"Bljuckanje"

Hranimo bebu sa Bebimilom 1. Maleni je zadnjih par dana počeo "bljuckati", a ima problema i s grčevima. Što nam savjetujete?

Pitanje:

Imamo bebu staru mjesec i pol dana. Hranimo ga Bebimilom 1. Maleni je zadnjih par dana počeo "bljuckati" jedan dio pojedenog obroka, a ima problema i s grčevima. Što nam savjetujete?
___

Odgovor:

Želudac novorođenog djeteta je veličine oraščića. "Bljuckanje" može biti posljedica nezrelosti probavnog sustava ili se jednostavno radi o izbacivanju suvišne količine pojedenog obroka. Dijete tijekom hranjenja može pojesti veće količine hrane nego što želudac može savladati, što uzrokuje izbacivanje manje količine mlijeka tzv. "bljuckanje", nakon ili za vrijeme obroka. Uzrok "bljuckanja" može biti i sluz koja ispunjava bebin želudac nakon rođenja.

Ukoliko su količine izbačenog obroka male i imaju miris po mlijeku, ne trebate se zabrinjavati. Ako "bljuckanje" postane često i snažno, odnosno u slučajevima izbacivanja većih količina obroka, najčešće u obliku mlaza, kiselog mirisa, preporučuje se savjetovanje s liječnikom. U takvim se slučajevima savjetuje dodati u mlijeko jednu malu žličicu rižinih pahuljica ili prelazak na pripravak posebno namijenjen djeci koja "bljuckaju".. 

Kolike (dojenački grčevi), posljedica su sazrijevanja probavnog sustava djeteta. Javljaju se u dobi od 3 tjedna starosti i obično prestaju kada dijete navrši 3 mjeseca. Učestalost pojave kolika kod djece ne ovisi o tome je li dijete na majčinim prsima ili je hranjeno dojenačkim mliječnim pripravkom.

Komentari