Veličina odjeće za bebe

Osnovna mjera za odjevnu veličinu je tjelesna dužina (visina) djeteta, pa ćete vrlo brzo naučiti što znače brojevi u veličinama odjeće za mališane!

Kako odrediti odjevnu veličinu svojoj bebi? 

Odjevna veličina određuje se prema visini (dužini) djeteta, što u pravilu znači da bi dijete visoko 80 cm trebalo nositi broj 80, pa kupujete veličinu koja je najbliža visini

Uvijek je bolje kupiti veličinu koja je nešto veća od visine, pogotovo ako je dijete između dvije dobi, jer mališani brzo rastu. Npr., ako je beba dugačka 58 cm, radije kupite veličinu 62.

Mjerenje dužine/visine djeteta

  • Bebe je najbolje mjeriti dok leže na leđima, od vrha glave do donjeg ruba pete. 
  • Djecu je najbolje mjeriti dok stoje uspravno, bosonogi, uz zid ili vrata. Visinu djeteta mjerite napetim krojačkim metrom, od vrha glave do dna stopala.

S obzirom na to da se svako dijete različito razvija i raste, dobro je izmjeriti i druge tjelesne mjere; opseg prsa, struka i bokova. 

Mjeri se krojačkim metrom, tako da za opseg prsa mjerite na najširem dijelu prsnog koša, za opseg struka na najužem dijelu struka, a za opseg bokova na najširem dijelu bokova.

Popis osnovnih stvari koje morate pripremiti za dolazak bebe ?

Tablica dobi i prosječne veličine


Bebe 0-24 mjeseca:

0-1 mj.    50 
1-2 mj.    56 
2-4 mj.    62 
4-6 mj.    68 
6-9 mj.     74 
9-12 mj.   80 
12-18 mj. 86 
18-24 mj. 92 

U trgovinama se može pronaći i odjeća za prijevremeno rođene bebe, koja je nešto manja od standardne odjeće za novorođenče. 

Djeca: 1-3 godine:

1-1,5 g. 86 
1,5-2 g. 92 
2-3 g.     98

Kako odrediti odjevnu veličinu svojoj bebi?

Što treba uzeti u obzir pri kupnji odjeće

Neki proizvođači imaju odjeću definiranu po dobi, pa obratite pažnju na državu porijekla robe. Zapadno i sjeverno europski brandovi (njemački, švedski...) veličinom obično odgovaraju našoj djeci, dok je talijanska i južnoeuropska odjeća, kao i odjeća porijeklom iz Azije obično nešto manja. Ako je veličina odjeće označena po dobi, uvijek je dobro u obzir uzeti i visinu djeteta.

Ako je dijete punije građe, za uže modele majica i hlača, uzmite veću odjevnu veličinu od prosječne i odjevne predmete po potrebi skratite. Jakne, veste i ostali artikali šireg kroja, će vjerojatno odgovarati tablici.

Ako je dijete vitkije građe, artikli za hladnije dane (dugi rukavi i nogavice) će mu vjerojatno odgovarati po tablici visine, a ljetne artikle (kratki rukavi i nogavice) možete uzeti i manji broj

Također, na deklaraciji je označeno koliko se neki materijal skuplja pri pranju, pa i o tome treba voditi računa.

Tablica prosječne veličine kapa

Veličina kapice se mjeri po opsegu glave, što je najveći vodoravni opseg glave, mjeren iznad ušiju.

Bebe 0-12 mjeseci:

0-1 mj.   38 
1-2 mj.   39 
2-4 mj.   42 
4-6 mj.   43 
6-9 mj.   44 
9-12 mj. 45 

Djeca 1-3 godina:

1-1,5 g. 46 
1,5-2 g. 47 
2-3 g.    48

Ispiši

Komentari