Što je gluten, kada ga uvesti u prehranu bebe i za koga je štetan

Gluten je sastavni dio žitarica koje su itekako bitne za bebinu prehranu. Opasan je za ljude koji boluju od celijakije kojih je svega jedan posto.

Ovaj proizvod je bez glutena i siguran je!
Organski proizvod bez glutena.
Gluten free. 


Kada šećete trgovinama proizvodi s polica sve više viču da u sebi ne sadrže gluten. Pa čak je i nekoliko vaših prijateljica odlučilo krenuti na dijetu koja ne sadrži gluten. Tvrde da se, od kada ne jedu hranu s glutenom, bolje osjećaju i da su smršavile. 

Na svoj dječjoj hrani bilo da se radi o mliječnim pripravcima, kašicama ili sokovima također je označeno da ne sadrži gluten.

Svojoj bebi želite samo najbolje i sigurno se pitate što je gluten i zašto se svi proizvođači toliko trude istaknuti da ga u njihovoj hrani nema. Pitate se i je li skuplja hrana bez glutena zdravija i trebate li baš takvu hranu ponuditi svom djetetu jednom kad zakoračite u svijet kašica. Odgovorit ćemo na ta pitanja. Idemo od početka.

Što je gluten i za koga je on opasan? 

Gluten je sastav žitarica, ono što tijesto čini ljepljivim

Gluten je dio pojedinih žitarica, on je bjelančevina koja se nalazi u pšenici, piru, raži, ječmu, kus-kusu i svim njihovim prerađevinama. Gluten je onaj sastojak iz tijesta koji ga čini rastezljivim i djeluje poput ljepila. 

Kako znati da bebi ne odgovara adaptirano mlijeko?
 

Gluten nije otrovan i nije opasan, osim ako niste alergični na njega tj. ako ne patite od doživotne kronične bolesti nepodnošljivosti na gluten - celijakije. 

Ta bolest pak nije toliko česta, od nje pati tek jedan do dva posto ukupne populacije, a u posljednjih 15 godina itekako se podigla svjesnost o toj autoimunoj bolesti.

Celijakija se relativno nedavno počela prepoznavati i dijagnosticirati, ali nije bolest modernog doba. Prvi zapisi o toj bolesti nalaze se u zapisima starih Grka gdje se opisuju djeca velikih trbuha, jako tankih ruku i nogu. Takvih je zapisa u medicinskoj povijesti bilo još, no tek se nakon Drugog svjetskog rata otkrio uzrok bolesti, to jest gluten.

Osobama koje pate od celijakije gluten je otrov i neprijatelj. Oštećuje sluznicu crijeva pa dolazi do poremećaja apsorpcije hrane kao i velikih problema s probavom. 

Djeca kod koje nije dijagnosticirana celijakija i nastavljaju unositi gluten imaju manjak hranjivih tvari: proteina, masti, vitamina i minerala što dovodi do slabije izgradnje muskulature te velike količine plinova u crijevima. Baš kao što su opisali i stari Grci: djeca velikih trbuha i mršavih udova. 

Kod osoba koje pate od celijakije i najmanji trag inače sasvim bezopasnog sastojka žitarica - opasan je. Na njihova crijeva djeluje baš poput oštrog žileta. Osobe koje imaju celijakiju jedini su pravi i opravdani razlog zašto bi na svim proizvodima trebalo pisati nalazi se li se u njima gluten. 

Gluten i mala beba: mlijeko je bez glutena

Prvih šest mjeseci, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacijemajčino mlijeko je jedina hrana koja je potrebna djetetu. 

Kako smo i napisali, gluten je protein koji se nalazi u pojedinim žitaricama i ako dojite u mlijeku se sigurno ne nalazi. 
Gluten se niti ne prenosi kroz majčino mlijeko djetetu. 

Kao što mlijeko ni jednog sisavca ne sadrži gluten tako ni mliječni pripravci ne sadrže protein žitarica. Svi Bebimil mliječni pripravci su bez glutena baš kao i pripravci drugih proizvođača. 

Gluten i žitne kašice: kada ih uvesti u prehranu djeteta

Bebe obožavaju grickati kruh i peciva

Celijakija je, da ponovimo, prilično rijetka bolest. Iako još uvijek nije točno utvrđeno što je uzrok celijakije nasljedni faktor je vrlo bitan. U slučaju bolovanja od celijakije u užoj obitelji treba se konzultirati s pedijatrom. 

U svim drugim slučajevima djeci ne bi smjeli uskraćivati žitarice kao ni prve kekse, dvopek, kruh i peciva.

Pšenica, pir, raž i ječam žitarice su koje su idealne za upoznavanje s kašicama jednom kada beba počinje jesti tvrdu hranu, a uskraćivanjem takve hrane djetetu možete samo nauditi.

Postoji i nekoliko dobrih razloga zašto mala djeca ne bi smjela ići na glutensku dijetu:
1. Gluten nije otrovan. Uravnotežena prehrana uključuje voće, povrće, meso koje same po sebi ne sadrže gluten i ugljikohidrate - žitarice koje sadrže gluten. 

2. Supstituti su namijenjeni odraslim osobama koje boluju od celijakije. Tjestenina, keksi i kruh bez glutena supstituti su za odrasle osobe koje pate od celijakije. Prve žitarice koje treba uvesti u prehranu djeteta bogate su B vitaminima i folatima te vlaknima koje poboljšavaju probavu. Kod djece koja ne jedu žitarice češće se javlja zatvor. 

3. Za dijete koje je na dijeti bez glutena teško je utvrditi pati li od celijakije. Izbjegavanje glutena bez razloga u prehrani bebe doista može biti opasno. Ne samo da dijete ne dobiva sve tvari koje bi trebalo već i može odgoditi eventualno dijagnosticiranje bolesti. Naime, takvo dijete neće pokazivati nikakve znakove bolesti niti će krvni testovi čija je funkcija utvrđivanje celijakije imati pozitivne rezultate. 

Kako prepoznati alergiju na gluten kod beba?

Postoji nekoliko tipova celijakije. Neki ljudi godinama žive s tom bolešću i simptomima prije nego što se potvrdi dijagnoza.

Mala djeca koja pate od celijakije vrlo rano počinju pokazivati simptome te bolesti, između devetog i 18. mjeseca. 

Zbog osjetljivosti na gluten mogu biti nemirni i nervozni, ali pokazivati i druge simptome:

  • česti proljev
  • slabo dobivanje na težini i brzi gubitak težine
  • slabi apetit
  • napuhnuti trbuščić

Mali zaključak o glutenu

Gluten nije štetan ni otrovan osim za osobe koje pate od celijakije. Kada se počinje uvoditi kruta hrana u djetetov život prve kašice trebale bi sadržavati i žitarice jer su one bogate vlaknima i B vitaminom te folatima.Djecu iz preventivnih razloga, bez potvrđene dijagnoze o celijakiji, ne bi smjeli podvrgnuti glutenskoj dijeti. 

Također, one prijateljice koje vjeruju da su smršavjele jer ne jedu hranu s glutenom nisu smršavjele zbog glutena, već zato što izbjegavaju kruh, peciva i tjesteninu i jedu više voća i povrća 

Ako imate bilo kakva pitanja o prehrani vaše bebe uvijek nam se možete javiti.  Sve što vas zanima možete pitati na telefon: 01/65 93 790 ili poslati na mail: [email protected].

 

Bebimil 2 je prijelazna mliječna hrana za dojenčad.

Ispiši

Komentari