Raspored obroka

Jede li moja beba previše i ima li pravilan redoslijed obroka?

Pitanje:

Imam bebu koja će uskoro navršiti 5 mjeseci. Prije dva tjedna smo uveli kašice, počevši s mrkvom koju je odlično prihvatila. Nastavili smo s mrkvom i krumpirom, mrkvom i jabukom, te brokulom i krumpirom, a uz to dnevno popije 5 obroka dojenačkog mliječnog pripravka. Zadnji dnevni obrok mlijeka je u 18 sati, a noću oko 3-4 sata se budi i popije novi mliječni obrok, nakon kojega odspava još nekoliko sati. Nekoliko puta sam primijetila da bi beba do 6 ujutro mogla bez mlijeka, ali sam nesigurna jer se radi o bebici koja rijetko plače kad je gladna. Inače, beba lijepo napreduje (porođajna težina 3350 g, s 4 mjeseca 6500g), ali s obzirom da voli jesti, brine me jede li previše i ima li pravilan redoslijed obroka.
___

Odgovor: 

Ne trebate brinuti hoće li beba pojesti previše, djeca uglavnom točno znaju kad im je dosta hrane i vjerujem da ste primijetili da kad je dijete sito, ne želi više otvoriti usta. Obroke rasporedite tako da mlijeko i dalje bude osnovna hrana, npr.:
nakon buđenja - mlijeko
oko 10-11 sati voćna kašica
oko 13-14 sati povrće ili kombinacija povrće-voće ili povrće-žitarica
oko 16-17 sati mlijeko
oko 19-20 sati mlijeko (prema želji možete u mlijeko staviti 2 žličice žitarice, npr. kukuruzne ili rižine pahuljice), kako bi beba bila duže sita
oko 22-23 sata mlijeko
noćni obrok - mlijeko

I dalje poštujte ritam hranjenja i spavanja koje je bebica sama nametnula.
Izgleda da je ona jutarnji tip i sve je u redu dok beba lijepo napreduje. Ukoliko beba odbija mlijeko po noći, nemojte je siliti (važno je da tijekom dana popije dovoljno, što je i slučaj ako ima 5 obroka mlijeka).
Obzirom da je tjelesna masa u redu, mislim da nema razloga za zabrinutost. Ako ćete ipak i dalje biti zabrinuti, zamolite patronažnu sestru da povremeno dođe izvagati bebu ili pedijatra da Vam pokaže kako Vaša beba napreduje (ucrtat će njezinu težinu i visinu u krivulje rasta).

Komentari