Kako se pripremiti za prvi posjet pedijatru

Vi i vaše djetešce družite se već mjesec dana! Uspostavili ste hranjenje, sanirali ste pupak i sada je vrijeme za prvi posjet pedijatru. Što tamo očekivati?

Nakon rodilišta i posjete patronažne sestre, novorođenče se susreće s pedijatrom prvi puta s navršenih mjesec dana, ako je do sada sve bilo u redu.

Ovaj rutinski pregled ponekad malo brine nove roditelje, no za time nema potrebe. Nakon relativno kratkog pregleda, beba će ponovno biti u zagrljaju svojih roditelja. 

Kako se pripremiti za prvi posjet

Prije bebinog prvog sistematskog pregleda, potrebno je odabrati pedijatra, što je dobro učiniti što prije.

Kod nekih je liječnika upis moguće dogovoriti i u trudnoći, kako bi se osiguralo mjesto. 

Prvi pregled kod pedijatra može biti i zabavan

Za upis bebe je potrebno ispuniti obrazac koji se dobiva od pedijatra te ovjerava u HZZO-u gdje ostaje jedan primjerak, a drugi se vraća pedijatru kod prvog pregleda. 

Nakon rođenja bebe, dogovara se termin prvog pregleda, što bliže datumu navršavanja prvog mjeseca bebinog života. 

Prije samog pregleda potrebno je pripremiti sve potrepštine za izlazak iz kuće i bebicu odjenuti u udobnu kombinaciju koju je lako skinuti, ali da je prilagođena vremenskim uvjetima. 

Uz čistu pelenu i puni trbuščić pregled će proći mirnije i jednostavnije, tako da pokušajte organizirati posjet u skladu s okvirnim intervalima hranjenja.

Prije pregleda je poželjno sastaviti popis pitanja za pedijatra, ukoliko ih imate.

Što ponijeti sa sobom

Medicinska dokumentacija o trudnoći, te ona iz bolnice (otpusno pismo) prvo je na popisu onoga što treba ponijeti sa sobom na prvi pregled.

Dokumentacija je važna kako bi se mogao pratiti bebin napredak i kako bi se pregled što više prilagodio bebi.

Za posjetiti pediajtra potrebna je torba za bebe i dokumentacija iz rodilišta

Rezervne pelene i  odjeću (pa čak i dva seta) uvijek je dobro imati u torbi jer mališani mogu bljucnuti ili na druge načine uprljati svoj "outfit".

Poželjno je ponijeti i vlastitu tetra pelenu koja će biti podloga kod vaganja, mjerenja i na stolu za pregled te omiljenu igračku ili tješilicu ako se koristi.

U ordinaciji - Što uključuje prvi pregled

Taj veliki korak, prvi pregled kod pedijatra ustvari započinje razgovorom s roditeljima. Medicinska sestra ili pedijatar prvo će prikupiti podatke o tijeku trudnoće i porodu, obiteljskoj anamnezi, i formirati karton za malog pacijenta. 

Nakon toga slijedi razgovor o ritmu hranjenja, spavanja, ostalim specifičnostima mališana, te mjerenje bebe.

Ponekad će pedijatri razgovor obaviti tijekom mjerenja i pregleda bebe, kako bi atmosfera bila što opuštenija. 

Mjerenje opsega glave dio je prvog pregleda kod pedijatra

U mjerenja se računa vaganje tjelesne mase, mjerenje dužine bebe i mjerenje opsega glave.

Osim mjerenja, u nekoliko minuta pedijatar će obaviti somatski i neurološki pregled bebe, odnosno procijeniti opće stanje mališana, poslušati srce i disanje, pregledati glavicu, kožu, usnu šupljinu, provjeriti pokretljivost, procijeniti razvoj motorike i reakcije na zvuk i vid.

Nakon pregleda pedijatar će:

  • roditeljima objasniti kako napreduje njihova beba,
  • odgovoriti na njihova pitanja, 
  • uputiti ih specijalistu ako je potrebno i 
  • dati upute o daljnjoj njezi, suplementaciji vitaminom D3 te predstojećim obaveznim i dodatnim cijepljenjima.

Što nakon prvog pregleda?

S obzirom na to da je male bebe potrebno veoma pomno pratiti, već na prvom pregledu naručuje ih se za drugi pregled, s navršenih dva mjeseca života koji uključuje i prvo cijepljenje izvan rodilišta. 

Vaganje nam pokazuje kako beba napreduje

Tijekom prve godine bebe u Hrvatskoj na sistematski pregled dolaze šest puta, s navršenih mjesec dana, dva, četiri, šest i devet mjeseci te godinu dana.

 

Ako imate bilo kakvo pitanje vezano uz prehranu djeteta, Bebimil je ovdje za vas. Naši stručni suradnici uvijek će vam rado pomoći svojim savjetima. Sve što vas zanima možete pitati na telefon 01/65 93 790 ili svoje pitanje poslati na mail [email protected].

Ispiši

Komentari