Uspavanke za bebe: tihim pjevanjem u san

Sve mame svijeta već tisućama godina pjevaju svojim bebama. Uspavanke su prvi oblik komunikacije mame s bebom. 

Diljem svijeta, mame svoje bebe uspavljuju pjevajući uspavanke. 
Pjevanje uspavanki prirodan je i spontani čin, a mnoge majke počinju pjevati vrlo brzo nakon poroda, kada preplavljene nježnošću u naručju drže svoju tek rođenu bebu.

Prvi pisani trag o uspavankama star je čak četiri tisuća godina. Radi se o uspavanki zapisanoj na  kamenoj ploči iz Babilona.

Bez obzira na kulturu iz koje mame dolaze i na jezik kojim pričaju, mame komunikaciju sa svojim bebama započinju na istom jeziku, jeziku uspavanki. 

Koja je tajna uspavanki za bebe?

Uspavanke dolaze u paketu s majčinstvom, duboko su ukorijenjene u našu svijest, a to ih čini zanimljivom temom istraživanja za muzikologe i dječje psihologe. 

Britanska psihologinja Sally Goddard Blythe u svojoj knjizi “Genijalnost prirodnog odrastanja” bavila se upravo uspavankama. 

Ona smatra kako se pjevanjem uspavanki bebe priprema na jezik, da su jednostavni nježni tekstovi koje majke pjevuše uvod u govor.

Britanci su se puno bavili uspavankama, pa je tako glazbenica Zoe Palmer u londonskoj bolnici pokrenula projekt “Uspavanka”. 

Proučavala je što pjevaju mame koje su u London došle iz drugih dijelova svijeta - Italije, Bangladeša, Italije, Španjolske, Poljske…I došla do zaključka da žene bez obzira na svoje podrijetlo koriste iste tonove i pjevaju uspavanke bebama na isti način. 

Pročitajte zašto je važno pjevati bebi?

Ritam uspavanki također je jednak, radi se o tročetvrtinskoj mjeri, a ritam prati poznato ljuljanje. 

Pjevanje uspavanki uz ljuljanje djeluje umirujuće na tek rođenu bebu i zato što je podsjeća na kretanje u maternici. 

Uspavanke su prva komunikacija između mame i bebe

Kako nastaju uspavanke

Mame svojoj djeci najčešće pjevaju uspavanke koje su njima pjevale njihove mame i bake, nekako se to znanje pojavi kada se postane mama.

Isto tako, mame često izmišljaju glazbu i tekst pjesmice kojom uspavljuju svoju bebu, prilagođujući je baš svojem djetetu. Smišljaju cijele male pjevne priče o svojem djetetu, i opisuju ljubav koju osjećaju. Tako zapravo uspavanke i nastaju

A ako želite osvježiti svoj repertoar uspavanki, u našem zabavnom kutku možete naći kratke tekstove koje možete pjevati svojoj bebi. 

Izdvojili smo dvije Bebimil uspavanke;

Nina nana 

Nina-nana,
već nestaje dan
u krilu te majka njiše,
pjesmom te svojom prati u san,
tiho, sve tiše i tiše…

Beba mila 

Milo moje, jedino,
papaj fino, medeno. 
beba mila sada zijeva
Majčica joj nježno pjeva.

Mnoge mame djeci pjevaju i dječje pjesmice poput "Zeko i potočić" Branka Mihaljevića, a znate li cijeli tekst te pjesmice napamet?

Pjesmica koja je često uspavanka: Zeko i potočić

U jednoj zimskoj noći 
tam' gdje je visok brijeg
smrznuo se potočić
i pokrio ga snijeg.

A jedan mali zeko
taj potok traži svud,
gdje je, kud je nestao
to njemu tišti grud. 

I plače, plače zeko mlad,
za potočićem tim 
žali, žali zeko sad
žali srcem svim.

I tužan misli zeko
ta gdje je potok taj, 
možda laste slijedi on
u dalek južni kraj.

Nadamo se da ćete puno pjevati, uz maženje i ljuljuškanje. Posjetite Bebimilov zabavni kutak i otkrijte uspavanku uz koju će vaša beba nježno utonuti u san.

Ispiši

Komentari