Prve kašice za bebe: kada krenuti s dohranom i koje namirnice prve ponuditi djetetu

Članak možete i poslušati

Bebe same pokazuju kada bi htjele probati prvu kašicu: počinju posezati za hranom i otvaraju usta kada roditelji jedu. 

Bebe brzo rastu, brže nego bi mi htjeli. Mame se taman naviknu na dojenje ili naviknu na ritam hranjenja bočicom (prokuhaj, ohladi, steriliziraj, pripremi), i hop - već počinje priča o hranjenju na žličicu tj. dohrani.

I tada se svim novim mamama nameću tri osnovna pitanja:

 • Zašto se kašice za bebe zovu dohrana?
 • Kada bebi ponuditi prvu kašicu?
 • Koje namirnice prve ponuditi djetetu?

Što je to dohrana?

Dohrana je uvođenje novih namirnica u bebinu prehranu kada samo mlijeko više nije dovoljno, jer ne može zadovoljiti sve prehrambene i energetske potrebe djeteta. Naziva se dohrana jer su kašice dodatak mlijeku tj. mlijeko je tijekom prve godine osnovna djetetova hrana. 

Zanimljivo, uvođenje novih namirnica u djetetov život nije bebin prvi doticaj s novim okusima. Dijete se prvi puta s novim okusima susreće još u majčinom trbuhu, kada guta amnionsku tekućinu. 

Novi okusi bebi nisu strani jer ih upoznaje kroz sisanje. Naime, okus majčina mlijeka mijenja se tijekom razdoblja dojenja ovisno o tome što mama jede (sastav i količina mijenjaju se tijekom dana i tijekom razdoblja dojenja kako dijete napreduje).

Prema tome, uvođenje novih okusa za malo dijete nije nešto toliko neobično i novo kao što mi mislimo. 

Kada bebi dati prvu kašicu?

Bebe su različite, neke su ranije spremne za prvi obrok na žlicu, a neke tek kasnije pokazuju interes za prvu kašicu.

Preporuke za uvođenje dohrane razlikuju se i među preporukama stručnjaka. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) tako preporučuje isključivo dojenje tijekom bebinih prvih šest mjeseci i uvođenje dohrane tek tijekom sedmog mjeseca.

Neke bebe su ranije spremne za svoj prvi obrok na žlicu.

Istovremeno američki i europski pedijatri savjetuju uvođenje dohrane između četvrtog i šestog mjeseca. 

Taj savjet ne znači da bi prvu žličicu kašice bebi trebalo dati odmah kada navrši četiri mjeseca, vaša će vam beba pokazati kad je spremna.

Kod uvođenja dohrane bitno je da ona bude:

 • uvedena u pravo vrijeme
 • prilagođena djetetu i 
 • sigurna. 

Dohrana u pravo vrijeme

Majčino mlijeko najbolja je hrana jer je najbolje prilagođeno bebinom organizmu. Kako dijete raste, mijenja se i majčino mlijeko (to je i razlog zašto postoje mliječni pripravci za određenu dob djeteta).

Djetetov organizam, njegov bubrežni i probavni sustav, spremni su za prihvaćanje prvih kašica u periodu između 4. i 6. mjeseca starosti

Jedan od znakova da je beba spremna na dohranu je taj što pokazuje interes za hranu


Kod djeteta bi zato, baš nakon četvrtog mjeseca, trebalo pratiti znakove kojima i samo pokazuje da je spremno za žličicu:

 • Beba sa zanimanjem promatra druge kako jedu.
 • Beba sama pokušava dohvatiti nešto za jelo.
 • Dijete se naginje naprijed i otvara usta kada je zainteresirano za hranu, a naslanja se natrag kada više ne želi jesti.
 • Dijete može samo sjediti.
 • Dijete je udvostručilo porođajnu težinu.

Uvođenje krute hrane ne smije biti ni prerano ni prekasno. Ako dijete prerano počinje jesti krute kašice može početi dobivati na tjelesnoj masi više no što bi trebalo, a ako se prekasno počinje s uvođenjem dohrane može doći do nenapredovanja na tjelesnoj masi i imunitet se ne razvija kako bi trebao.

Povrtne ili voćne kašice? Ili žitarice?

Koja je prva namirnica koju ćete ponuditi djetetu? Susjeda vam kaže da bi trebali početi s jabukama, baka zagovara mrkve, među policama sa staklenkama dječje hrane s oznakom 4+ nalazi se i meso, a u priručniku koji imate o prvim bebinim danima piše kako je najbolje početi sa žitaricama

Kalendari dohrane koje ste proučavali odudaraju jedni od drugih.

Zašto? Jer prve namirnice koje se uvode u bebinu prehranu ovise o tradiciji, o prehrambenim navikama obitelji, ali i o podneblju u kojem živite. 

U Hrvatskoj se tradicionalno započinje uvođenjem žitnih kašica bez glutena nakon čega slijede voćni ili povrtni sokovi pa kašice od voća i povrća, pa sir i jogurt nakon kojih se uvodi meso i riba i na kraju jaja (iza 10. mjeseca).

Prve žitarice koje se mogu ponuditi bebama nakon četvrtog mjeseca su one bez glutena: riža, kukuruz, heljda i proso. Žitarice  s glutenom poput pšenice, raži, zobi i ječma ponudite oko 6. mjeseca starosti.
Manje količine tih žitarica preporučuje se uvesti postupno, kada je beba još na prsima.

Nakon uvođenja žitarica vrijeme je za voće i povrće. I sasvim je svejedno nudi li se prvo mrkva ili jabuka tj. povrće ili voće.

