Zima je stigla! Kada je vrijeme za šetnju i kako odijevati bebu?

Hladan svježi zrak jednako godi bebama kao i mamama
Datum objave: 27.12.2017.

Male bebe nemaju razvijen sustav hlađenja i grijanja pa tijekom prvih mjeseci treba biti oprezan s odjevanjem, pogotovo zimi.

Zima je stigla. Ujutro nas budi mraz, a izlaske iz kuće prate hladni vjetar i termo čarape.

Ako ste mama male bebe jako se veselite tim izlascima premda kratko trajali. Teško je sve vrijeme provoditi unutar četiri zida, ma kako hladno bilo. 

Istovremeno, nije lako donijeti odluku treba li tek novorođena beba na hladni svježi zrak ili ne. 

S jedne strane izlazak na svježi zrak itekako je važan za izgradnju bebina imuniteta, a s druge strane treba biti vrlo oprezan.

Naime, organizam bebe još se razvija, sustav za hlađenje i grijanje još ne radi kako bi trebao. To je ujedno i razlog zašto bebe puno brže gube toplinu od odraslih i teže je nadoknađuju. Također, male bebe ne mogu pokazati je li im hladno jer ne mogu drhtati.

Zato je kod prvih zimskih šetnji jako važno biti oprezan. 

Prve zimske šetnje s bebom

Zima u svim krajevima nije ista. Dok u Delnicama padaju guste pahulje i Gorani odmeću i do pola metra snježnog pokrivača, u Metkoviću ili Dubrovniku vrijeme može biti idealno za šetnju, pa čak i ispijanje kave u tankim jaknama. 

Usred zime zna zapuhati i jugo pa se i u kontinentalnom dijelu Hrvatske temperature popnu i do 18 stupnjeva.

Što želimo reći? Za prve šetnje s bebom bitni su temperatura i vremenski uvjeti, a ne datum na kalendaru. 

Kada izlazite s bebom promatrajte vremenske uvjete, a ne datum na kalendaru

Zato, ako je temperatura u termometru niža od 10°C, pričekajte prvih mjesec dana prije nego što izađete na prvu šetnju s bebom. Nakon bebinih prvih mjesec dana za izlazak van kuće dovoljno je da temperatura bude viša od 0°C.

U Hrvatskoj je zima puna suhih sunčanih dana, a kako se radi o “zubatom suncu” najbolje je prve šetnje odraditi kad je sunce najjače i kad je najtoplije - oko podneva. 

Kako obući bebu u ljeti? 🌞

Prva bebina zimska šetnja trebala bi trajati 10 do 15 minuta, a nakon toga je svaki dan možete produljiti za kojih 5 do 10 minuta. 

Ako vidite kako beba uživa u tim izlascima možete izaći nekoliko puta na dan na kraći izlazak. 

Mnoge mame koriste marame i nosiljke za kratke zimske šetnjice umjesto kolica, a u njima je bebama još toplije jer su prislonjene uz mamu. 

Zašto je doista važno šetati na hladnom zraku? 

Mnogi u hladnom svježem zraku vide neprijatelja. No svježi zrak doista čini čuda za raspoloženje i zdravlje, kako roditelja tako i beba.

U hladnoj Skandinaviji gdje se temperature od 5°C smatraju proljećem puno se vremena od najranije dobi provodi na svježem zraku. 

Sjevernjaci su kroz dugu praksu izvođenja beba i djece na hladni svježi zrak došli do zaključka kako djeca koja više vremena provode na svježem zraku čvršće spavaju, rjeđe obolijevaju od prehlade i gripe, a kasnije i lakše podnose hladnoću. 

U skandinavskim zemljama uobičajeno je i vidjeti dječja kolica na balkonima kao i "parkirana" ispred, primjerice, parkova - baš kako bi bebe spavale na svježem zraku. 

Finska čak ima i službenu preporuku Ministarstva zdravstva u kojoj se roditeljima savjetuje boravak i spavanje beba u kolicima na svježem zraku uz objašnjenje kako to nije opasno za bebu. Oni pak prve izlaske na zrak preporučuju dva tjedna nakon rođenja.

Kako odijevati bebu zimi?

Pravilno odijevanje bebe važno je tijekom zime prilikom izlazaka, ali i unutar doma

Bez obzira u kojem gradu živite, pravilo za odijevanje je jednako: Kada izlazite s bebom na hladan svježi zrak, odjenite joj jedan sloj više nego sebi i utoplite je vrećom i toplom dekom. 

No, zimi veći problem može biti pravilno odijevanje bebe unutar kuće ili stana. 

Vrlo često mame koje su tek rodile grijanje pojačaju na puno višu temperaturu od uobičajena i preporučena 22 stupnja, a istovremeno bebu odjenu kao da odlazi u šetnju. 
Zato što je vani hladno. 

Previše odjeće i utopljavanja može biti jednako opasno kao i pothlađivanje. Bebe su vrlo osjetljive na toplinu, a uslijed pregrijavanja povećava se mogućnost od sindroma iznenadne smrti dojenčeta. 

Zato, snizite termometar, tijekom noći može biti i na 20 stupnjeva, a to je temperatura za laganu odjeću.

Koristite pamučnu odjeću koja diše, baš kao i pamučne plahte i dekice i prekrivače. Bebu odijevajte slojevito i ne stavljajte je da spava pored radijatora, peći ili ispod klime koja puše topli zrak. 

Kako bi provjerili je li bebi pretoplo ili prehladno provjerite njen trbuščić. Hladne ručice i nožice nisu pouzdan znak za hladnoću jer bebina cirkulacija ne radi kao u odrasle osobe.

Hladnoća, grijanje i jako suh zrak

Kod zime je važno obratiti pozornost i na suh zrak. Kako u kući, tako i na svježem zraku. Zato, ako primijetite da je bebina koža suha, pogotovo koža lica, namažite je adekvatnom kremom za bebe. 

Uživajte u zimskim radostima.

 

Bebimil žitna kašica s mlijekom - čokolada

Komentari