Kakva mora biti voda za pripremu adaptiranog mlijeka?

Mislite da je priprema adaptiranog mlijeka jednostavna? Mnoge se mame ne bi odmah složile s time.

Majčino mlijeko uvijek treba biti prvi izbor i bebama do 6 mjeseci života ono je glavna hrana. 

No, u nekim situacijama bebama majčino mlijeko nije dovoljno ili je dojenje prekinuto iz opravdanog razloga.

Adaptirano mlijeko beba pije kao zamjenu za majčino mlijeko, stoga je ono razvijeno da bude što sličnije mlijeku dojilje. 

Ovdje važnu ulogu igraju prokuhavanje te temperatura vode koja se pomiješa s mlijekom u prahu kako bi se dobilo adaptirano mlijeko za bebe.

Prokuhavanje vode - zašto i kako?

Pitka (vodovodna) voda je zdravstveno ispravna i sigurna za upotrebu. Međutim, prije pripreme mliječnog obroka potrebno ju je prokuhati iz nekoliko razloga.

Prvi je uklanjanje klora koji se dodaje u svrhu dezinfekcije vode, a može poremetiti djetetovu probavu, iako je klor u vodi prisutan u količinama koje su bezopasne.

Drugi razlog je uklanjanje mineralnih tvari koje će se nakon ključanja, u većoj ili manjoj mjeri (ovisno o tvrdoći vode), istaložiti na dnu posude u kojoj se voda kuhala.

Također, prokuhavanjem se voda dezinficira, odnosno uništavaju se prisutne bakterije i virusi koji se mogu u njoj naći.

Kod pripreme dojenačkog mliječnog pripravka, pitku vodu treba prokuhati tako da nakon što zavri, ključa još 5-10 min (dok se na dnu posude, u kojoj se voda prokuhava, ne pojavi talog u kojem se nalaze sve nepoželjne tvari).

Preporuka je da se voda prokuhava do otprilike 6-8 mjeseci starosti djeteta. 

Prokuhavanje vode za adaptirano mlijeko

Kuhalo za vodu nije primjereno za pripremu vode za dojenački mliječni pripravak. Naime, u kuhalu se voda zagrije do temperature vrenja, nakon čega se kuhalo automatski isključuje i ne dopušta potrebno ključanje vode narednih 5-10 minuta.

Treba imati na umu da ako se voda samo jednom prokuha nema opasnosti od ''promjene'' mineralni tvari. Međutim, ponovno prokuhavanje već prokuhane vode, pa i samo ostavljanje vode da predugo ključa, uzrokuje promjene nekih mineralnih tvari koji onda postaju štetni za organizam (ako se konzumiraju u većim količinama).

Za pripremu mliječnog obroka može se koristiti i kupovna voda u bocama koja je zdravstveno ispravna te se obrok s njom može pripremati sa ili bez prethodnog prokuhavanja. Međutim, ako je boca s vodom otvorena duže od dva dana, vodu treba prokuhati prije upotrebe, na isti način kao i vodovodnu. Otvorena boca s vodom čuvajte na tamnom mjestu, pri maksimalnoj temperaturi od 10°C.

Pri odabiru vode u bocama za pripremu mliječnog pripravka valja voditi računa da količina:

  • ukupnih minerala bude manja od 500 mg/L,
  • fluorida manja od 0,7 mg/L,
  • klorida manja od 50 mg/L.

Na tržištu postoje prirodne mineralne vode koje zbog svog adekvatnog/optimalnog sastava, na ambalaži imaju istaknuti navod da su pogodne za pripremu hrane za dojenčad.

Voda iz aparata za vodu (s hladnom i toplom vodom) nije pogodna za pripremu mliječnog pripravka. Prvenstveno se to odnosi na potencijalnu kontaminaciju vode uzrokovanu neadekvatnom čistoćom aparata (ili njegovih dijelova). Naime, dijelovi aparata su u konstantnom doticaju s vodom pa postoji mogućnost rasta određenih neželjenih mikroorganizama (plijesni i sl.).

