Kako se pripremiti za prvi posjet pedijatru

Vi i vaše malo klupko sreće družite se već mjesec dana! Uspostavili ste hranjenje, sanirali ste pupak i sada je vrijeme za prvi posjet pedijatru. Što tamo očekivati?

Nakon rodilišta i posjete patronažne sestre, novorođenčad se susreće s pedijatrom prvi puta s navršenih mjesec dana, ako je do sada sve bilo u redu.

Ovaj rutinski pregled mnogim novim roditeljima izaziva zabrinutost, no za time uopće nema potrebe. “Teta doktorica” ili “striček doktor” nakratko će pregledati mališana i on će veoma brzo biti u roditeljskim rukama. 

Kako se pripremiti za prvi posjet

Prije bebinog prvog sistematskog pregleda, potrebno je naći pedijatra i nikada nije prerano krenuti u potragu za njime. 

Kod nekih je liječnika upis moguće dogovoriti i u trudnoći, kako bi se osiguralo mjesto. 

Prvi pregled kod pedijatra može biti i zabavan

Za upis bebe je potrebno ispuniti obrazac koji se dobiva od pedijatra te ovjerava u HZZO-u gdje ostaje jedan primjerak, a drugi se vraća pedijatru kod prvog pregleda. 

Nakon rođenja bebe, dogovara se termin prvog pregleda što bliži datumu navršavanja prvog mjeseca života. 

Prije samog pregleda potrebno je pripremiti sve potrepštine za izlazak iz kuće i bebicu obući u udobnu kombinaciju koju je lako skinuti, ali da je prilagođena vremenskim uvjetima. 

Uz čistu pelenu i puni trbuščić pregled će glađe proći, tako da pokušajte organizirati posjet u skladu s okvirnim intervalima hranjenja.

Prvi pregled može trajati relativno kratko, pa je poželjno prije sastaviti popis pitanja za pedijatra, ako ih imate.

Što ponijeti sa sobom

Medicinska dokumentacija o trudnoći i ona iz bolnice (otpusno pismo) prvi je artikl na popisu što treba ponijeti sa sobom na prvi pregled i skoro pa jedina razlika u stvarima koje inače prate malu bebu kod izlaska iz kuće.

Dokumentacija je bitna kako bi se mogao pratiti napredak i pregled što više prilagodio bebi.

Za posjetiti pediajtra potrebna je torba za bebe i dokumentacija iz rodilišta

Rezervne pelene i  odjeću (pa čak i dva seta) uvijek je dobro imati u torbi jer mališani mogu bljucnuti ili na druge načine uprljati svoj outfit.

Poželjno je ponijeti i vlastitu tetra pelenu koja će biti podloga kod vaganja, mjerenja i na stolu za pregled te omiljenu igračku ili tješilicu ako se koristi.

U ordinaciji - Što uključuje prvi pregled

Taj veliki korak, prvi pregled kod pedijatra ustvari započinje razgovorom s roditeljima. Medicinska sestra ili pedijatar prvo će prikupiti podatke o tijeku trudnoće i porodu, bolestima u obitelji i formirati karton za malog pacijenta. 

Nakon toga slijedi razgovor o ritmu hranjenja, spavanja, ostalim specifičnostima mališana i mjerenje bebe.

Iskusni pedijatri razgovor će obaviti tijekom mjerenja i pregleda bebe, kako bi atmosfera bila što ležernija. 

Mjerenje opsega glave dio je prvog pregleda kod pedijatra

U mjerenja se računa vaganje tjelesne mase, mjerenje dužine bebe i mjerenje opsega glave.

Osim mjerenja, u nekoliko minuta pedijatar će obaviti somatski i neurološki pregled bebe, odnosno procijeniti opće stanje mališana, poslušati srce i disanje, pregledati glavu, kožu, usnu šupljinu, provjeriti pokretljivost, procijeniti razvoj motorike i reakcije na zvuk i vid.

Nakon pregleda pedijatar će:

  • roditeljima objasniti kako napreduje njihova beba,
  • odgovoriti na njihova pitanja, 
  • uputiti ih specijalistu ako je potrebno i 
  • dati upute o daljnjoj njezi, suplementaciji vitaminom D3 te predstojećim obaveznim i dodatnim cijepljenjima.

Što nakon prvog pregleda?

S obzirom na to da je male bebe potrebno veoma pomno pratiti, već na prvom pregledu naručuje ih se za drugi, s navršenih dva mjeseca života koji uključuje i prvo cijepljenje izvan rodilišta. 

Vaganje nam pokazuje kako beba napreduje

Tijekom prve godine bebe u Hrvatskoj na sistematski pregled dolaze šest puta, s navršenih mjesec dana, dva, četiri, šest i devet mjeseci te godinu dana, tako da se cijela obitelj prilično dobro upozna s pedijatrom.

 

Ako imate bilo kakvo pitanje vezano uz prehranu djeteta, Bebimil je ovdje za vas. Naši stručni suradnici uvijek će vam rado pomoći svojim savjetima. Sve što vas zanima možete pitati na telefon 01/65 93 790 ili svoje pitanje poslati na mail [email protected]

Komentari