Zašto reći NE kravljem mlijeku?

Nemojte kao zamjenu za dojenje odabrati kravlje mlijeko.
Datum objave: 29.02.2016.

Tijekom djetetove 1. godine najbolje je odabir majčino mlijeko, koje će svojim sastavom zadovoljiti sve njegove prehrambene potrebe i osigurati mu pravilan rast i razvoj. Nažalost, postoje situacije kada majke nisu u mogućnosti dojiti ili nemaju dovoljno mlijeka.

Najvažnija namirnica u prehrani malog djeteta je mlijeko

Tijekom djetetove 1. godine najbolji je odabir majčino mlijeko, koje će svojim sastavom zadovoljiti sve njegove prehrambene potrebe i osigurati mu pravilan rast i razvoj.

Nažalost, postoje situacije kada majke nisu u mogućnosti dojiti ili nemaju dovoljno mlijeka.
Što tada ponuditi djetetu? To je pitanje koje muči mnoge mame.

U takvim slučajevima, osobito ako je dijete mlađe od godinu dana, nemojte kao zamjenu za dojenje odabrati kravlje mlijeko.

Iako je biološki vrlo vrijedna namirnica, kravlje mlijeko sasvim je drugačijeg sastava od majčinog mlijeka, a taj sastav ne odgovara prehrambenim potrebama male djece.
Korištenje kravljeg mlijeka u ranoj dojenačkoj dobi ima mnoge nedostatke:

  • nedovoljan unos željeza, joda i nezasićenih masnih kiselina (utječe na razvoj fizičkih i intelektualnih značajki djeteta), folne kiseline, vitamina E i C
  • prevelik unos bjelančevina (negativno djeluje na izlučivanje kalcija što utječe na zdravlje kostiju, povećava rizik nastanka debljine) i natrija (moguća oštećenja bubrega)
  • visok unos zasićenih masnih kiselina
  • teža probavljivost
  • može izazvati oštećenje sluznice probavnog trakta i uzrokovati anemiju (dolazi do mikroskopskih krvarenja u crijevima, dijete ne napreduje u tjelesnoj masi)

Uvođenje kravljeg mlijeka u prehranu djeteta odgodite barem do njegove 1. godine starosti. Fermentirane mliječne proizvode (jogurt, kiselo mlijeko, kravlji sir i sl.) možete uvesti s 8 mjeseci starosti djeteta. Takvi proizvodi osigurati će odgovarajući unos bjelančevina, kalcija i vitamina topivih u mastima.

Ne zaboravite da dijete starije od 10 mjeseci dnevno treba popiti najmanje 500 ml mlijeka.

Ukoliko niste u mogućnosti dojiti, ponudite djetetu mliječni pripravak za dojenčad (Bebimil 1Bebimil 2Bebimil 3 Aktiv) ili mliječni pripravak za malu djecu (Bebimil Junior), koji će svojim prilagođenim sastavom osigurati energiju i hranjive tvari potrebne Vašoj bebi kako bi rasla i razvijala se sretna i zdrava.

S tim pripravcima zasigurno nećete pogriješiti jer sadrže precizno prilagođenu količinu bjelančevina, željeza, joda, dugolančanih nezasićenih masnih kiselina te ostalih hranjivih i zaštitnih tvari u odnosu na kravlje mlijeko.

Mliječni pripravci za dojenčad su proizvedeni modifikacijom (prilagodbom sastava) kravljeg mlijeka, kako bi se uklonili svi gore navedeni nedostaci, prema preporukama Europskog društva za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (ESPGHAN) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Komentari