Zašto se mijenja boja bebinih očiju?

Nakon što se zagledate u prekrasne okice svoje novorođene bebe, mogli biste otkriti da su plave ili sivkaste boje, iako ste i vi i vaš partner možda - smeđooki. 

Boja očiju dojenčeta može se promijeniti i nekoliko puta do prve godine života...

Nakon što se zagledate u prekrasne okice svoje novorođene bebe, mogli biste otkriti da su plave ili sivkaste boje, iako ste i vi i vaš partner možda - smeđooki.

Ovo je čest slučaj i većini roditelja je poznato da njihova "plavooka" beba, s vremenom (između 6. i 9. mjeseca starosti), može postati zelenooka ili smeđooka. Štoviše, boja očiju vašeg dojenčeta može se promijeniti i nekoliko puta do prve godine života.

Zbog čega dolazi do tih promjena?

Melanin

Boja očiju ovisi o količini pigmenta melanina koji je prisutan u šarenici oka (irisu). Melanin je odgovoran i za boju kože i kose te reagira na sunčevu svjetlost

Bebe koje imaju svjetliju put, imaju manje melanina, pa je veća vjerojatnost da će im oči biti svijetle, dok će tamnopute bebe najvjerojatnije imati smeđe oči. 

Pročitajte koliko bebi treba sna ?

Tamnjenje očiju se u velikom broju slučajeva događa kasnije, kako se stvara i smeđi pigment. Tako će konačno manja količina "proizvedenog" melanina u šarenici oka rezultirati plavom ili sivom bojom očiju, nešto veća - zelenom, dok će osobe s najviše ovog pigmenta imati smeđe oči.

Geni

Beba nasljeđuje gene oba roditelja, tako da i oni određuju koje boje će biti djetetove oči. Ako su roditelji smeđooki, najvjerojatnije će i dijete imati smeđe oči. 

Ipak, roditeljski geni mogu biti povezani na različite načine, pa djeca mogu imati boju očiju koja je drugačija od one koju imaju njihovi roditelji.

Boja očiju nastaje kao spoj boje očiju oba roditelja i zbog toga postoji više mogućih kombinacija nasljeđivanja. 

Općenito je vjerojatnije da će smeđooki roditelji dobiti plavooko dijete, nego da će plavooke roditelje gledati smeđe oči njihovog najdražeg.

Zbog čega dolazi do promijene boje bebinih očiju?

Ispiši

Komentari