Zašto beba ima zelenu stolicu?

Zelena stolica sasvim je uobičajena pojava kod beba, a kod novorođenčadi je gotovo i pravilo. 

Roditeljstvo je divno i puno je osmijeha, zagrljaja, poljubaca, maženja i paženja. Istovremeno, puno je i briga, pogotovo na početku. 

Novopečene roditelje najčešće brine je li beba gladna i spava li dovoljno. Najčešćim brigama možemo dodati i boju stolice, da budemo precizniji - brige oko zelene stolice kod beba

No, zelena stolica kod beba nije ništa čudno, a nije zabrinjavajuća ni kod malo starije djece. Navest ćemo uzroke koji stolicu mogu pobojati u zeleno. 

Što sve može uzrokovati zelenu stolicu kod beba?

1. Prva bebina stolica -mekonij

Prva stolica novorođenčeta zove se mekonij, a sastoji se od svega i svačega što je beba progutala još u maminom trbuhu. To uključuje plodnu vodu, žuč, sluz i stanice crijevnog epitela.
 
Zbog toga je mekonij stolica vrlo neobične boje - crne ili tamno zelene, a takvu stolicu beba izbacuje tri do četiri dana nakon poroda. 

2. Kada mame koje doje jedu zeleno

Kada mama doji, sve što jede mama, jede i beba. Ponekad neke namirnice iz majčine prehrane mogu zasmetati dojenom djetetu, a u nekim slučajevima rezultat je upravo zelena stolica kod beba. 

To se može dogoditi kada mama odjednom pojede puno zelene hrane poput špinata ili blitve. Ili ako pojede ili popije veće količine hrane i napitaka obojenih zelenom prehrambenom bojom. 

Pročitajte kada bebi davati vodu i u kojim količinama ?

Zelenu stolicu kod beba mogu uzrokovati i lijekovi koje majka uzima poput antibiotika i dodataka željeza koji remete apsorpciju hranjivih tvari u crijevima. 

3. Kada beba jede zeleno

Oko šestog mjeseca starosti, beba je spremna za prve kašice i prve gurmanske izlete. Vrlo brzo nakon prvih obroka mrkve i jabuke počet će jesti grašak i brokulu te drugo zeleno povrće koje skuhano i usitnjeno može uzrokovati zelenu stolicu. 

4. Zelena stolica i izbijanje prvih zubića

Kada bebi niču prvi zubići, ona počinje pojačano sliniti. Ta sluz ulazi u probavni sustav, a u stolici izgleda upravo poput zelenih svjetlucavih slinavih tragova.

Ako se ne pojavljuje često nema razloga za brigu, no ako primijetite tragove sluzi u stolici dulje vrijeme - obratite se pedijatru. 

5. Želučana viroza uzrok je zelene stolice

Zelena stolica kod beba javlja se i u slučajevima želučane viroze. Naravno, znat ćete da je beba bolesna ako ima temperaturu i povraća.

Kada virus uđe u organizam djeteta, bez obzira hrani li se beba majčinim mlijekom ili mliječnom formulom, ozbiljno utječe i na probavni sustav.

Viroze su često popraćene proljevom, ali i neobičnom bojom te konzistencijom stolice. 

6. Bebi nešto smeta ili je alergična

Kada bebi smeta neki sastojak, probavni sustav reagira stvaranjem sluzi koja u stolici izgleda zeleno. To se događa vrlo rijetko, ali je moguće. 

Zelena stolica kod beba može biti znak alergije

Tada se uz zelenu sluz u stolici kod djeteta primjećuju i drugi simptomi alergije kao što su problemi s disanjem i crvenilo na koži.

Alergija se može javiti kod dojenih beba kada reagiraju na neki sastojak iz hrane koju je mama pojela ili kod starije djece koja su već počela jesti krutu hranu.

7. Beba ne pije dovoljno masnog mlijeka 

Možda ste čuli kako su zelene stolice kod beba stolice gladi koje pokazuju kako mama nema dovoljno mlijeka. To nije sasvim točno. 

Kod dojenja, prvo iz dojke izlazi vodenasto mlijeko bogato laktozom, šećerom koji u bebinim crijevima fermentira te uzrokuje grčeve, plinove i zelenu stolicu. 

Tijekom podoja majčino mlijeko se mijenja i prelazi u masnije mlijeko i tako čini jedan kompletan obrok za bebu.  

Kada se poremeti ravnoteža između vodenog i masnog mlijeka u obroku tj. kada dijete dobiva više laktoze - stolica postaje zelenkasta. 

Do poremećene ravnoteže mlijeka najčešće dolazi:

  • Kada majka ima previše mlijeka u dojkama.
  • Kada mlijeko jako brzo potekne iz dojke.
  • Kada se beba prerano premjesti na drugu dojku.

Ono što je tada potrebno je ostaviti dijete da do kraja isprazni jednu dojku kako bi pojelo dovoljne količine masnijeg mlijeka. 

8. Željezo u mliječnoj formuli

Mliječne formule za bebe uvijek sadrže i određenu količinu željeza koje može biti uzrok zelene stolice kod beba. 


Zelena stolica kod beba doista je uobičajena pojava oko koje se ne bi trebali previše uzrujavati ako se javi i brzo nestane. 
Savjet pedijatra uvijek potražite ako se zelena stolica kod bebe ponavlja neko dulje vrijeme ili ako primijetite bilo kakve druge znakove kod bebe koji vas zabrinjavaju.

 

Bebimil 1 je početna mliječna hrana za dojenčad.

 

 

Ispiši

Komentari