Zašto je djeci potreban kalcij?

Kalcij se često spominje u priručnicima o prehrani djece i to s razlogom. Riječ je o jednom od organizmu najpotrebnijih minerala.

Kalcij je neophodan mineral za pravilan rast i razvoj vašeg djeteta. Osim što daje čvrstoću kostima i zubima, kalcij utječe na cijeli niz fizioloških procesa u tijelu.

Ima ključnu ulogu u rastu stanica, a time i u rastu cijelog tijela. Važan je za stvaranje energije, prijenos živčanih impulsa, rad mišića, srca i krvnih žila, izlučivanje hormona, stvaranje i zgrušavanje krvi, a pomaže i u borbi s alergijama.

Kalcij utječe na cijeli niz fizioloških procesa u tijelu.

Tijekom cijelog života, posebno u djetinjstvu i mladosti treba konzumirati raznovrsnu hranu, bogatu kalcijem i sastojcima koji pomažu njegovom iskorištenju. Uz to, treba se baviti tjelesnom aktivnošću jer se tako prirodno jačaju kosti i povećavaju zalihe tog izuzetno važnog minerala.

Dojenčad se od rođenja hrani majčinim mlijekom koje je u toj dobi idealan izvor hrane, tako i kalcija. U slučaju kada majka ne smije ili ne može dojiti, najbolji nadomjestak su mliječni pripravci za dojenčad.

Važnost kalcija za trudnice i dojilje

Osim za male bebe i djecu koja ubrzano rastu i razvijaju se, unos dovoljne količine kalcija važan je i za odrasle osobe tijekom cijelog života.

Kalcij igra nezamjenjivu ulogu u funkcioniranju i izgradnji ljudskog organizma. Njegov nedostatak posebno se može osjetiti u starijoj životnoj dobi kada se kao posljedica manjka unosa kalcija u organizam može javiti osteoporoza.

Međutim, još je važnije da ga u dovoljnim količinama u organizam unose trudnice i dojilje. Kalcij tijekom trudnoće omogućuje zdrav rast i razvoj kostiju, mišića, živaca i srca ploda. Ako ga buduće majke ne unose u dovoljnim količinama, on će se crpiti iz majčinih rezervi (npr. kostiju majke) kako bi se dovoljna količina osigurala za razvoj ploda.

Tijekom trudnoće kalcij omogućuje zdrav razvoj kostiju, mišića, živaca i srca ploda.

Takve količine kalcija plodu često nisu dostatne, a za majku imaju dugoročno negativne posljedice, kao što je gubitak tog prevrijednog minerala iz strukture majčinih kostiju. Iz istih razloga jednaku važnost dovoljnom unosu kalcija u organizam trebaju posvetiti i dojilje. Ako njihovo tijelo pati od manjka kalcija, ono se neće u dovoljnoj količini lučiti u majčinom mlijeku.

Zdravoj ženi u prosjeku treba 800 mg kalcija na dan, dok je trudnici i dojilji potrebno 1200 mg/dan. Dnevne potrebe za kalcijem mogu se osigurati dovoljnim unosom namirnica bogatih kalcijem, a ako te namirnice iz određenog razloga trudnica ili dojilja ne unosi, potrebno je razmotriti uzimanje kalcija kao dodatka prehrani.

Koje namirnice su bogate kalcijem?

Jedini izvori kalcija za dojenčad su majčino mlijeko i mliječni pripravci za dojenčad, dok starijoj djeci (ovisno o dobi), trudnicama i dojiljama u prehranu treba uključiti jogurt, kravlje mlijeko, sir, vrhnje, mliječne i sirne namaze, losos, orašasto i sušeno voće (bademi, orasi, lješnjaci, smokve, marelice...), mahunarke, brokulu, kelj, kupus, špinat, soju, naranče i žitarice obogaćene kalcijem i vitaminima. Starijoj djeci također možete ponuditi plavu ribu kao izvor kalcija.

