Odbijanje mlijeka

Moje dijete odbija mlijeko u bilo kojem obliku, no prihvaća jogurt.  Može li jogurt biti cjeloviti mliječni obrok te koliko bi ga trebao piti da bi primio zadovoljavajuću količinu kalcija?

Pitanje:

Moj sinčić ima godinu i pol dana, prestala sam ga dojiti prije mjesec dana, ali on sada odbija mlijeko u bilo kojem obliku. Od svih mliječnih proizvoda voli samo običan jogurt koji mu nastojim servirati ujutro i navečer.

Može li, u njegovoj dobi, jogurt biti cjeloviti mliječni obrok te koliko bi ga trebao piti da bi primio zadovoljavajuću količinu kalcija? Vjerujem da i iz ostale hrane prima kalcij, ali takvu hranu ne jede baš svaki dan i u potrebnoj količini, npr. brokulu, bijeli grah, sezam... Inače jede svu ostalu hranu, najviše povrće i meso, aktivan je i jako veseo, a težak je oko 13 kg.
___

Odgovor:

U dobi od godinu i pol dana starosti, djetetu je potrebno oko 500 ml mlijeka i mliječnih proizvoda dnevno. S obzirom da maleni odbija mlijeko, možete pokušati s mliječnim pripravkom Bebimil junior. Super je što voli jogurt jer je to također odlična zamjena za mlijeko (kao i acidofil, kiselo mlijeko, kefir i sl., dok voćne jogurte i deserte ne preporučujemo radi iznimno visokog udjela šećera i konzervansa). Ako Vaše dijete pojede jedan jogurt, to je već gotovo pola dnevne količine. Pokušajte u jogurt umiješati jednu žličicu svježeg kravljeg sira. Ako pojede tako spravljeni jogurt, drugi dan dodajte dvije žličice sira itd. Pod mliječne proizvode ubrajaju se i svi fermentirani proizvodi (koje sam već gore navela), a također i različiti sirni i mliječni namazi, te tvrdi sirevi. Naposljetku, nemojte gubiti živce. Vaš sinčić sada jede i svu ostalu hranu. Postoje osobe koje kasnije, tijekom života, ne piju mlijeko jer ga ili ne vole ili ne podnose (alergije, intolerancije) pa dozvolimo mogućnost da ga i Vaše dijete baš ne voli.

Komentari