Tjemenica

Obično se pojavljuje u prvim tjednima života bebe i nestaje oko trećeg mjeseca...

Kod novorođenčadi često dolazi do stvaranja debljih, bijelo-žućkastih naslaga na glavi, tjemenice. Tjemenica se pojavljuje u prvim tjednima života, nije zarazna i obično nestaje u trećem mjesecu starosti bebe.

Dolazi do povećanog perutanja kože na glavici djeteta, a može se pojaviti i na tijelu, posebno oko zglobova i u području pelena.

Tjemenica je češće prisutna kod djece koja nisu dojena i koja imaju povećanu tjelesnu težinu. 
Uzrok ove pojave je masna koža i povećana produkcija sekreta lojnih žlijezda kod beba. 

 

Tjemenica se pojavljuje u prvim tjednima života
Postoje pretpostavke da se povećana produkcija loja javlja pod utjecajem majčinog hormona androgena, koji preko posteljice dolazi u krvotok djeteta.

Iako tjemenica nije opasna, dobro je o svakoj promjeni na koži djeteta obavijestiti pedijatra. Pedijatar će preporučiti kreme ili losione koji ubrzavaju otklanjanje tjemenice.

Ako su naslage vlažne i ako bebu svrbe, obavezna je posjeta liječniku. Ovi simptomi mogu biti najava neurodermitisa i pojavljuju se uglavnom kad je beba nešto starija (nekoliko mjeseci), a ne u prvim tjednima kao kod tjemenice. Posebno su osjetljive bebe kod kojih jedan roditelj (ili oba) već boluju od neurodermitisa. 

Pročitajte više o fontaleni na dječjoj glavici ??

Prije kupanja je dobro namazati bebinu glavicu (ili dio kože gdje se već pojavila tjemenica) prirodnim uljem, npr. maslinovim ili bebi uljem i ostaviti da djeluje bar pola sata.

Nakon toga operite kosu blagim šamponom protiv tjemenice i za vrijeme pranja, bebinom četkom lagano masirajte tjeme i odstranite sada već mekanije ljuske sa kose. Nakon toga još jednom operite kosu istim blagim šamponom. 

Koristite dječje, blage šampone i kupajte dijete svaki dan dok ljuske ne nestanu. Sapuni iritiraju kožu beba, pa se ne preporučuje njihova upotreba. Najbolje su uljne kupke bez mirisa i nepotrebnih dodataka, koje možete kupiti u ljekarni bez recepta. 

Vlažnost kože povećava nastanak tjemenice, zato je važno dobro obrisati bebu nakon kupanja, a nježno trljanje tjemena ručnikom pojačava i cirkulaciju krvi na tjemenu.

Kosti glavice beba nisu potpuno srasle do prve godine života i zato pažljivo masirajte i brišite glavicu.
 

Naslage nemojte ni u kojem slučaju skidati na silu jer to može dovesti do povrede kože i krvarenja.

U nekim slučajevima može doći do dodatne infekcije bakterijama ili gljivicama, koje najčešće spontano nestaju nakon trećeg ili četvrtog mjeseca života.

Ako se naslage prošire po tijelu ili ako ne nestaju, svakako se trebate posavjetovati s dermatologom za djecu.

 

Bebimil 1 je početna mliječna hrana za dojenčad.

Ispiši

Komentari