Soor ili mliječac

Soor ili mliječac je dosta česta pojava kod dojenčadi pa i male djece. 

Kad roditelji primijete u ustima svoje novorođene bebe bjelkaste mrlje slične zgrušanom mlijeku, svakako trebaju provjeriti da nije u pitanju infekcija usta (soor) i ako jest, posavjetovati se s pedijatrom.

Soor ili mliječac je dosta česta pojava kod dojenčadi pa i male djece. Osnovne značajke su slijedeće: na unutarnjoj strani obraza prisutne su male bijele mrlje (koje se često spajaju) i slične su grudicama mlijeka.

Na jeziku novorođenčeta mogu biti debele naslage koje ometaju i sisanje, a dojenče i malo dijete postaje razdražljivo i slabijeg je apetita.

Radi se o infekciji koju uzrokuje mikroorganizam - gljivica Candida albicans, koja je sveprisutna u okolini pa i na koži i sluznicama.

U normalnim okolnostima, tijelo je u stanju zaustaviti rast gljivice i spriječiti njezino širenje, no kad je prirodna otpornost (imunitet) smanjena ili još nezrela, gljivica nema zapreke u svom rastu i lako uzrokuje infekciju.

Kod djece u dobi ispod godine dana tj. dojenčadi, obrambeni sustav organizma još je nezreo, mogućnosti obrane su krhke i infekcija se lako javi.

Kako prepoznati soor

Na sluznici usta najprije se javljaju male bijelo-žućkaste mrlje, lagano uzdignute od podloge (kao naslage). Njihov izgled podsjeća na ugruške mlijeka, no razlikuju se od mogućih malih ostataka obroka po tome što se ne daju odvojiti od podloge, a ako se odstrane vidi se da je sluznica ispod njih upaljena.

U svojoj početnoj fazi mrlje mogu biti vrlo guste i potpuno prekriti sluznicu jezika, obraza i desni uz širenje prema usnicama te ždrijelu i jednjaku.

Kad je soor izrazit, izaziva neugodu i smanjenu osjetljivost sluznice na mjestu gdje su mrlje guste, posebice na jeziku.

Obično je prvi znak infekcije bezvoljnost koju dijete pokazuje pri sisanju, a posljedica je neugode koja se javlja tijekom uzimanja obroka.

Pročitajte u kojim slučajevima nije preporučljivo dojiti ?

Ako se bijele mrljaste naslage prošire prema grlu i jednjaku, mogu se javiti i smetnje gutanja te nadražaj glasnica.

Uz ovakve simptome treba obratiti pozornost i na eventualne druge, kao što su temperatura, kašalj, probavne smetnje. Potrebno je posavjetovati se s pedijatrom, jer to može biti znak opće slabosti obrambenog sustava djeteta (imuniteta).

Liječenje

Kod zdrave novorođenčadi, soor ne predstavlja neki poseban rizik, već je tek prolazna nelagoda. Obično prolazi sam po sebi, ali ponekad ipak treba pristupiti liječenju kako bi se skratilo trajanje i širenje infekcije.

Nije dobro ove mrlje odstranjivati mehanički, primjerice prstom, jer postupak može dovesti do površne ozljede sluznice, a povećava se i rizik da se infekcija proširi.

Ako su naslage jače raširene, treba ograničiti korištenje dude varalice i češće ju dezinficirati.

Na dudama od silikona mikroorganizmi se teže razvijaju nego na onima od kaučuka i ako se javi soor bolje je koristiti ovaj tip duda za hranjenje bebe kao i silikonske dude varalice.

Ako se stanje ne popravlja kroz dva dana nakon prethodno spomenutog postupka, treba se posavjetovati s pedijatrom koji će propisati lijek fungicidnog učinka (koji uništava gljivice), a primjenjuje se na mjestu infekcije.

Ovakvo specifično liječenje naročito treba provesti ako dijete slabije jede uslijed smetnji pri sisanju i gutanju hrane, ili pak starije dojenče odbija čak i tekućinu.

Prevencija

Za prevenciju infekcije gljivicama, naročito treba obratiti pozornost na održavanja higijene svega što je u doticaju s djetetom.

Majka koja doji treba izbjegavati izlaganje bradavica dojke vlazi. Nakon podoja, dovoljno je čišćenje bradavica i areole prokuhanom vodom i nakon toga kratkotrajno izlaganje zraku da se bradavice osuše.

Ako beba ima soor ne treba prekidati dojenje. U cilju sprječavanja širenja gljivične infekcije na bradavice, treba nastaviti održavati higijenu i posavjetovati se s pedijatrom.

Dojenčad na mliječnom pripravku može dobiti infekciju preko nedovoljno čistih duda i sisača. Isto tako, s priborom za bebu je važno rukovati tek kad su ruke potpuno čiste.

Dobro je imati nešto više pribora tj. igračaka koje se rabe kod npr. nicanja zubiju. Važno je sav dječji pribor nakon čišćenja i pranja pustiti da se osuši jer vlaga pogoduje rastu gljivica.

Rizik za vrijeme trajanja poroda

Ukoliko buduća majka pati od infekcije candidom albicans (upala rodnice), dijete se može zaraziti ovom gljivicom i tijekom poroda.

Ovaj tip infekcije kod žena je dosta čest, posebice nakon liječenja antibiotikom, a u trudnoći se vjerojatnost pojave ovog tipa infekcije znatno povećava zbog hormonalnih promjena koje mogu oslabiti prirodnu obranu organizma, što pogoduje rastu gljivica.

Važno je pratiti zdravlja buduće majke i obaviti sve pretrage koje su u tu svrhu predviđene. Tako se svaka infekcija na vrijeme dijagnosticira i liječi.

 

Bebimil 1 je početna mliječna hrana za dojenčad.

 

Ispiši

Komentari