Zašto beba bljucka?

Bebe su pravi profesionalci u bljuckanju
Datum objave: 08.05.2017.

Bebe bljuckaju jer gutaju previše zraka tijekom hranjenja, jer im sfinkter nije do kraja razvijen i jer im je trbuščić premalen. Bljuckanje najčešće prestaje oko sedmog i osmog mjeseca života. 

Što ti je to bijelo na majici? 
Ako ste mama, sigurno su vam postavili to pitanje. Nahranili ste bebu, a ona se sva sita i vesela po mami - pobljuckala. 

Bebe su pravi profesionalci u bljuckanju. Čini se da često nakon bljuckanja uspijevaju ostati čiste dok zaprljaju sve oko sebe. A najčešće pobljuckaju mamina leđa. 

Koliko dugo beba bljucka?

Neke bebe bljuckaju nakon svakog obroka dok druge uopće ne bljuckaju. Neke bljuckaju od samog rođenja no do trećeg mjeseca života čak polovica beba počinje bljuckati.

Svoj vrhunac bljuckanje doživljava u četvrtom mjesecu, a učestalost bljuckanja smanjuje se uvođenjem krute hrane. Bljuckanje najčešće prestaje između sedmog i osmog mjeseca života no može potrajati tijekom cijele prve godine. 

Kako i zašto? Objasnit ćemo zašto dolazi do bljuckanja

Što uzrokuje bljuckanje kod beba?

I najmanji pokreti mogu uzrokovati otvaranje sfinkera pa beba - bljucne

Bljuckanje je sasvim normalna pojava kod malih beba. Postoji nekoliko razloga zašto beba bljucka:
 

 1. Tijekom hranjenja, bez obzira da li se beba hrani majčinim mlijekom ili se beba hrani na bočicu, beba guta zrak. Taj zrak nekako mora izaći, a kada izlazi s njim izađe i tekućina. I tada beba bljucne. Bebe koje jedu brzo i halapljivo progutaju više zraka pa i češće bljuckaju.
   
 2. Druga stvar odgovorna za bljuckanje je još nerazvijen kružni mišić (sfinkter) koji spaja jednjak sa želucem.U prvim bebinim mjesecima taj sfinkter nije tako čvrst kao kod odraslih osoba i otvara se kad ne bi trebao - njegovo otvaranje mogu uzrokovati i manji bebini pokreti.
   
 3. Treća stvar odgovorna za bljuckanje je mali želudac. Nakon rođenja, želučić bebice je veličine male špekule. Nakon tri dana on naraste na veličinu ping-pong loptice i može zadržati više tekućine. Mali želučić često ne može zadržati sve što beba popije pa dolazi do bljuckanja  

Što učiniti kada beba ima temperaturu 😟


Treba li se zabrinuti zato što beba jako bljucka? 

Bebe ponekad tako jako bljucnu da se mamama čini da su ta mala bića iz sebe izbacila baš sve što je u njima bilo. 
Bljuckanje možda izgleda strašno, ali nije. 

Ono je sasvim normalna pojava i ako dijete dobro napreduje, ne gubi na težini, pelene su mu mokre i dobro spava možete biti mirni. Jedino što u tom slučaju morate napraviti jest osigurati se s dovoljno čistih majica koje ćete si presvlačiti ili hodati s platnenom maramom preko ramena 

Oko bljuckanja se nikako ne treba zabrinjavati, ali morate znati koja je razlika između bljuckanja i povraćanja. Nepoznavanje te razlike jedna je od najčešćih pogrešaka koje čine roditelji bebe u prvih godinu dana. 

Kako razlikovati bljuckanje od povraćanja?
Kod bljuckanja se mlijeko izlije iz djetetovih usta, a povraćanje je jako i intenzivno izbacivanje sadržaja iz želuca. Bljuckanje se javlja neposredno nakon hranjenja, povraćanje uslijed virusa je stalno i kontinuirano bez obzira na hranjenje.Uz povraćanje, ako se radi o bolesti, javlja se i temperatura dok bljuckanje ne prati povišena temperatura. 

Mogu li smanjiti bljuckanje bebe?

Ako beba jako bljucka hranjenje bi trebalo prekinuti i podrignuti bebu

Bljuckanje ne smeta djetetovom razvoju pa bebu možete puštati da bljucka kada i koliko želi. No ako mislite da bi djetetu bilo bolje da ne bljucka toliko, postoji nekoliko trikova koje možete primijeniti kako bi smanjili bljuckanje:

 1. Ako beba spada u onu skupinu “bljuckera” koji bljuckaju jer jedu halapljivo pa gutaju zrak, pokušajte bebu nahraniti prije nego se jako uzgladni. Bebe koje sišu češće nemaju toliko problema s bljuckanjem.
   
 2. Kod beba hranjenih na bočicu obratite pozornost na otvor sisača. Ako je on preuzak dijete se previše muči tijekom sisanja i udahne previše zraka. 
   
 3. Ako dijete bljucka, nakon nekog vremena prekinite hranjenje i podrignite bebu. Dijete je potrebno hraniti u povišenom položaju, a nakon što ste završili s hranjenjem budite nježni s djetetom jer kao što smo i napisali, nekim “bljuckerima” sfinkter se otvara na lagane pokrete. 

Bljuckanje je dio bebinog razvoja i nije ništa strašno. Opskrbite se čistim platnenim krpama kada nosite dijete i upozorite goste da imate malog bljuckera ili bljuckicu. 

 

Bebimil žitna kašica s mlijekom - gris

 

Komentari