Veliki popis za malu bebu: sve što vam doista treba za novorođenče

Tek rođenoj bebi ne treba puno stvari. Kupite ili nabavite samo osnovne stvari za dolazak iz bolnice, a donosimo što je to sve...

Prematalica, ljuljačka, mobil, klokanica, parni sterilizator… znate li što su svi ti predmeti? Ako ste mama - sigurno znate. 

No trudnicama koje se tek spremaju zakoračiti u svijet majčinstva svi su ovi predmeti nešto novo. U prvoj trudnoći šetnja kroz trgovine s opremom za bebe doista je poput ulaska u zemlju čudesa u kojoj je sve slatko, puno nježnih boja i simpatičnih likova.

I naravno, tijekom te šetnje čini se da vam sve treba za vašu bebu, pa čak i onaj grijač za pelene :)  

Nećete pogriješiti ako kupite sve što vidite. No to je prilično skup sport koji si danas rijetko tko može priuštiti. Bebama ne treba puno stvari, pogotovo na početku. 

Najbitnija je mama, njena ljubav i pažnja. Kako ne bi kupovali više nego što je potrebno, pripremili smo popis opreme bez koje doista ne možete na početku. 

Odjeća za novorođenčad

Bebe u prvim mjesecima jako brzo rastu i broj odjeće mijenjaju svaka dva do tri mjeseca. Ako imate od koga posuditi odjeću za bebe, to i učinite. 

Pogledajte tablicu veličina odjeće za bebe ?

Novorođenčad često bodiće i hlačice nosi samo nekoliko puta prije nego što ih preraste. Nedonoščad i tek rođene bebe niske porođajne težine trebat će najmanji broj - 50 dok je bebama koje visinom i težinom ulaze u prosjek za početak dobar broj 56.  

Popis odjeće koja će vam trebati prva tri mjeseca je sljedeći: 

 • 6 do 12 bodija - ljeti s kratkim rukavima, ostala godišnja doba s dugim rukavima
 • 3 do 6 hlačica ili štramplica 
 • 3 do 6 kombinezona/pidžama  
 • 1 do 2 vestice ili jaknice, ovisno o godišnjem dobu 
 • 2 pamučne kapice 
 • 2 para čarapa i papučice

Kada beba spava...

Tek rođene bebe puno spavaju, do 17 sati na dan. Često spavaju u istom krevetu s mamom, pogotovo ako mama doji. No bebi je potreban i njen krevetić. 

Popis opreme za bebino spavanje: 

 • krevetić ili kolijevka
 • 2 do 3 nepromočive pamučne plahte
 • 2 do 3 kompleta pamučne posteljine
 • 2 dekice 


U trgovinama s dječjim krevetićima naići ćete na krevetiće i na kolijevke. Kolijevke su manjih dimenzija, imaju samo jednu visinu i izgledaju jako slatko - često imaju i baldahin. Možda izgledaju neodoljivo, ali nisu nužne.

U njima beba može spavati samo šest mjeseci. Kada beba počinje sjediti i dizati se - kolijevke više nisu sigurne. 

Dječji krevetić dugoročnija je investicija. Možete izabrati krevetić s dvije visine: gornju za bebu koja ne može sjediti ni ustati i donju visinu za mališane koji već svašta izvode. 

Kod odabira krevetića pripazite da nema oštrih rubova te da razmak između prečki ne bude veći od šest centimetara.

Bebama jastuk ne treba, a madrac bi trebao biti nešto tvrđi. Iako bebe imaju pelene, one u prvim danima često propuste pa su nepromočive pamučne plahte obavezni dio opreme za spavanje. Tako će madrac duže trajati.  

Mama koja doji i beba poneki put će i zajedno zaspati pa ne bi bilo loše i na mamin krevet staviti nepromočivu plahtu.

Što beba jede i što je sve potrebno za hranjenje?

Bočice vam možda uopće neće trebati. Ne kupujte ih prije nego što se beba rodi

Dojenoj bebi treba samo mama. Za dojenje bebi ne treba nikakva oprema, a ako ćete zbog nečega morati odustati od dojenja, bočicu i mliječni pripravak uvijek možete kupiti u najbližoj ljekarni, drogeriji i supermarketu.
   
