Prvi pribor za jelo

Kad primijetite da vaša beba pokazuje sve veće zanimanje za pribor kojim je hranite, i sve spretnije pokušava dohvatiti žličicu, spremna je za učenje samostalnog papanja.

Kada započeti?

Kako vaše dijete raste, raste i njegova želja za samostalnosti. Dijete je preraslo osnovnu dohranu i naš Bebimil 1 i Bebimil 2. Želi jesti samostalno za stolom sa svojom obitelji, velika je i važna stvar!

Između 7. i 10. mjeseca starosti, bebe razvijaju sposobnost hvatanja pomoću palca i kažiprsta (pincetni hvat). Stoga će prilikom dohrane, prstićima uzimati male zalogaje hrane, što je odlična vježbica koja prethodi razvijanju stiska šake.

Između 10. i 12. mjeseca starosti, upravo kad je intenzivniji razvoj fine motorike, većina beba pokazuje sve veći interes i za pribor za jelo. Bebi je najzanimljivija žličica u kojoj se nalazi ukusna kašica. Beba pažljivo prati vaše pokrete i trudi se dohvatiti predmet s kojim je hranite. No, kako bi beba bila sposobna samostalno držati žlicu, potrebno je savladati koordinaciju oka i ruke.

Hrana koja je meka i neće se otkotrljati sa žličice je idealna za učenje samostalnog hranjenja.

Svaka je beba različita, stoga bebe nove vještine usvajaju različitim tempom.

Kako započeti?

Bebin prvi pribor za učenje samostalnog hranjenja treba biti žlica za bebe. Žlica je bebi poznata, a ujedno je najjednostavnija i najsigurnija za korištenje.

Kao i kod uvođenja dohrane, pripremite podbradnik i ubruse, a na žličicu stavite manju količinu hrane. No, ovog puta žlicu dajte svojoj bebi u ručicu. Svaki put kad vaša beba zagrabi kašicu žlicom, čak i ako hrana završi na licu i ručicama, beba vježba koordinaciju i mišiće.

Pratite raspoloženje svoje bebe. Ako u prvim pokušajima neće htjeti držati žlicu, odgodite učenje za drugi put, i dopustite svojoj bebi da hranu uzme prstićima i prinese ustima.

Kod učenja svega novoga, mama i tata su najvažniji. Opušteno sudjelujte svi, i primjerom pokažite bebi kako savladati ovu aktivnost, jer dijete uči tako što gleda i ponavlja ono što vi radite. I nemojte požurivati, djeca jedu sporije od odraslih.
 

Kako odabrati najbolji pribor za hranjenje?

Ponuda pribora i posuđa za jelo za djecu je velika i raznovrsna.

Prvi pribor, konkretno žlica, može biti izrađena od mekog silikona, u kombinaciji s nešto čvršćim materijalom za dršku, a u ponudi postoji i pribor izrađen od prirodnih bambusovih vlakana. Ove prve žlice za bebe trebaju biti male i lagane, prilagođene bebinoj ručici.

Djeci u tom periodu izbijaju zubići, pa će sa žličicom više masirati natečene desni, negoli će im služiti kao pribor za jelo. Zbog toga je važno da bebin pribor za hranjenje bude izrađen od neškodljivih materijala, bez sadržaja BPA (Bisfenol A). Pri kupnji posebnu pažnju obratite na sastav materijala koji treba biti otisnut na deklaraciji. Pribor od nehrđajućeg čelika je pribor koji se uvodi nešto kasnije.

Sljedeće na što je potrebno obratiti pažnju pri kupnji bebinog pribora za hranjenje jest veličina drške pribora. Ručica vaše bebe neprestano raste i razvija se, i s vremenom povećava mogućnost hvatanja. Prvi pribor za hranjenje koji će beba pokušati samostalno držati treba u obimu odgovarati bebinoj šaci, odnosno imati dovoljno široku dršku. Drška se oblikom naslanja na dlan, treba biti neklizajuća i svakako izrađena od neškodljivog materijala.

Sa zdjelicama za hranjenje je slično. I one svakako trebaju biti izrađene od neškodljivih materijala bez BPA. Podloga treba biti neklizajuća, naročito kod prvih zdjelica i tanjurića. Bebi će posudice biti jako zanimljive, probat će ih preokrenuti, odgurnuti. Posudice često dolaze s poklopcima, što je vrlo praktično za prenošenje i spremanje hrane.

Najbolje je nabaviti kvalitetan set za hranjenje, u sklopu kojega se nalazi i pribor i komplet posuda za hranjenje. Vedre boje i slike omiljenih junaka privlačit će mališane i biti im dodatna motivacija za služenje priborom.


Kada će beba samostalno jesti?

Samostalno i spretno korištenje pribora za hranjenje neće se dogoditi preko noći. Tek nakon navršenih osamnaest mjeseci, odnosno oko druge godine, dijete savladava samostalno hranjenje sa žlicom, a oko treće godine hranjenje s vilicom.  No, baš kao i odraslima, ponekad će biti slađe i interesantnije zalogaj zgrabiti prstićima.

Recepte za zdrave kašice raznih tekstura i okusa, pogledajte ovdje!

 

Ako imate bilo kakvo pitanje vezano uz prehranu djeteta, Bebimil je ovdje za vas. Naši stručni suradnici uvijek će vam rado pomoći svojim savjetima. Sve što vas zanima možete pitati na telefon 01/65 93 790 ili svoje pitanje poslati na mail [email protected].

Ispiši

Komentari