Skokovi u rastu i razvoju - što očekivati?

Od bespomoćnog novorođenčeta do vrlo aktivnog mališana. Potrebno je samo 12 (kratkih) mjeseci da bi vaša beba prošla ovu nevjerojatnu transformaciju.

Bebe rastu i mijenjaju se zapanjujućim tempom, a svaki dan, tjedan i mjesec donose nove i uzbudljive događaje.

Novi roditelji se često pitaju što očekivati ​​i kako znati razvija li se pravilno njihova beba. Jedna od prvih stvari s kojima ćete se susresti su skokovi u rastu i razvoju, poznati kao ubrzani rast.

Vaša beba raste i mijenja se zapanjujućim tempom.

Širok je raspon onoga što se smatra pravilnim razvojem, pa neke bebe dosegnu određene skokove u razvoju ranije ili kasnije od drugih. I dok je važno imati na umu da se svaka beba razvija svojim tempom (pa čak i kada su jednojajčani blizanci u pitanju), skokovi u razvoju ipak se mogu očekivati u određenoj dobi.

Prvi razvojni skok možete očekivati već deseti dan od rođenja bebe.

Što se događa tijekom ubrzanog rasta?

Tijekom ubrzanog rasta vaša će beba brže nego obično dobivati na tjelesnoj masi, dužini i opsegu glavice. Također može postići razvojnu prekretnicu ili svladati vještinu na kojoj radi već neko vrijeme.

Mnoge mame otkrivaju da je najprimjetniji znak ubrzanja rasta beba koja odjednom više papa, pa pripazite na trenutke kada vam se vaša beba čini posebno gladnom.

Najprimjetniji znak ubrzanja rasta je beba koja odjednom više papa.

Ako je vaša beba dojena, hranjenje može potrajati duže nego obično. Ako je hranjena mliječnim pripravkom, može vam se činiti kao da je još uvijek gladna na kraju hranjenja.

Neke bebe ne pokazuju očite, odnosno očekivane znakove ubrzanog rasta. Tako možete odvesti svoju bebu na vaganje i vidjeti da je lijepo napredovala u masi ili primijetiti da joj je pidžamica odjednom napeta kod nožnih prstiju. Da, vaša je bebica narasla preko noći!

Treći očekivani znak, nakon povećanog apetita i očiglednog rasta, su promjene u dinamici spavanja.

Bebe su sklone spavati više nakon razvojnog skoka. Odnosno, beba će nadoknaditi san koji je možda izgubila prošlih nekoliko noći, kada od gladi ili jednostavno uznemirenosti nije mogla zaspati.

Nakon razvojnog skoka, beba će spavati više.

Istraživanja su pokazala da san potiče izlučivanje hormona rasta, što ubrzava stvaranje novih tjelesnih stanica, odnosno novih slojeva tkiva.

Beba stara od 0-3 mjeseci će spavati ukupno 17 sati dnevno, od čega 9 sati po noći (uz buđenja za hranjenje), te 8 sati po danu, jer će svako malo uhvatiti dnevni spavanac.

Tijekom naleta rasta može spavati nekoliko sati više nego inače.

Iako ste sretni zbog toga što vaša bebica raste, istovremeno ste pod stresom, jer tijekom ubrzanog rasta osim povećanog apetita, beba može biti uznemirena. Promjene u ponašanju četvrti su znak da vaša beba prolazi fazu ubrzanog rasta.

U mnogim slučajevima uznemirenost može biti posljedica pretjerane gladi. Kad je namirena hranom i pažnjom, beba će se smiriti.

Kad je namirena hranom i pažnjom, beba će se smiriti.

Uzroci promjene u djetetovom ponašanju tijekom ubrzanog rasta nisu u potpunosti poznati. Neki stručnjaci promjene u potrebama i ponašanju povezuju s privremenim porastom hormona rasta u tijelu.

Kako faze ubrzanog rasta obično traju dva do tri dana, dobro je znati kako se nositi sa situacijom.

Kako ovladati fazama ubrzanog rasta?

Nagli rast kod beba može biti zbunjujuć i naporan za roditelje, ali možete ga dočekati spremni.

1. Često hranite bebu

Hranjenje u redovitim intervalima radi potpore rastu (kada beba želi svakih 10 minuta na prsa) naziva se gomilanje dojenja u kratkom razdoblju (učestalo dojenje).

Poznato i pod nazivom "cluster feeding", učestalo dojenje tijekom naleta rasta može biti iscrpljujuće za majku, ali beba se vraća svom uobičajenom rasporedu hranjenja nakon dva do tri dana. Pijte više vode kako ne biste dehidrirali, i povećajte unos hrane. Ako je beba hranjena mliječnim pripravkom, spravite veću količinu mlijeka po obroku.

Ako je beba hranjena mliječnim pripravkom, spravite veću količinu mlijeka po obroku.

Ako je dojenče starije od šest mjeseci i krenuli ste s dohranom, povećajte broj obroka u danu kako bi udovoljili zahtjevima malog trbuščića.

2. Omogućite bebi ugodan san

Kao što smo gore spomenuli, bebi je potrebno više sna tijekom skoka u rastu, zbog čega je nužno imati mirno i neometano okruženje za spavanje.

3. Pokušajte ostati smireni

Nastojte ostati što smireniji kada je beba uznemirena. Pokušajte ju nahraniti, igrati se, zabaviti je s omiljenom igračkom ili jednostavno mazite i pazite svoju bebu.

Igra omiljenim igračkama može pomoći smiriti bebu.

Skokovi u rastu i razvoju mogu biti naporan trenutak za roditelje. Možete se početi osjećati frustrirano, uzrujano, preplavljeni emocijama... sve je to posve razumljivo, i u redu je uzeti malo vremena dok se ne smirite.

Ako je moguće, zamolite nekoga da pričuva bebu. Pokušajte otići u drugu sobu kako biste duboko udahnuli i odmorili ili nakratko nazovite člana obitelji ili prijatelja.

Kada razgovarati s pedijatrom?

Vaš pedijatar pazit će na skokove u rastu i razvoju, pratit će bebin napredak i davati vam smjernice.

A tu je i poznata “mamina intuicija” koju uvijek poslušajte, i budite slobodni uvijek pitati svojeg pedijatra sve što vas brine i zanima.

Kako su prošle faze ubrzanog rasta vaše bebe? Podijelite svoje iskustvo s nama ostavljajući komentar ispod.

Vaš pedijatar će pratiti bebin napredak i davati vam smjernice.

Ako imate bilo kakvo pitanje vezano uz prehranu djeteta, Bebimil je ovdje za vas. Naši stručni suradnici uvijek će vam rado pomoći svojim savjetima. Sve što vas zanima možete pitati na telefon 01/65 93 790 ili svoje pitanje poslati na mail [email protected].

 

 

Ispiši

Komentari