Zašto beba bljucka?

Bebe bljuckaju jer gutaju previše zraka tijekom hranjenja, jer im sfinkter nije do kraja razvijen i jer im je trbuščić premalen. Bljuckanje najčešće prestaje oko sedmog i osmog mjeseca života. 

"Što ti je to bijelo na majici? " Ako ste mama, sigurno ste već nekoliko puta čuli to pitanje. Nahranili ste bebu, a ona se sva sita i vesela po mami - pobljuckala.

Bljuckanje (regurgitacija) je nevoljno vraćanje progutanog sadržaja u ždrijelo ili usta, te iz usta prema van. Regurgitacija je prisutna u 80% slučajeva kod dojenčadi u dobi od dva mjeseca. Više od 50% zdrave četveromjesečne dojenčadi to čini više od jednom dnevno, a do godine dana života, regurgitacija se smanjuje na 5 do 7%.

Bebe su pravi profesionalci u bljuckanju!

A bebe su pravi profesionalci u bljuckanju! Čini se da često nakon bljuckanja uspijevaju ostati čiste dok zaprljaju sve oko sebe. A najčešće su na meti mamina leđa.

Koliko dugo beba bljucka?

Neke bebe bljuckaju nakon svakog obroka dok druge uopće ne bljuckaju. Neke bljuckaju od samog rođenja no do trećeg mjeseca života čak polovica beba počinje bljuckati.

Svoj vrhunac bljuckanje doživljava u četvrtom mjesecu, a učestalost bljuckanja smanjuje se uvođenjem krute hrane. Bljuckanje najčešće prestaje između sedmog i osmog mjeseca života no može potrajati tijekom cijele prve godine. 

Kako i zašto? Objasnit ćemo zašto dolazi do bljuckanja.

Što uzrokuje bljuckanje kod beba?

Dijagnoza funkcionalne regurgitacije kod zdravog dojenčeta (od 3. tjedna do 12. mjeseca života) se postavlja ako se bljuckanje ponavlja dva ili više puta na dan tijekom tri tjedna ili više, te ako nisu prisutni znakovi upozorenja (mučnina, apnoja, nenapredovanje, poteškoće u hranjenju ili gutanju, zauzimanje nenormalnog položaja...).

I najmanji pokreti mogu uzrokovati otvaranje sfinkera pa beba - bljucne

Bljuckanje je sasvim normalna pojava kod malih beba. Postoji nekoliko razloga zašto beba bljucka:

  1. Tijekom hranjenja, bez obzira da li se beba hrani majčinim mlijekom ili se beba hrani na bočicu, beba guta zrak. Taj zrak nekako mora izaći, a kada izlazi s njim izađe i tekućina. I tada beba bljucne. Bebe koje jedu brzo i halapljivo progutaju više zraka pa i češće bljuckaju.
     
  2. Druga stvar odgovorna za bljuckanje je još nerazvijen kružni mišić (sfinkter) koji spaja jednjak sa želucem. U prvim bebinim mjesecima taj sfinkter nije tako čvrst kao kod odraslih osoba i otvara se kad ne bi trebao - njegovo otvaranje mogu uzrokovati i manji bebini pokreti.
     
  3. Treća stvar odgovorna za bljuckanje je mali želudac. Nakon rođenja, želučić bebice je veličine male špekule. Nakon tri dana on naraste na veličinu ping-pong loptice i može zadržati više tekućine. Mali želučić često ne može zadržati sve što beba popije pa dolazi do bljuckanja.  

Najvažniji uzročnik bljuckanja je količina pojedene hrane (bebin želučić je jako malen te prevelike količine mlijeka po obroku mogu uzrokovati bljuckanje), dok vraćanje želučanog sadržaja olakšava ležeći položaj, tekuća hrana, kratak jednjak, itd.

Pročitajte više: Što učiniti kada beba ima temperaturu? ?

Treba li se zabrinuti zato što beba jako bljucka? 

Bebe ponekad tako jako bljucnu da se mamama čini da su ta mala bića iz sebe izbacila baš sve što je u njima bilo.  Iako vam se možda čini strašno, nije. 

Ono je sasvim normalna nelagoda i ako dijete dobro napreduje, ne gubi na tjelesnoj masi, pelene su mu mokre i dobro spava možete biti mirni. Jedino što u tom slučaju morate napraviti jest osigurati se s dovoljno čistih majica koje ćete presvlačiti ili hodati s platnenom maramom preko ramena. 

Oko bljuckanja se nikako ne treba zabrinjavati, ali morate znati koja je razlika između bljuckanja i povraćanja. Nepoznavanje te razlike jedna je od najčešćih uzroka zabrinutosti roditelja u prvih godinu dana. 

Kako razlikovati bljuckanje od povraćanja? Kod bljuckanja se mlijeko izlije iz djetetovih usta, a povraćanje je jako i intenzivno izbacivanje sadržaja iz želuca. Bljuckanje se javlja neposredno nakon hranjenja, povraćanje uslijed bolesti je stalno i kontinuirano bez obzira na hranjenje. Uz povraćanje, ako se radi o bolesti, ponekad se javlja i temperatura, dok bljuckanje ne prati povišena temperatura. 

Možete li smanjiti bljuckanje?

Bljuckanje ne smeta djetetovom razvoju pa bebu možete puštati da bljucka kada i koliko želi.

Ako beba jako bljucka hranjenje bi trebalo prekinuti i podrignuti bebu

No postoji nekoliko trikova koje možete primijeniti kako bi smanjili bljuckanje:

  • Ako beba spada u onu skupinu “bljuckera” koji bljuckaju jer jedu halapljivo pa gutaju zrak, pokušajte bebu hraniti češće manjim količinama mlijeka po obroku. Bebe koje sišu češće nemaju toliko problema s bljuckanjem.
  • Kod beba hranjenih na bočicu obratite pozornost na otvor sisača. Ako je on preuzak dijete se previše muči tijekom sisanja i udahne previše zraka. A ako je pak otvor na sisaču prevelik, mlijeko iz bočice izlazit će brže te će beba morati brzo gutati što opet može dovesti do povećanog gutanja zraka pri hranjenju.
  • Ako dijete bljucka, nakon nekog vremena prekinite hranjenje i podrignite bebu. Dijete je potrebno hraniti u povišenom položaju, a nakon što ste završili s hranjenjem budite nježni s djetetom jer kao što smo i napisali, nekim “bljuckerima” sfinkter se otvara na lagane pokrete. 

Možda će vam netko savjetovati dodatak rižinih, kukuruznih ili prosenih pahuljica i objasniti kako će one zgusnuti mliječni pripravak te beba neće bljuckati. Takvo “zgušnjavanje” mliječnog pripravka može se preporučiti tek iza 4. mjeseca starosti, a u tom slučaju se i povećava kalorijska vrijednost mliječnog obroka.

Bljuckanje je dio bebinog razvoja i nije ništa strašno. Opskrbite se čistim platnenim krpama kada nosite bebu i upozorite goste da imate malog bljuckera ili bljuckicu. 

Bebimil 2 je prijelazna mliječna hrana za dojenčad, prilagođena prehrambenim potrebama dojenčeta u drugoj polovici dojenačke dobi.

Ako imate bilo kakvo pitanje vezano uz prehranu djeteta, Bebimil je tu za vas. Naši stručni suradnici uvijek će vam rado pomoći svojim savjetima. Sve što vas zanima možete pitati na telefon: 01/65 93 790 ili svoje pitanje poslati na mail: [email protected].

 

Ispiši

Komentari