Preporučuje se prvo dati povrtnu kašicu.

Za prve voćne i povrtne kašice najbolji su odabir: jabuka, kruška, mrkva, blitva ili tikvica.

Iako je svejedno, mi preporučujemo povrće. Zašto? Jer bebe više vole slatki okus voća pa će teško zavoljeti pasirane tikvice nakon što su se sladile jabukama i kruškama. 

➡️ Ovdje pronađite jednostavne recepte za fine prve kašice! ??

Kako pripremiti prve povrtne i voćne kašice?

Za prve povrtne i voćne kašice treba vam štapni mikser. Usitnjena jabuka ili tikvica mora biti glatka poput paste, jer beba tek uči gutati prve zalogaje krute hrane. Kako dijete raste i dobiva zubiće kašice postaju manje usitnjene, kako bi dijete naučilo žvakati hranu..

Prve kašice moraju biti glatke poput paste


Jabuke i kruške ne morate kuhati već ih samo usitnite svježe dok se mrkve, tikvice i blitva kratko prokuhaju na pari ili u loncu s malo vode prije usitnjavanja. 

Ako beba baš ne želi jesti voće i povrće možete ga u malim količinama pomiješati sa žitaricama koje je već prihvatilo. 

Uvođenje dohrane: nekoliko pravila za prve kašice

Pojedine bebe sklonije su alergijama na pojedine sastojke. Kod uvođenja novih namirnica zato je potrebna posebna pažnja. 

Kod uvođenje dohrane preporuka je poštovati nekoliko pravila:

1. Namirnicu treba uvoditi jednu po jednu: razmak između uvođenja nove hrane treba biti tri do četiri dana. Razlog su alergije i njihovo rano otkrivanje

2. Nova namirnica uvijek se uvodi u kasnijim jutarnjim satima, obrok s novom namirnicom trebao bi biti drugi obrok u danu tj. obrok nakon mliječnog obroka. Tako se kroz dan može promatrati ako dijete na bilo koji način reagira na voće, povrće ili žitaricu. Kasnije i meso. 

4. Novu namirnicu treba uvoditi malo po malo (ne više od 1-3 žličice prvi dan), a njenu količinu postepeno povećavati. Uvođenje novih namirnica nije obrok, pa prvo bebi ponudite par žličica nove namirnice, a obrok upotpunite mlijekom.

5. Na početku hrana treba biti usitnjena, treba biti konzistencije paste. Kako dijete raste i kako izbijaju prvi zubići veličina usitnjene hrane treba biti veća kako bi se dijete naučilo žvakati. Pred kraj prve godine dijete već može žvakati kao veliko.

6. U kašice se ne stavljaju se ni sol ni šećer ni dodaci jelima.

7. Krutu hranu uvijek nudite bebi na žličicu, a tekućinu (vodu) pomoću edukativnih čašica kako bi beba prihvatila nove načine hranjenja.

Mmm, fina kašica bez šećera, soli i ostalih začina!

Mlijeko je osnovna hrana djeteta, a kašice su dodatak tijekom prve godine. Količina mlijeka koja je djetetu potrebna tijekom prvih godinu dana ovisi o starosti bebe. 

Mlijeko je najvažnije tijekom prve godine

Neki mališani doista su mali gurmani i vrlo brzo će prihvatiti mrkvice i jabuke. Postoji toliko ukusnih kombinacija od povrća i voća koje možete pripremiti, a ako nemate ideja uvijek možete zaviriti u našu Kuharicu. 

No, koliko god oni voljeli papati kašice, ne smijete zanemariti mlijeko. Djeci je mlijeko najbitnije za njihov razvoj tijekom prve godine, a Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dojenje do druge godine, ili dulje.

Ako ne dojite, bebi kao zamjenu za majčino mlijeko ponudite mliječni pripravak. Od prve do druge godine djeca bi trebala prehranom unijeti minimalno pola litre mlijeka i mliječnih proizvoda na dan.

Kada pripremate kašice s mlijekom, to činite s majčinim mlijekom ili adekvatnim mliječnim pripravkom. Ako pripremate žitarice, skuhajte ih prvo u vodi i nakon toga im dodajte mlijeko! Mlijeko (majčino i mliječni pripravak) se ne bi smjelo kuhati.

 

Bebimil 3 Aktiv

Prve kašice, vrijeme je za vodu 

Ne zaboravite na dovoljan unos tekućine!

Bebama dok su dojene ili piju mliječni pripravak nije potreban dodatak tekućine.

Uvođenjem dohrane preporučuje se započeti s davanjem dodatne tekućine između obroka. Bebama je dovoljno 2 - 3 čajne žličice vode između obroka, a kako dijete raste povećavaju se i potrebe za dodatnom tekućinom. Vodu koju dajete bebi preporučuje se prokuhavati do 6. mjeseca starosti, dok se voda za pripremu mliječnog pripravka uvijek mora prokuhati. Slatke napitke (sokove, čajeve) izbjegavajte prije spavanja ili tijekom noći radi rizika od razvoja karijesa.


I što reći za kraj? Prve kašice su "zamusan posao". Pripremite podbradnike i krpe jer će mrkvica, jabuka i blitve biti na sve strane! 
 

Ako imate bilo kakvo pitanje vezano uz prehranu djeteta, Bebimil je tu za vas. Naši stručni suradnici uvijek će vam rado pomoći svojim savjetima. Sve što vas zanima možete pitati na telefon: 01/65 93 790 ili svoje pitanje poslati na mail: [email protected].

Ispiši

Komentari