Kozje mlijeko

Čula sam da kozje mlijeko pomaže u podizanju imuniteta pa me zanima koliko često se smije piti i koja je dnevna doza unosa?

Pitanje:

Moja djevojčica koja je stara 16 mjeseci ima česte bronhitične opstrukcije. Zbog toga je često na inhalacijama ventolina, koristi fliksotide pumpicu i singular. Često završi i na inekcijama kortikosteroida. Čula sam da kozje mlijeko pomaže pa me zanima koliko često se smije piti i koja je dnevna doza unosa? Treba li raditi pauzu prilikom davanja kozjeg mlijeka te koje još namirnice poboljšavaju imunitet. Djevojčica ima 12 kg i visoka je 83 cm, jede jako dobro. Hvala vam puno.
___

Odgovor:

Kozje mlijeko je prema sastavu vrlo slično kravljem mlijeku i nema veću prehrambenu vrijednost u odnosu na kravlje mlijeko. Bitna prednost kozjeg mlijeka je u sadržaju srednjelančanih masih kiselina te boljoj i bržoj probavljivosti (40 minuta), a nedostatak je u manjem sadržaju folne kiseline, što može dovesti do razvoja megaloblastične anemije u djece hranjene isključivo kozjim mlijekom. Sadržaj laktoze u kozjem mlijeko niži je nego u kravljem. 

Preporučena dnevna količina kozjeg mlijeka ne razlikuje se u odnosu na kravlje te je djetetu te dobi i dalje potrebno barem pola litre mlijeka i mliječnih proizvoda dnevno. U pripremi obroka idealno ga je kombinirati sa žitaricama (kukuruz-palenta, riža), a mliječne proizvode poput vrhnja možete dodati u povrtna ili riblja jela. 

Za jačanje imuniteta u djece, od biljnih preparata preporučuje se povremeno uzimanje Ehinacee, a u svakodnevnu prehranu treba uključiti čim više svježeg sezonskog voća i povrća bogatog vitaminom C (citrusi, kivi, šipak, krumpir, kupus, rajčica...) i namirnice bogate vitaminom E (biljna ulja, žitarice, orašasti plodovi i sjemenke). Jačanju imuniteta pomoći će i namirnice bogate bioflavonoidima (kupine, borovnice, jabuke, crveni luk, brokula...), cinkom (orašasti plodovi, grah, teletina...) i selenom (meso). U dječjoj dobi je najvažnije da prehrana bude redovita i raznolika.

Komentari