Skraćivanje noktića bebi

Nakon nekoliko tjedana, kad bebini noktići malo očvrsnu, možete ih početi kratiti.

Skraćivanje noktića je potrebno jer se bebe refleksnim pokretima ručica mogu izgrebati po licu ili tijelu. Isto tako, ispod noktića se nakuplja nečistoća koju dijete može ručicama unijeti u organizam. 

Ipak, u prvim tjednima bebinog života, rezanje noktića se ne preporučuje. 

Naime, iako ti noktići mogu biti oštri, oni su vrlo tanki i mekani te su u velikom dijelu srasli s kožom prstića. Stoga, prilikom rezanja lako može doći do ozljede.

U prvim danima, svoju novorođenu bebu od grebanja zaštitite pamučnim rukavicama, a higijenu održavajte redovitim pranjem ručica. 

 

Skraćivanje noktića

Kad bebini noktići malo očvrsnu, možete ih početi kratiti. To ćete najjednostavnije činiti dok je vaša beba posve mirna, odnosno dok spava. 

Pročitajte još i kako bebi pomoći kod nicanja prvih zubića ?

Nokte uvijek režite pažljivo, na ručicama zaobljeno, a na nožicama ravno, kako biste spriječili eventualno urastanje ruba noktića u okolno tkivo.

Noktiće skraćujte specijalnim škaricama za bebe sa zaobljenim vrhovima, koje ćete nakon svake uporabe dezinficirati. Možete nabaviti i specijalnu, mekanu rašpicu za dječje nokte, kojom možete izravnati neki nepravilni rub. 

Noktići na nogama novorođenčeta rastu znatno sporije pa je moguće da neko vrijeme neće biti potrebe za skraćivanjem. 

Najvažnije je da vaše dijete skraćivanje noktiju ne doživi kao neugodnu prijetnju. Ako je dijete budno, noktiće skraćujte uz priču ili pjesmicu.

Bit će vam lakše ako ćete u početku tome pristupati „u timu“. Jedan roditelj drži dijete u krilu, a drugi nježno krati noktiće.

Nastojte postići da prstići vašeg djeteta budu opušteni, a ukoliko primijetite da je dijete neraspoloženo i pruža otpor, odustanite pa kasnije pokušajte ponovno. Uz malo strpljenja, skraćivanje noktića će postati dio rutine. 

Ukoliko vas rezanje noktiju vaše bebe plaši, što je posve normalno i često, zamolite patronažnu sestru da to prvi put učini umjesto vas i ujedno vas nauči i ohrabri za dalje.

 

Bebimil 1 je početna mliječna hrana za dojenčad.

Ispiši

Komentari