Promjena adaptiranog mlijeka: 4 stvari na koje morate paziti

Mlijeko je jedina hrana koju beba treba prvih mjeseci. Ako bebi jedna formula ne odgovara uz veliki oprez promijenite adaptirano mlijeko. 

Jedno od zlatnih pravila hranjenja bebe na bočicu je: “Držite se mliječne formule jednog proizvođača i ne mijenjajte je”.

Naravno, ako za to postoji dobar razlog, pravilo se ponekad može prekršiti. U ovom slučaju, to su znakovi koje šalje bebin mali organizam


Bebina jedina hrana je mlijeko. Možda je u nekim od tih slučajeva problem baš u mliječnoj formuli. Ako kod svojeg djeteta primijetite navedene simptome, svakako se posavjetujte s pedijatrom.

Mogu li promijeniti adaptirano mlijeko?

Odraslima i većoj djeci sasvim je svejedno tko je proizvođač litre svježeg kravljeg mlijeka s rashladne vitrine. Ako baš nisu vezani uz neku tvornicu mliječnih proizvoda, bez ikakvih zdravstvenih problema mogu iz dana u dan isprobavati neko novo mlijeko.

Ali u slučaju kada se radi o adaptiranom mlijeku, bez stvarne potrebe, ne preporučuje se mijenjati proizvođača.

Bebin probavni sustav nije dovoljno razvijen i nije spreman na mnogo novih sastojaka bez obzira na to što se radi o pomno proizvedenoj mliječnoj formuli za bebe. 

Zato ne slušajte druge o tome kakvo mlijeko kupuju svojem djetetu jer ono što odgovara drugima, ne znači da će odgovarati i vašem djetetu.

Ono što odgovara drugim bebama, ne znači da će odgovarati i vašoj.

Također, nemojte mijenjati adaptirano mlijeko samo zato što je u vašoj trgovini na akciji ili zato što ste na poklon dobili besplatan uzorak. 

Proizvođača adaptiranog mlijeka mijenjajte samo ako primijetite neku neželjenu reakciju malog organizma, i to uz prethodnu konzultaciju s pedijatrom.

Na primjer, ako krvna slika pokazuje nisku razinu željeza u krvi pedijatar će preporučiti mliječnu formulu s nešto višim udjelom željeza.

❕ Pročitaj više: Kako prepoznati smeta li bebi adaptirano mlijeko? ?

4 obavezna koraka prilikom promjene adaptiranog mlijeka

Ako mislite da postoji opravdan razlog za promjenu mliječne formule, to i učinite. Ali ne prije no što ste prošli sljedeća četiri obavezna koraka.

1. Prilikom promjene mliječne formule savjetujte se s pedijatrom

Mame koje su rodile prije termina i čije su bebe svoje prve dane i tjedne provele u inkubatoru znaju koliko je teško naći pravu formulu za malu bebu. I znaju koliko često zovu pedijatra za savjet. 

Prehrana male bebe koja ne siše majčino mlijeko sastoji se od posebno adaptiranog mlijeka, maksimalno približenog sastavu majčinog mlijeka kako bi zadovoljilo sve bebine potrebe.

Prilikom promjene mliječne formule savjetujte se s pedijatrom.

Pedijatri su stručnjaci za zdravlje beba i djece pa je od velike važnosti da se prije promjene mliječne formule konzultirate s njima. Na primjer, ako beba pati od kolika, to možda nije opravdani razlog za promjenu adaptiranog mlijeka.

2. Kako odabrati adaptirano mlijeko?

Kada ste već odlučili promijeniti adaptirano mlijeko, promjenu provedite informirano. Neka nova formula bude na istoj bazi, na osnovi proteina kravljeg mlijeka.

Čitajte i uspoređujte sastav mlijeka te birajte formulu najsličniju onoj koju želite promijeniti. No ako se radi o intoleranciji na laktozu, djetetu treba posebna formula koju će preporučiti pedijatar.

3. Postepeno uvođenje nove formule adaptiranog mlijeka

Neke će bebe vrlo brzo zavoljeti novu formulu. No druge bebe neće uživati u novom okusu i uporno će se boriti protiv njega

U oba slučaja postupak za prelazak neka bude postepen. To znači da prvi dan samo jedan obrok tijekom dana zamijenite novom formulom (najbolje onaj oko 10-11 sati ujutro), drugi dan zamijenite dva obroka, treći tri itd., sve dok ne zamijenite sve obroke u danu. 

Nikada ne miješajte dvije različite formule u istom obroku odnosno bočici jer time remetite prehrambeni sastav obroka.

Neke će bebe vrlo brzo zavoljeti novu formulu.

4. Pozorno pratite dijete nakon uvođenja nove formule

Kada uvodite novu formulu adaptiranog mlijeka, pozorno pratite bebu. Posebno tijekom prva 24 sata nakon uvođenja novog mlijeka.

To pravilo vrijedit će i kada počnete uvoditi nove namirnice, na primjer kod prvih žličica kašica. U ta prva 24 sata pazite na sljedeće simptome koji ukazuju na nezadovoljstvo djeteta:

  • velika količina plinova
  • zatvor ili proljev
  • osip ili urtikarija
  • blijeda i hladna koža
  • bezvoljnost ili vrućica
  • povraćanje

Svi ti simptomi mogu ukazivati kako beba ne podnosi baš najbolje adaptirano mlijeko

No mlijeko ne mora biti uzrok -  neki od navedenih simptoma mogu biti posljedica infekcije koja se baš slučajno pogodila s vremenom uvođenja novog pripravka.

U svakom slučaju, ako se jave neki od simptoma javite se pedijatru kako bi utvrdili što dalje. 

Mliječni pripravci tijekom prvih pet do šest mjeseci bebina života jedina su potrebna hrana u slučaju u kojem mama ne može dojiti. Posvetite im veliku pozornost.

 

Bebimil 1 je početna mliječna hrana za dojenčad.

Ako imate pitanja vezana uz prehranu svojeg djeteta, Bebimil je tu za vas. Naši stručni suradnici uvijek će vam rado pomoći svojim savjetima. Sve što vas zanima možete pitati na telefon: 01/65 93 790 ili svoje pitanje poslati na mail: [email protected].

Ispiši

Komentari