Bočice i mliječni pripravak ne kupujte unaprijed jer vam možda uopće neće trebati.   

Kakve pelene kupiti? Što sve treba za presvlačenje?

Bebi trebaju pelene. O vama ovisi koje ćete izabrati, platnene ili jednokratne pelene, a prošlog smo mjeseca pobrojali sve njihove prednosti i nedostatke. 

Popis stvari potrebnih za presvlačenje:

 • prematalica ili prostirka
 • 20 platnenih pelena
 • 1 paket pelena za novorođenčad
 • krema ili mast za bebe
 • vlažne maramice ili vata i posudica za vodu

Kada kupujete platnene pelene, ne morate paziti na veličinu - veličina se podešava kako beba raste. No česta pogreška koju rade roditelji koji očekuju bebu je kupnja previše paketa jednokratnih pelena. Bebe brzo preskaču prve brojeve pelena pa ih ne bi trebalo gomilati. 

Prematalica nije obavezna, možete puno jeftinije proći s kupnjom prostirke ili podloge za presvlačenje koju možete staviti i na bilo koji stol. Mame vole presvlačiti djecu u krevetu, no često su kreveti niži od stolova pa to baš i nije najbolje rješenje za maminu kralježnicu. 

Vlažne maramice također nisu “pod obavezno” - bebina guza može se počistiti i toplom vodom i vatom kod presvlačenja.  

Kupanje bebe: što je sve potrebno za prva brčkanja

Kadica je obavezni dio opreme za kupanje, a bez patkice možete okupati bebu

Beba se kupa tek kada joj padne pupčani batrljak. A prvo bebino kupanje zna biti škakljivo za roditelje (možete pročitati naš vodič za prvo bebino kupanje).  

No kupanje dolazi vrlo brzo pa i na njega trebate biti spremni. Trebat će vam:  

 • kadica za bebu 
 • blagi šampon za bebu/maslinovo ili bademovo ulje i kamilica
 • termometar
 • 2 ručnika za bebu
 • četka za bebu 


Beba se ne znoji i ne prlja se previše. Ako je prilikom prematanja čistite dobro i detaljno, kupanje joj ne treba svaki dan. Bebu možete prati nježnim i blagim šamponima za bebe, ali umjesto njih možete koristiti i malo čaja od kamilice te par kapi maslinovog ili bademovog ulja.  Bebinu glavicu nakon kupanja potrebno je nježno izmasirati s četkom zbog tjemenice.

Što sve bebi treba za izlazak iz kuće?

Beba iz kuće izlazi u naručju ili na kotačima. 

Za bebine izlaske prije rođenja nabavite sljedeće:


Kada dođe vrijeme za prvu bebinu šetnju, i za to trebate biti spremni. Kolica za bebe najveći su trošak i treba ih pametno izabrati.Na tržištu doista postoji niz modela i varijacija, a za novorođenče je najbitnije odabrati kolica u kojima može ležati.

Autosjedalica je vrlo važan dio opreme i ona bi u autu trebala biti postavljena i za vožnju novorođenčeta iz bolnice. Mnoge mame čine grešku i u rukama drže svoju tek rođenu bebu na zadnjem sjedištu auta.  

Kozmetika i lijekovi

Novorođenčetu ne smijete davati nikakve lijekove osim po naputku pedijatra. No trebat će vam još nekoliko stvari iz ljekarni i drogerija:

 • škarice i grickalica za nokte
 • prašak za zacjeljivanje rana
 • sterilne komprese za rane.


Bebini noktići vrlo su mekani, ali mogu biti i vrlo dugački i oštri nakon rođenja. Male bebe refleksno mašu ručicama i vrlo se lako mogu izgrebati po licu. Škarice i grickalicu za bebe zato kupite još dok je beba u trbuščiću.Prašak i sterilne komprese trebat će vam za pupčani batrljak. 

Stavite kvačicu kraj svega s popisa i sve je spremno za bebu. Kako ćete se upoznavati sa svojim malenim tako ćete i shvaćati što vam doista treba.

Želimo vam divne prve dane pune ljubavi. 

 

Bebimil 1 je početna mliječna hrana za dojenčad.

 

Ispiši

Komentari