Razvoj govora od 0-2 godine

Govor se razvija postupno. Iz mjeseca u mjesec, vokabular djeteta je sve bogatiji...

Moja nećakinja ima 14 mjeseci i priča priče, a moje dijete od 18 mjeseci izgovara tek nekoliko riječi. Trebam li brinuti? 

Roditelji si često postavljaju ovakva pitanja i uspoređuju govorne sposobnosti mališana. Kako možemo biti sigurni da nemamo prevelika očekivanja? Navesti ćemo neke smjernice koje vam u tome mogu pomoći: 

  • Od rođenja do trećeg mjeseca starosti

Dijete uznemiruju jaki zvuci. S vremenom, dijete na zvuk mijenja brzinu sisanja, širi oči i pogledava prema izvoru zvuka. Jedna od lako primjetnih reakcija na zvuk, koja je i znak da je organ sluha u redu, jest da se dijete smiruje i smješka kad čuje poznati glas.

U najranijem periodu, dijete se glasa vokalima u trenucima ugode i potaknuto vašim govorom, te producira "različite vrste plača"- ovisno o potrebama. 

  • Nakon trećeg mjeseca starosti

 

Pročitajte i zašto je važno pjevati svojoj bebi ?

 

Dijete počinje gugutati, te se glasa različitim glasovima, najčešće bilabijalima (p, b, m). Sposobno je zapaziti različite zvukove, te glasom izraziti zadovoljstvo i nezadovoljstvo

  • Nakon šestog mjeseca starosti

Dijete je motorički naprednije pa može okrenuti glavicu i tražiti izvor zvuka. U ovom periodu možemo primijetiti da nas dijete pažljivo sluša, te da prepoznaje i razumije riječi iz svakodnevne uporabe. Što se tiče izražavanja, ono se u ovom periodu intenzivno obogaćuje. Dijete brblja te se osim plačem, služi i govornim glasovima. Oponaša govornu intonaciju te počinje govoriti prve riječi (sa značenjem, npr. samo mami govori "mama", samo tati "tata"). 

razvoj govora od 0-2 godine

  • Od prvog do drugog rođendana

Dijete bi trebalo imati već dosta razvijeno razumijevanje. Tako se od djeteta te dobi očekuje da može pokazati imenovane slike u slikovnici, vlastite i tuđe dijelove tijela. Također, dijete u toj dobi slijedi jednostavne upute i razumije jednostavna pitanja čak i bez korištenja geste ("Poljubi mamu.", "Gdje je knjiga?"). 

Iz mjeseca u mjesec, vokabular djeteta je sve bogatiji. Dijete koristi upitne riječi, te se počinje služiti rečenicama (u početku su to rečenice sastavljene od dvije riječi).

 

Bebimil JUNIOR 12+ mjeseci

Ispiši

Komentari