Alergija na kravlje mlijeko, poteškoće s hranjenjem...

Moje 16-mjesečno dijete je alergično na kravlje mlijeko i ne želi ga piti. Što mogu učiniti?

Pitanje:

Molim savjet vezan uz prehranu 16-mjesečne djevojčice. Dojila sam je 14 mjeseci. Uz dojenje, s obzirom da je alergična na kravlje mlijeko, od njezinog 7. mjeseca koristim hipoalergeni mliječni pripravak za jedan dodatni mliječno-žitni obrok. Djevojčica ga je dobro prihvatila. Pedijatrica je preporučila da sada uzima 2 x 200 ml mlijeka dnevno, što rasporedimo kao jedan jutarnji i jedan večernji mliječni obrok.

Kako je malena dojeno dijete, nije nikad naučila piti na bočicu s dudicom. Vodu pije iz bočice s kljunom bez problema, ali kad stavim mlijeko unutra, odbija ga. Probala sam joj dati mlijeko iz čašice, i tako ga odbija. Jedino joj mogu dati mlijeko u žitnoj kašici, što je fino jela do prije neka 2-3 tjedna. Pripravila bih joj kašicu s rižinim ili prosenim žitaricama ili kombinaciju više žitarica. Međutim, prije par tjedana je bila prehlađena i počela je odbijati žitarice, pa sam joj ponudila žitnu kašicu u kojoj je jedan od sastojaka čokolada. Sada kao mliječno-žitni obrok prihvaća samo tu kombinaciju, a ostale kombinacije sa žitaricama odbija.

Raspored hranjenja je sljedeći:

8 h - mliječno-žitna kašica
10 h - voćna kašica (najčešće banana i kruška, ili banana i jabuka)
13 h- najčešće meso i povrće ili kuhano jaje i povrće, riba i povrće, palenta s umakom od rajčice i sl.
16:30 h - voćna kašica (najčešće jabuka/marelica s jednim keksom i žličicom samljevenih oraha/badema/lješnjaka)
20 h - mliječno-žitna kašica s čokoladom

Između obroka ponekad pojede malo mandarine i koji štapić, a pije isključivo vodu. Dijete dobro napreduje. Brine me to što joj mlijeko ne mogu davati u drugim proizvodima zbog alergije, a s obzirom da ga ne želi piti, mogu joj ga dati jedino u obliku mliječne kašice (prihvaća samo s čokoladom). Kako da joj ipak dam dovoljno mlijeka?

Odgovor:

Vaša djevojčica ima jako dobar ritam i raspored hranjenja. Vidim da je prihvatila sve namirnice i da ste ih jako lijepo uvrstili u dnevne obroke.

U dobi iza godinu dana, često se dogodi da dijete počne odbijati mliječni pripravak koji je do tada lijepo prihvaćalo. To nije neobično jer je u toj dobi dijete je već probalo gotovo svu drugu hranu i može se dogoditi da mu se okus mliječnog pripravka više ne sviđa. Također, postoje djeca koja jednostavno piju manje mlijeka. Preporučila bih da nikako ne odustajete od nuđenja samog mlijeka (stavite manju količinu samog mlijeka u šalicu i neka dijete popije barem par gutljaja, a u mlijeko već možete dodati i žličicu kakaa). Mlijeko nastavite nuditi sa žitaricama. U ovoj djetetovoj dobi možete koristiti sve vrste žitarica; jeste li probali musle za bebe i kukuruzne pahuljice? Preporučujem da mlijeko u manjim količinama dodajete i u svu ostalu hranu (špinat, blitvu, krumpir). Iako su to male količine mlijeka po obroku, važno je da ih dodajete jer ćete se tako ipak približiti preporuci pedijatra o dnevnoj količini mlijeka. Ako pustimo dijete da ne pije mlijeko, brzo će se odviknuti od okusa.

S obzirom da malena pije hipoalergeni pripravak koji se daje preventivno pri riziku od razvoja alergija (niste naveli kako se ispoljila i dokazala alergijska reakcija kod Vašeg djeteta), vjerujem da će se reakcija na mlijeko povući i da ćete djetetu moći davati i fermentirane mliječne proizvode (sir, jogurt, kefir...)

Komentari