Ako je voda iz aparata kontaminirana, mikroorganizmi koji uzrokuju kontaminaciju su često ''otporniji'' oblici bakterija i plijesni (spore) za čije uklanjanje nije dovoljna uobičajena dezinfekcija prokuhavanjem.

Optimalna temperatura za pripremu

Nakon što se voda prokuha, potrebno ju je ostaviti da se ohladi na otprilike 50°C kako se prilikom miješanja s mlijekom u prahu ne bi izgubili vrijedni sastojci. Temperatura od 50°C optimalna je za otapanje praha adaptiranog mlijeka.

Ako se prah pomiješa s vodom temperature više od 50°C, uništit će se ili deaktivirati neki sastojci mliječnog pripravka, te će se stvoriti netopive grudice i mlijeko će biti teže probavljivo. Mliječni pripravak više neće imati optimalne omjere hranjivih tvari, pa takvi obroci neće odgovarati bebi.

Voda hladnija od 50°C neće moći rastopiti mliječni pripravak, odnosno masna komponenta praha neće se otopiti pa će se pojaviti grudice i masne kapljice. 

I ovaj pripravak će bebe teže probaviti, i zato je potrebno voditi računa o odgovarajućoj temperaturi vode.

Recepti s majčinim mlijekom ili mliječnom formulom?

Temperatura vode 37°C

Još jedna temperatura je izuzetno važna pri spravljanju i korištenju adaptiranog mlijeka.

Da bi bebu mogli nahraniti adaptiranim mlijekom, ono treba biti odgovarajuće temperature, odnosno jednake temperature kao i majčino mlijeko. 

Adaptirano mlijeko priprema se vodom određene temperature

Temperatura majčinog mlijeka jednaka je normalnoj tjelesnoj temperaturi osobe, otprilike 37°C.

U slučaju da se mlijeko previše ohladi, potrebno je bočicu staviti u posudu s toplom vodom kako bi se podigla temperatura pripravka.

Mliječni pripravak se ne smije zagrijavati u mikrovalnoj pećnici jer ona naglo zagrijava pa se može narušiti hranjiva vrijednost mliječnog napitka, a i mame se mogu ozlijediti zbog visoke temperature bočice.

Kako provjeriti je li adaptirano mlijeko spremno za malu bebu?

Jednostavno, samo istisnite nekoliko kapi na zapešće koje je osjetljivije na temperaturu od ostatka šake.

Ako osjetite da je mlijeko na zapešću pretoplo, pričekajte još malo da se ono ohladi jer bi bebi moglo biti prevruće (i u najgorem slučaju izazvati opekline). 

Mliječni pripravak ne pripremajte unaprijed već neposredno prije hranjenja djeteta.

Mama provjerava tempaturu adaptiranog mlijeka

Najbolje je ponijeti termos bocu sa sobom u koju se stavi topla prokuhana voda, a u suhu bočicu točno odmjerena količina praha. 

Kad je beba gladna voda se ulije u bočicu, pomiješa s prahom i mliječni pripravak je spreman.

Također, omjer vode prave temperature i praha je izuzetno bitan i uvijek se treba pridržavati uputa s pakiranja kako pripravak ne bi bio pregust ili prerijedak.

Na pripremu mliječnog pripravka za bebe potrebno je obratiti pažnju jer način pripreme utječe na hranjivu vrijednost pripravka, a najvažnije je da bebe budu site i da napreduju.

 

Bebimil 1 je početna mliječna hrana za dojenčad.

 

Ako imate bilo kakvo pitanje vezano uz prehranu djeteta, Bebimil je tu za vas. Naši stručni suradnici uvijek će vam rado pomoći svojim savjetima. Sve što vas zanima možete pitati na telefon: 01/65 93 790 ili svoje pitanje poslati na mail: [email protected].

Ispiši

Komentari