Kakva mora biti voda za pripremu adaptiranog mlijeka?

Mislite da je priprema adaptiranog mlijeka jednostavna? Mnoge se mame ne bi odmah složile s time.

Majčino mlijeko uvijek treba biti prvi izbor i bebama do 6 mjeseci života ono je glavna hrana. 

No, u nekim situacijama bebama majčino mlijeko nije dovoljno ili je dojenje prekinuto iz opravdanog razloga.

Adaptirano mlijeko beba pije kao zamjenu za majčino mlijeko, stoga je ono razvijeno da bude što sličnije mlijeku dojilje. 

Ovdje važnu ulogu igraju prokuhavanje te temperatura vode koja se pomiješa s mlijekom u prahu kako bi se dobilo adaptirano mlijeko za bebe.

Prokuhavanje vode - zašto i kako?

Vodu je, prije pripreme, važno prokuhati jer se tako doprinosi jačanju imunološkog sustava bebe.

Prokuhavanjem se voda dezinficira, odnosno uništavaju se svi virusi i bakterije koji se mogu naći u vodi, a ujedno isparavaju i elementi koji mogu poremetiti probavu djeteta, kao što je klor. 

Vodu za adaptirano mlijeko je potrebno prokuhavati tako dugo (između 5 do 10 minuta nakon ključanja) dok se na dnu posude, u kojoj se voda prokuhava, ne pojavi talog u kojem se nalaze sve nepoželjne tvari.

Prokuhavanje vode za adaptirano mlijeko

Vodu je moguće prokuhati i u kuhalu za vodu, no njega je potrebno redovito čistiti od ostataka kamenca.

Prokuhavati je potrebno vodu iz slavine.

Nakon što se voda prokuha, potrebno ju je ostaviti da se ohladi na otprilike 50°C kako se prilikom miješanja s mlijekom u prahu ne bi izgubili vrijedni sastojci.

Temperatura od 50°C optimalna je za otapanje praha adaptiranog mlijeka, a tu temperaturu možete dobiti ako ostavite vruću vodu na sobnoj temperaturi 12 do 14 minuta.

Ako se prah pomiješa s vodom više temperature od 50°C, razgradit će se hranjivi sastojci iz formule, pojavljuju se grudice i mlijeko je teže probavljivo.

Recepti s majčinim mlijekom ili mliječnom formulom? ?

Formula više nema optimalne omjere hranjivih tvari pa takvi obroci neće odgovarati bebi.

Voda hladnija od 50°C neće moći rastopiti mliječni pripravak, odnosno masna komponenta praha neće se otopiti pa će se pojaviti grudice i masne kapljice. 

I ovaj pripravak će bebe teže probaviti pa treba voditi računa o odgovarajućoj temperaturi vode.

Temperatura vode - 37°C

Još jedna temperatura je izuzetno važna pri spravljanju i korištenju adaptiranog mlijeka.

Da bi bebu mogli nahraniti adaptiranim mlijekom, ono treba biti odgovarajuće temperature, odnosno jednake temperature kao i majčino mlijeko. 

Mama provjerava tempaturu adaptiranog mlijeka

Temperatura majčinog mlijeka jednaka je normalnoj tjelesnoj temperaturi osobe, otprilike 37°C.

U slučaju da se mlijeko ohladi i postane prehladno, potrebno je bočicu staviti u posudu s toplom vodom kako bi se podigla temperatura pripravka

Formula se ne smije zagrijavati u mikrovalnoj pećnici jer ona naglo zagrijava pa se može narušiti hranjiva vrijednost mliječnog napitka, a i mame se mogu ozlijediti zbog visoke temperature bočice.

Kako provjeriti je li adaptirano mlijeko spremno za malu bebu? Jednostavno, samo istisnite nekoliko kapi na zapešće koje je osjetljivije na temperaturu od ostatka šake.

Ako osjetite da je mlijeko na zapešću pretoplo, pričekajte još malo da se ono ohladi jer bi bebi moglo biti prevruće i u najgorem slučaju izazvati opekline. 

U slučaju da niste kod kuće ili nemate mogućnost zagrijati vodu nemojte spremati formulu unaprijed jer mliječni pripravak može stajati na sobnoj temperaturi maksimalno od 45 do 60 minuta.

Miješanje praha i vode za adaptirano mlijeko

Najbolje je ponijeti termos bocu sa sobom u koju se stavi topla prokuhana voda, a u suhu bočicu točno odmjerena količina praha. 

Kad je beba gladna voda se ulije u bočicu, pomiješa s prahom i mliječni pripravak je spreman.

Također, omjer vode prave temperature i praha je izuzetno bitan i uvijek se treba pridržavati uputa s pakiranja kako pripravak ne bi bio pregust ili prerijedak.

Na pripremu mliječnog pripravka za bebe potrebno je obratiti pažnju jer način pripreme utječe na hranjivu vrijednost pripravka, a najvažnije je da bebe budu site i da napreduju.

 

Bebimil 1 je početna mliječna hrana za dojenčad.

Komentari