Uvođenje kravljeg mlijeka

Moje dijete zadnjih dana ima po četiri stolice dnevno koje su uredne konzistencije, je li to uredu? 

Pitanje:

Moj sin ima 9 mjeseci. Prije mjesec dana je počeo odbijati mliječni pripravak za dojenčad pa smo uveli kravlje mlijeko. Od tada noću ne traži bočicu. Raspored obroka mu je sljedeći:
8 h - 180 ml Čokolina na bočicu
11 h - voćni jogurt
14 h - za predjelo juha, potom meso s povrćem
17 h - sir ili kruh sa salamom od pilećih prsa 
21 h - bočica 
Zadnja dva dana ima po 4 stolice dnevno koje su uredne konzistencije, je li to u redu? Brine me i što maleni jako malo spava. Do prije mjesec dana se noću budio svaka 2-3 sata i tražio je jesti. Sada se budi oko ponoći i budan je do 3 ili 4 sata ujutro. Danju spava jednom, oko sat i pol. 
___

Odgovor:

Kravlje mlijeko ne preporučujemo u prehrani dojenčeta do navršenih godinu dana starosti. Iako je biološki vrlo vrijedna namirnica, kravlje mlijeko sasvim je drugačijeg sastava od majčinog mlijeka, a taj sastav ne odgovara prehrambenim potrebama male djece. Raspored obroka je u redu. Stolice kod dojenčeta mogu varirati od 3-4 puta tijekom dana, do jednom u 7-10 dana. Ukoliko Vas to zabrinjava, najbolja kontrola je vaganje bebe i praćenje njegovog napredovanje na tjelesnoj masi (možete zamoliti patronažnu sestru ili pedijatra da izvaže dijete nekoliko puta tijekom dva-tri tjedna).

Komentari