Tata i beba

Svatko može postati otac, ali ne može svatko biti - tata.

Povezivanje s bebom ubrzo nakon poroda, budi u ocu osjećaje koji su temelj za njegov budući odnos s djetetom.

U njezi novorođenčeta, očevi su često prikazani kao pomoć majci, kao oni čija je uloga njegovati majku, dok ona njeguje dijete. Ali, to je samo dio očevih mogućnosti.

Tate se na jedinstven način povezuju s bebama, i upravo sa svojom različitosti obogaćuju djetetov život. Istraživanja o povezivanju očeva pokazuju da očevi kojima se pruži prilika i koje se ohrabruje da aktivno sudjeluju u brizi za novorođenče, mogu biti jednako dobri njegovatelji kao i majke. 

Tatin odaziv na bebin poziv je možda manje automatski i sporije se odvija nego mamin, ali tate su jednako sposobni kao i mame za snažno, čvrsto zbližavanje sa svojom bebom u periodu nakon rođenja. 

Uloga očeva definitivno se promijenila tijekom vremena. Danas većina očeva želi aktivno sudjelovati u odrastanju svoje djece. 

Neki instinktivno znaju kako to činiti, drugi se polako uključuju, a većina treba pomoć kako bi izgradili samopouzdanje i stekli roditeljske vještine.

Kako se uključiti?

Kao ponosni otac, vjerojatno želite učiniti sve kako bi bili što kvalitetnije uključeni u život svojeg djeteta.

Međutim, tijekom prvih tjedana, dok beba najčešće isključivo doji i spava, možda će vam biti teško odlučiti kako započeti vaš osobni odnos s djetetom. 

I dok u tim prvim tjednima najviše možete pomoći indirektno, pomažući partnerici, pripremite se za razdoblje koje slijedi. 

S vremenom i ljubavlju, vi i vaša beba razvit ćete sasvim osobit odnos - odnos koji je jednako važan kao i odnos majke i djeteta. 

Pročitajte što je to postporođajna depresija i kako se manfestira 

Što vam u tome može pomoći:

  • Edukacija

Knjige o trudnoći i bebama, članci, radionice, iskustva... Pripremite se za najveći i najvažniji događaj u životu, rođenje svojeg djeteta.

  • Prisutnost

Ako je moguće, budite na porodu. Osim što ćete svojoj trudnici pružiti sigurnost, prisustvo pri rođenju djeteta uvest će vas u roditeljsku ulogu i donijeti vam samopouzdanje. Ako ne možete biti na porodu, i pripreme prije poroda kroz koje ćete zajedno proći, isto puno znače.

  • Praksa

Ne postoji tajna formula s kojom se žene rađaju i koja im govori kako njegovati bebu - one uče brinući se za bebu, a tako mogu i očevi. Promijenite pelenu, okupajte svoju bebu, utješite je... U početku ćete biti nespretni, ali uhodat ćete se, i ubrzo sve obavljati s lakoćom.

  • Strpljivost

Uhodavanje u brigu o djetetu nije lako, pogotovo kad niste u mogućnosti biti s bebom cijeli dan. Nakon što se vratite na posao (a većina očeva vraća se na posao u prvom tjednu bebina života), od vremena provedenog s bebom navečer ili vikendom učinite svoje male rituale. Izvedite bebu u šetnju, čitajte joj, pjevušite neke svoje pjesmice, ili npr. večernje kupanje bebe može biti samo vaše.

 

Tata i beba

 

  • Budite partner i u hranjenju

Ako vaša partnerica doji, omogućite joj što udobnije i nesmetano dojenje, pobrinite se da joj je nadohvat ruke sve što joj je potrebno (npr. hrana i piće, osobito u prvim tjednima kad majke doje vrlo često), podignite dijete za podrigivanje kada je gotovo s podojem. Informirajte se i o dojenju, kako bi partnerici pružili podršku u suočavanju s mogućim problemima s dojenjem.

Više o povezivanju kod hranjenja pogledajte ovdje

  • Komunikacija s bebom

Očevi komuniciraju s djecom drugačije nego majke, i to upravo tako treba i biti. Znanstvenici pretpostavljaju da je s razvojnog stajališta, očevima karakteristična tjelesna igra, savršen kontrast majčinom nježnijem, brižnijem pristupu. Ponudite bebi drugačije igre, pričajte joj kako vi znate i pokažite joj svoju ljubav.

 

Bebimil 1 je početna mliječna hrana za dojenčad.

Ispiši

Komentari