Poslijeporođajna tuga (Baby blues) i poslijeporođajna depresija

Svaka majka ima sasvim osoban doživljaj poroda, ali većina će se složiti - koliko god porod bio veličanstveno i jedinstveno iskustvo, toliko je  i stresno.

Sadržaj bloga

Mnoge mame, nakon početnog uzbuđenja zbog konačnog susreta sa svojom bebom, počinju doživljavati niz zbunjujućih i kontradiktornih emocija (tzv. "baby blues"), koje su zapravo potpuno normalna reakcija na jednu novu i drugačiju životnu situaciju.


Rjeđe se javlja i ozbiljnija emocionalna nestabilnost, poslijeporođajna depresija.

Poslijeporođajna tuga - "Baby blues"

Poslijeporođajna tuga ili baby blues, može se javiti 2 do 5 dana nakon poroda, i trajati do mjesec dana. Doživljava ga velik broj žena. 

Veliki utjecaj na ovo stanje, osim psihičkog stresa zbog samog poroda, imaju i hormonalne promjene koje se zbivaju za vrijeme i nakon poroda, zatim umor i neispavanost, bol uzrokovana epiziotomijom ili carskim rezom, mastitis ili bilo koji drugi zdravstveni problem mame ili bebe. 

Također, nakon prvih par dana, podrška majci više nije tako intenzivna (partner se mora vratiti na posao, bake i prijatelji možda više ne dolaze svakodnevno...)

Glavne karakteristike poslijeporođajne tuge su: manjak energije, slabost, ranjivost, nagle promjene raspoloženja, plačljivost, zbunjenost.

Mnogim mamama je uvelike poljuljano samopouzdanje.

Sve o carskom rezu i kada se provodi ?

No, "baby blues" će proći. Potrebno je samo malo više odmora, uz pomoć i podršku najbližih.

 

Majka s djetetom u naručju na bolničkom krevetu u rodilištu.

Poslijeporođajna depresija

Poslijeporođajna ili postpartum depresija može se početi javljati u prvih 4 do 8 tjedana nakon poroda, iako se može pojaviti i kasnije, tijekom prve godine djetetovog života.

Ona traje mnogo duže od "baby bluesa", čak i do godine dana te su joj i simptomi ozbiljniji - uglavnom su slični uobičajenim znacima depresije: osjećaj bespomoćnosti i beznadnosti, nedostatak energije i motivacije, poremećaji hranjenja i spavanja, nedostatak interesa za partnera, osjećaj nesposobnosti za nošenje sa zahtjevima okoline, razdražljivost, plačljivost. 

Također je vrlo karakteristična i anksioznost, koja se očituje i u nedostatku privrženosti bebi te osjećaju krivnje zbog toga.

Poslijeporođajnu depresiju doživljava 10% do 16% mama, a liječenje se uglavnom sastoji od adekvatne psihoterapije, dok je kod blažih simptoma ponekad dovoljno i savjetovanje psihologa. 

Prije dijagnosticiranja postporođajne depresije, a pogotovo prije početka uzimanja lijekova, potrebno je napraviti krvni test na hormone štitnjače kako se u stvari ne bi radilo o postporođajnoj hipotireozi.

Postpartum thyroiditis

Svaka petnaesta žena nakon poroda osjeća simptome umora, tuge i otežanog gubljenja težine koji su posljedica poremećenog rada štitne žlijezde. Naime, štitnjača u trudnoći radi usporeno.

Kod većine žena, rad štitnjače se nakon poroda normalizira, dok se kod nekih takvo stanje hipotireoze nastavlja još neko vrijeme.

Ovaj poremećaj uglavnom prođe sam od sebe u prva 3 mjeseca nakon poroda, a ako traje duže, može se uzimati hormonalna terapija (postoji i takva terapija koju mogu uzimati majke dojilje).

Ispiši

Komentari