Neredovita stolica

Što da napravim sa svojom prehranom kako bi moje dijete imalo manje problema s nadutošću i vjetrovima? 

Pitanje:

Imamo poteškoće s neredovitom stolicom dvomjesečne djevojčice. Malena je isključivo dojena. Tjelesno dobro napreduje, ali je jako muče nadutost i vjetrovi. To uspjevamo nekako ublažiti uz redovito podrigivanje tijekom podoja i uzimanje probiotskih kapi. Međutim, sada je počela izostajati stolica, i to do 5 dana pa beba ima još više problema s nadutošću i napreže se do mjere koja nas već zabrinjava. Mogu li ikako svojom prehranom regulirati bebinu stolicu? Što bih trebala jesti, a što izbaciti iz prehrane? 
___

Odgovor: 

S obzirom da je Vaša djevojčica isključivo dojena, vjerojatno je osjetljivija na hranu koju konzumirate. Sve namirnice koje kod odraslih izazivaju nadutost (mahunarke, mliječni proizvodi, luk, brokula, prokulica, karfiol, šljive, kruške i sve vrste tikvi), mogu izazvati nelagodu i kod djeteta (nadutost, vjetrove, grčeve, ali ne i kolike). Preporučujem da kroz određeno vrijeme vodite dnevnik svoje prehrane, tako da u jednu bilježnicu zapisujete svu hranu koju ste jeli, te kako je dijete reagiralo nakon podoja (pojedine tvari su u Vašem mlijeku prisutne već nekoliko sati nakon što ste ih konzumirali). Ne savjetujem Vam da sve navedene namirnice izostavite iz prehrane, jer su neophodan izvor dragocjenih hranjivih tvari, ali ako primijetite da se dijete muči nakon što ste pojeli neku od tih namirnica (pokušajte dva-tri puta napraviti pokus s istom namirnicom kako biste potvrdili da baš na nju reagira), slobodno tu namirnicu izbacite iz svoje prehrane kroz sljedeća dva mjeseca. Naime, probavni sustav djece sazrijeva sa četiri mjeseca starosti, pa ona hrana koja je bebi do tada smetala, kasnije možda neće izazivati nelagodu. Iz svoje prehrane izbacite svu prerađenu hranu i gazirana pića, a hranu rasporedite u više manjih dnevnih obroka (7-8 obroka umjesto 5 tijekom dana), pijte vodu (do 3 l) i uključite u prehranu sezonsko voće. 

Dojeno dijete može imati stolicu iza svakog podoja ili jednu tijekom 7 dana, ali duži izostanak može izazvati nelagodu kod djeteta. Važno je i da bebi između podoja ponudite prokuhanu vodu na žličicu. Ponekad razlog nadutosti može biti prebrzo sisanje. U takvim je slučajevima važno više puta tijekom podoja podignuti dijete kako bi podrignulo i izbacilo zrak koji stvara nelagodu. 

Može pomoći i masaža trbuščića. Stavite svoju ruku na trbuščić. Zamislite da je na trbuščiću sat te stavite prste svoje ruke na mjesto broja 9 na satu. Masirajte trbuščić u smjeru kazaljki na satu sve do broja 6 i ponavljajte masažu. Vježbajte (dječjim nožicama oponašajte vožnju biciklom ili ih lagano primičite prema trbuščiću), a može pomoći i topli oblog (zagrijte mali ručnik glačalom i stavite ga preko odjeće djeteta na trbuščić - pazite da oblog ne bude prevruć i da se ne nalazi na kožu djeteta).

Više o prehrani dojilja možete doznati ovdje: Prehrana dojilja

Komentari