Apsorpcija kalcija u tijelu regulira se pomoću vitamina D, a samo trećina količine kalcija kojeg unesemo u organizam putem hrane dospijeva u krv. Zato je prijeko potrebno u organizam unositi i dovoljne količine vitamina D.

Jedini izvori kalcija za dojenčad su majčino mlijeko i mliječni pripravci za dojenčad.

On prirodno nastaje u tijelu kada se koža izlaže suncu. Već kratka šetnja sunčanim danom s dojenčetom u kolicima, ako beba ima otkriveno lice i ručice, može pomoći u stvaranju vitamina D, a time i u boljoj apsorpciji kalcija. Naravno, ljeti treba paziti na zaštitu od sunca i vrućine.

Zbog nedostatka sunca u zimskom periodu, djeci se do prve godine života prepisuju pripravci vitamina D kako bi se i kalcij iz majčinog mlijeka ili mliječnog pripravka za dojenčad pravilno apsorbirao u njihovom organizmu. Suplementacija vitaminom D provodi se prema preporukama pedijatra.

Što ako dijete odbija mlijeko?

Ako je dijete zdravo i nema poremećaj probave, mlijeko je jedan od najdostupnijih i najčešćih izvora kalcija. No, nije rijetkost da starija djeca u određenoj fazi odbijaju mlijeko i sve što ih podsjeća na njega.

Uz mlijeko, važno je da djeca tijekom dana konzumiraju i potrebne količine svježeg voća i povrća jer sastojci iz voća i povrća pomažu apsorpciji i zadržavanju kalcija.

Djetetu se mlijeko može učiniti prihvatljivijim uz pomoć nekoliko trikova:

  • U mlijeko se mogu dodati pšenični gris, rižine ili zobene pahuljice, kakao ili čokolada u prahu.
  • Mlijeko se može pomiješati s bananom i drugim voćem, dobro izmiksati štapnim mikserom i napraviti frape.
  • Ako se žitne pahuljice (rižine, zobene, kukuruzne pahuljice i slično) pomiješaju sa svježim ili suhim voćem i mlijekom, djeca ih rado konzumiraju.
  • Kada djetetu pripremamo rižu, možemo je, umjesto s vodom, pripremiti s mlijekom.
  • Pire krumpir s puno mlijeka obrok je koji djeca obožavaju.

Recepti s majčinim mlijekom ili mliječnim pripravkom za dojenčad

Poput mlijeka, jogurt je izvrstan izvor kalcija. Također ga se može obogatiti pasiranim ili sitno narezanim svježim ili sušenim voćem ili voćnim sokom. Tako ćete mu promijeniti okus, miris i boju i učiniti ga prihvatljivijim vašem mališanu kojem se baš ne sviđa običan bijeli jogurt kiselkastog okusa.

Za malu djecu, odličan izbor je svježi sir, bilo kravlji, kozji ili neki drugi. Njega se može obogatiti dodatkom voća, bit će ukusan i zdrav obrok.

Svježi sir, bilo kravlji, kozji ili neki drugi, odličan je izvor kalcija.

Povrće bogato kalcijem, kao što je to primjerice kelj, brokula, špinat ili peršin, kuhano na lešo ili pripremljeno kao varivo, pire ili gusta juha, također može pomoći u zadovoljenju potrebe za kalcijem.

Svježe voće i povrće osigurati će da se kalcij pravilno apsorbira u tijelu. Starijoj djeci međuobroke možete upotpuniti mljevenim bademima ili usitnjenim suhim smokvama.

Bebimil mliječni pripravci.

Ako imate bilo kakvo pitanje vezano uz prehranu djeteta, Bebimil je tu za vas. Naši stručni suradnici uvijek će vam rado pomoći svojim savjetima. Sve što vas zanima možete pitati na telefon: 01/65 93 790 ili svoje pitanje poslati na mail: [email protected].

Ispiši

Komentari