Koje žitarice smije jesti beba?

Žitarice su oduvijek temelj prehrane ljudi, znate li od koje dobi ih smiju jesti bebe?

Ako pomislimo na piramidu pravilne prehrane, sjetit ćemo se da donji, najveći dio, čine žitarice

One su temelj ljudske prehrane već nekoliko tisuća godina, a upravo su žitarice tradicionalno prvi izbor za uvođenje novih namirnica u prehranu beba.

Domaće ili kupovne žitne kašice ukusne su i jednostavne za pripremu, a njihove su prednosti višestruke.

Zašto uvoditi žitarice u prehranu beba?

Majčino mlijeko jest glavni izvor energije koje dijete treba do navršenih 6 mjeseci života, no nekim bebama samo mlijeko nije dovoljno pa im je potrebno ponuditi i druge izvore energije.

Majčino mlijeko sadrži savršeno izbalansirane količine hranjivih tvari koje su potrebne za rast i razvoj mališana. Takva treba biti i dohrana.

Žitarice se sastoje od ugljikohidrata, visokovrijednih bjelančevina, vitamina B skupine, vlakana i mineralnih soli.

Velike su nutritivne gustoće, što znači da osiguravaju znatnu količinu hranjivih tvari po jedinici energije.

žitarice za bebe

Sporo razgradivi složeni ugljikohidrati iz žitarica dugotrajan su izvor energije, i pružaju duži osjećaj sitosti.

Za rast i razvoj djeteta vitamini B skupine od presudne su važnosti jer sudjeluju u važnim energetskim procesima, regulaciji živčanog sustava i jačanju imuniteta.

Pročitajte o podrigivanju djeteta nakon jela ?

Biljna vlakna sadržana u žitaricama veoma su važna u poticanju probave dok mineralne soli sudjeluju u izgradnji kostiju i zubiju. 

Žitarice sadrže pregršt korisnih tvari, no same nisu dovoljne. 

Potrebno ih je kombinirati s ostalim skupinama namirnica kako bi se osigurala uravnotežena i raznolika prehrana, te napredak bebe.

Iz tog se razloga žitne kašice često spravljaju s mlijekom i mliječnim proizvodima koji su poznati izvor bjelančevina i esencijalnih aminokiselina.

U prehrani beba veliku pažnju treba obratiti na vrstu mlijeka s kojim se pripremaju žitarice jer je bebama kravlje mlijeko teško probavljivo.

Koje žitarice može jesti beba?

Ako primijetite da je vaša beba i nakon dojenja gladna, između četvrtog i šestog mjeseca starosti joj možete ponuditi nekoliko žlica kašice od riže, kukuruza ili prosa. 

Riža, kukuruz i proso ne sadrže bjelančevinu gluten koja u nekim slučajevima može izazvati određene poremećaje poput celijakije, alergije na pšenicu i preosjetljivost na gluten.

Kasnije se mogu ponuditi i ostale žitarice, no poželjno je uvoditi jednu po jednu namirnicu u razmaku od nekoliko dana da bi se vidjelo kako beba reagira na nju. 

Iako je celijakija razlog za oprez pri uvođenju žitarica u prehranu beba, nije poželjno u potpunosti izbjegavati određene vrste žitarica, jer su studije pokazale da vrijeme uvođenja glutena ne utječe na razvoj celijakije, tj. neće ju spriječiti.

beba jede kašicu

Komisija europskog društva za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu preporučuje postupno uvođenje malih količina glutena, uz dojenje, ne prije četvrtog mjeseca, ali ni nakon sedmog mjeseca, kao najbolji način smanjenja rizika razvoja celijakije, dijabetesa tipa I te alergije na pšenicu, ječam, raž i zob. 

Potrebno je napomenuti da su integralne (nerafinirane) žitarice odnosno one od cjelovitog zrna nutritivno vrjednije u odnosu na one rafinirane, odnosno one kojima je skinuta opna zrna.

Vanjska opna većine žitarica sadrži veliku količinu korisnih hranjivih tvari pa skidanjem opne opada hranjiva vrijednost žitarice.

Pšenica, a naročito pšenična krupica (griz) jedna je od najpoznatijih žitarica koja se koristi u prehrani beba, no zbog visoke razine glutena treba se uvoditi postepeno

Zobene, ječmene i ražene pahuljice kao i rižu, kukuruz i proso vaša će beba najvjerojatnije prihvatiti, a te se žitarice mogu i kombinirati.

U posljednje se vrijeme popularne su i pseudožitarice poput; heljda, amarant i kvinoja (Quinoa).

Iako rastu i koriste se u prehrani na isti način kao žitarice, one su u stvari sjemenke bogate aminokiselinama i makronutrijentima.

Heljda sadrži osam, a kvinoja čak devet esencijalnih aminokiselina što ju čini potpunim izvorom bjelančevina. 

Stručnjaci preporučuju da se pseudožitarice uvode nešto iza od klasičnih žitarica.

Koje god žitarice odabrali, ponudite ih svojem mališanu postepeno, u količinama prihvatljivim za njegovu dob.

Ispiši

Komentari