Dohrana i odbijanje hranjenja na bočicu

Koliko mlijeka dnevno bi moje dijete trebalo popiti s obzirom na unos količine hrane i koliko tekućine u obliku vode ili čaja treba popiti tijekom dana?

Pitanje: 

Mama sam sedmomjesečne djevojčice, rođene sa 2670 g. Sad ima oko 6800 g, i donedavno je jela sve što sam joj ponudila, u količini od 170 do 185 ml mlijeka sa žitaricama za doručak i večeru,  80-100 g voćnog međuobroka te 190-230 g ručka ( u ručku je još uvijek zastupljeno mlijeko u količini od 70 ml, s obzirom da još uvijek nismo uveli meso). Ima i noćni obrok mlijeka od 170-185 ml. Ukupno ima 5 obroka dnevno. U zadnjih nekoliko dana uglavnom pojede polovicu od one količine koju joj ponudim, s time da voli hranu držati u ustima pa se hranjenje produžuje na oko sat vremena. Djevojčica nije nervozna ni bolesna, vesela je i zaigrana te ima 2 dnevna spavanja, po 2 sata. Zubići nas muče već neko vrijeme.

Jako sam zabrinuta i ne znam kako trebam postupiti? Unazad mjesec i pol dana odbija hranjenje na bočicu te ju hranim na žličicu. Stekla sam dojam da više odbija mlječne obroke nego ostalo. Koliko mlijeka dnevno bi trebala popiti s obzirom na navedeno i koliko tekućine u obliku vode ili čaja treba popiti tijekom dana?

Isto tako, prema preporuci pedijatra planiram uskoro uvesti jogurt i svježi sir kao popodnevni međuobrok pomiješan s voćem, kako bih nadoknadila potrebu za mlijekom. Mogu li koristiti probiotički jogurt (imamo dosta problema sa stolicom)?
___

Odgovor:

Ponekad se zna dogoditi da nakon uvođenja nekoliko novih namirnica, dijete počinje odbijati obroke mliječnog pripravka. Naime, kako je probalo neke nove okuse koji su mu fini i draži, jednostavno mu se okus mliječnog pripravka možda više ne sviđa. Naravno, u toj dobi je i dalje mlijeko osnovna namirnica i djetetu u drugoj polovici prve godine treba barem 500 ml mlijeka i mliječnih proizvoda na dan. Iz tog razloga predlažemo da se mlijeko, ukoliko ga beba ne želi piti, miješa u žitne, voćne i povrtne kašice. Ali, ako zbog mlijeka odbija voće ili povrće, ne treba inzistirati (bolje je da pojede kompletan obrok povrća i žitarice, nego da ga odbije ako ste u njega dodali mlijeko). Na tržištu postoje mliječni pripravci koji su namijenjeni starijoj djeci (iza godine dana) kao zamjena za kravlje mlijeko, npr. Bebimil junior. Vaša je djevojčica još mala, pa bi za sada trebala svakoga dana dobiti odgovarajuću količinu svoga mlijeka, a polako, u 8. mjesecu starosti, počnite s privikavanjem na mesne obroke. Postoje djeca koja jednostavno ne vole mlijeko i možda je Vaša beba jedna od njih. Najvažnije je da redovito pratite napredovanje bebe (vaganjem) i da je beba sretna i zdrava.

Ukupna količina tekućine potrebna tako malom djetetu je oko 900 ml, ali dio toga dijete popije, a dio unese preko hrane bogate vodom. Iz tog razloga, ne trebate se opterećivati volumenom već vodu djetetu ponudite iza svakog obroka i između obroka (ne prije obroka jer će se napuniti mali želučić pa dijete neće pojesti dovoljno za obrok).

Što se tiče jogurta, preporuka je koristiti običan jogurt. Ako dijete ima problema sa stolicom, možete mu dati probiotske kapl po preporuci Vašeg pedijatra (radi doziranja točne količine probiotika za dijete te dobi).

Komentari