer kazeina i sirutke), laktoza je jedini ugljikohidrat u Bebimil 1 mliječnom pripravku (po uzoru na majčino mlijeko).

Laktoza je mliječni šećer (jedini ugljikohidrat u majčinom mlijeku) i vrlo je bitan izvor energije za dojenče. Ona se pomoću enzima laktaze u tankom crijevu razgrađuje do jednostavnih ugljikohidrata, neophodnih za pokretanje metabolizma i proizvodnju energije.

Još jedan važan izvor energije u Bebimil 1 mliječnoj hrani su masti, koje sadrže sve esencijalne masne kiseline neophodne za djetetov rast. Početna mliječna hrana za dojenčad obogaćena je željezom kako bi se spriječila anemija, sadrži minerale i vitamine potrebne za rast dojenčadi.

Prve kašice za bebe: kada krenuti s dohranom

Briga za zdravlje probavnog sustava vašeg djeteta

Probavni sustav ima mnogo veću ulogu od one da nam pomaže probaviti hranu. Bez zdravog probavnog sustava vaše dijete ne može dobiti sve potrebne hranjive tvari da bi pravilno raslo i bilo zdravo. Problematična crijeva mogu utjecati na vaše dijete na nekoliko načina, uključujući njegovu tjelesnu masu, nutritivni status, imunološki sustav, pa čak i njegove emocije.

Probavni sustav vašeg djeteta je njegov "mehanizam za obradu hrane". Hrana se prvo mora adekvatno razgraditi i pravilno apsorbirati kako bi je tijelo moglo iskoristiti. Ako bilo koji dio procesa izostane, to može utjecati na fizički, ali i kognitivni razvoj djeteta.

Probava vašeg djeteta utječe na brzinu metabolizma, što zauzvrat utječe na njegovu ukupnu masu. Dobra probava pomaže optimizirati metabolizam. Kada se vaše dijete ne hrani pravilno, to ometa razgradnju hranjivih tvari, apsorpciju i metabolizam, što dovodi do nakupljanja toksina u tijelu.

Kroz probavni sustav mališan dobiva hranjive tvari potrebne za pravilan rast i razvoj.

Sluznica probavnog trakta vašeg djeteta ujedno je i prva obrana njegovog tijela jer djeluje kao barijera koja sprječava uljeze (štetne tvari) da uđu u organizam. Veliki dio imunoloških stanica tijela leži unutar stijenke probavnog trakta.

Dakle, ako želite da vaše dijete raste i ostaje zdravo dugi niz godina, počnite dobro paziti na njegov maleni trbuščić od prvog dana.

Otprilike sa šest mjeseci probavni sustav vaše bebe je zreo da može probaviti složeniju i čvršću hranu, te je spreman na uvođenje dohrane. Preporučuje se da djetetu nastavite davati mlijeko jer se ono postupno navikava da jede čvrstu hranu.

Nova Delegirana uredba (EU) 2016/127 o početnim i prijelaznim mliječnim formulama za dojenčad regulira i standardizira sastav mliječnih formula u Europi. Uredba stupa na snagu 22.02.2020. Bebimil mliječne formule prilagođene su kako bi još bolje zadovoljavale posebne prehrambene potrebe beba. Istodobno, zadržani su standardi koji već generacijama opravdavaju vaše povjerenje; visoka kvaliteta proizvoda uz vrhunsku kontrolu. Neko vrijeme na policama će biti dostupni Bebimil 1, 2 i 3 proizvodi s obje recepture, a koju god odaberete nećete pogriješiti. I dalje sa svakim Bebimil proizvodom dobivate sigurnost, našu podršku i beskompromisnu kvalitetu.

Ako imate bilo kakvo pitanje vezano uz prehranu djeteta, Bebimil je tu za vas. Naši stručni suradnici uvijek će vam rado pomoći svojim savjetima. Sve što vas zanima možete pitati na telefon: 01/65 93 790 ili svoje pitanje poslati na mail: [email protected].

Ispiši

Komentari